Újsághirdetésben kelnek ki a bevándorlásellenes dán kormány ellen

2015. augusztus 15. 07:30

„Kedves menekültek! Mi üdvözöljük Önöket Dániában!” – áll a dán civilek által a német Die Tageszeitung pénteki számában feladott egészoldalas hirdetésben, ami Inger Støjberg dán bevándorlásügyi miniszter döntésére reagált, miszerint a dán kormány görög és török lapokban adna fel hirdetést arról, milyen intézkedéseket, főleg szigorításokat eszközölt az északi ország a bevándorlók ellen.

2015. augusztus 15. 07:30
Bukovics Martin

Az Index írta meg, hogy a dán kormány — hasonlóan a magyarhoz — újsághirdetéseket adna fel a tranzitországokban, tudatva a menekültekkel: ne jöjjenek Dániába. „Van valami furcsa abban a tényben, hogy egy menekült keresztülmenne több országon, mielőtt végül Dániában befejezi az útját” — nyilatkozta az eset kapcsán Inger Støjberg dán bevándorlási miniszter, aki azt gyanítja, országa a magas segélyek miatt olyan kedvelt a migránsok körében. A görög és török lapokban feladott hirdetésekben a menekülteket érintő szigorításokról informálják majd az olvasókat a dán kormány terve szerint.

Dániában is akadnak azonban civilek, akik nem osztják a dán kormány álláspontját az ügyben. Ők Facebook-oldalt indítottak Üdvözöljük a menekülteket — Nem Støjberg félelemkeltő kampányára! címmel, melynek kapcsán arra is gyűjtenek, hogy álláspontjukat relevánsabb nemzetközi lapokban is lehozzák. Pénteken a berlini alternatív baloldali Die Tageszeitungban jelent meg egy egészoldalas hirdetés. Így néz ki:

„A dán bevándorlásügyi miniszter, Inger Støjberg bejelentette, hogy nemzetközi lapokban hirdetéseket vásárol, amelyben felhívná a figyelmet a keményebb dán menekültpolitikára és a menekülteket érintő juttatáscsökkentésre, ami nemsokára érinti a Dániába érkezőket. A miniszter mögött a Venstre kormánypárt áll, akik a jobboldali populista Dán Néppárttal együtt alkották meg a törvényjavaslat szövegét. Kampányuk célja, hogy ne érkezzenek menekültek Dániába” – kezdődik a szöveg fekete alapon fehér betűkkel, körülvéve kisbetűs szürke nevekkel, amivel a csatlakozó és egyetértő civil szervezetek, magánszemélyek neveit nyomtatták, úgy ezerötszázat.

Ezzel azonban még közel sincs vége a dán civilek ellenkampányának: „De kedves menekülők: nem minden dán gondolkodik úgy, mint Inger Støjberg. Sokan közülünk azt szeretnék, hogy befogadjuk a menekülteket. Sokan közülünk segíteni szeretnénk azoknak, akik bombák és kínzások elől menekülnek. A háborús országokból származó családoknak nem kellene elviselnie, hogy hallják, ahogy egy dán miniszterasszony egy olyan kampányt indít el, amely lealacsonyítja a menekülteket azzal, hogy feltételezi, aszerint választják ki célországukat, hogy hol várják őket a legnagyobb szociális ráfordítások. Nem a mi nevünkben!” – folytatódik a szöveg.

Ez pedig már a hirdetés legvége: „Tehát, kedves menekültek, más hangok is vannak Dániában. Hangok, amelyek békéért, segítőkészségért és kiállásért kiáltanak. Szeretetettel köszöntjük Önöket és nemet mondunk Inger Støjberg félelemkeltő kampányára. Humanitárius üdvözlettel: Nem a dán kormány félelemkampányára.” 

Hogy a hirdetésért mennyit fizettek a dánok, nem tudni, az azonban tény, hogy a Die Tageszeitung baloldali napilapként gyakorlatilag hosszú évek óta következetesen áll ki a menekültek jogai mellett, pénteki címlapsztorijában is a német menekülttáborokban lévő állapotokat kritizálta, egy vonzó utazási irodás hirdetést kifigurázva. Így tehát egyáltalán nem meglepő, hogy itt jelent meg a dán civilek hirdetése. A 20 ezer főt számláló Facebook-csoport most a brit Guardiant szeretné célbavenni.

Összesen 101 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
apagyi
2015. augusztus 15. 19:31
Mintegy ezer fős, zömében férfiakból álló migráns csoport rohamozta meg a szerb-magyar határt Horgosnál. A feldühödött tömeg botokkal és kapákkal felfegyverkezve és Allah Akbar felkiáltással tört rá a hatósági szervekre - írja az Alo. Az incidensre azután került sor, hogy a határrendészek néhány kilométerre a határtól egy nagyobb csoportot tartóztattak fel, akik a forgalmat is veszélyeztetve haladtak Magyarország irányába, hogy ott törvénysértő módon a zöldhatáron lépjék át az államhatárt. A belügyi szervek intézkedésére a migránsok tömege agresszívan reagált, ordítozni és fegyverkezni kezdett, a rendőrségnek ezért vissza is kellett vonulnia a helyszínről - írja a belgrádi lap internetes kiadása. Drama na horgošu kép: Tanjug Végül a rendőri erők átcsoportosítása után sikerült megfékezni a migránsok tömegét, akiknek zöme megtagadott mindenféle együttműködést a hatósággal. Az erőszakos és vallásilag is fanatizált tömeg egy része valószínűsíthetően, hogy az incidens előtt még a magyarkanizsai menekülttáborban pihent, ahol a teljes ellátás és ingyen wifi mellett készülhettek fel az esti rohamra. Alo nyomá
apagyi
2015. augusztus 15. 19:30
Ma megtámadták a határt!! http://delhir.info/delvidek/helyben-rolunk/44417-2015-08-15-11-52-13
kukagyerek
2015. augusztus 15. 18:18
Ezért is igaz, amit Vona mondott: A liberalizmus, Európa sírásója.
Akitlosz
2015. augusztus 15. 17:01
Azért az már a tehetetlenség biztos jele, hogy egyes kormányok újsághirdetéssel próbálják megfékezni a bevándorló áradatot. A liberálisok meg ... olyanok, mint mindig. Az vigasztal, hogy ők lesznek először lefejezve, miután bevezetik itt is a shariát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!