Nem segíti ki a csődbe jutott Puerto Ricót az USA

2015. augusztus 04. 22:38

Nem tervezi az amerikai kormány, hogy kisegíti a csődbe jutott Puerto Ricót, amely egyébként az Egyesült Államok teljes jogú önkormányzattal rendelkező társult állama.

2015. augusztus 04. 22:38

A csődbe jutott Puerto Ricónak rendezett folyamatban kell újrastrukturálni adósságát, az amerikai kormány nem tervezi, hogy mentőcsomaggal segítse ki az Egyesült Államok karibi külső területét – jelentette ki keddi washingtoni sajtótájékoztatóján Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője.

Puerto Rico a hétfőn esedékes, havi 483 millió dolláros törlesztő részletének zömét kifizette ugyan a New York-i bankoknak, ám a sziget Államháztartási Társasága a főleg helyi hitelezőknek járó 58 millió dollárból mindössze 628 ezer dollárt törlesztett. A Moody's befektetői szolgálata szerint emiatt az Egyesült Államok teljes jogú önkormányzattal rendelkező társult állama fizetésképtelenné vált.

A szigetcsoport teljes fennálló tartozása 72 milliárd dollárra rúg, gazdasága recesszióval küzd. A helyi munkanélküliségi ráta a duplája az amerikainak, ami miatt a lakosság tömegesen települ át az Egyesült Államokba, tovább csökkentve az adófizetők körét.

Alejandro García Padilla kormányzó nemrégiben szakértői csoportot állított fel, amelynek feladata, hogy a nyár végéig tervet dogozzon ki, hogyan kerülhet ki Puerto Rico az adósság „halálspiráljából”.

A CNN Money szerint a Puerto Rico-i Államháztartási Társaságnak főleg a helyi hitelszövetkezetek kölcsönöztek. A San Juan-i vezetés abból a megfontolásból döntött úgy, hogy inkább ezeknek nem fizet, mint a Wall Streetnek, mert a helyieknek kisebb a bírósági érdekérvényesítő képességük, mint a nagybankoknak.

A 3,6 millió lakosú Puerto Rico korábban még nem jutott csődbe.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MZ/X
2015. augusztus 05. 09:42
Világbank? IMF? Soros Gyuri bácsi?
Agricola
2015. augusztus 05. 07:20
Puerto Ricó az Egyesült Államok teljes jogú önkormányzattal rendelkező társult állama. Ebből következik, hogy korlátlan szabadsággal rendelkezik, ha úgy dönt, hogy el szeretne adósodni. Nem kell kérnie ehhez az Egyesült Államok jóváhagyását. De hát a totális függetlenség rózsájának tövisei is vannak. Puerto Rico megcsinálja adósságát, az USA meg fizessen mint egy katonatiszt?
Spiler
2015. augusztus 04. 22:57
Már a görögökkel is így kellett volna a legelején
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!