Horvát túsz kivégzésével zsarol az Iszlám Állam

2015. augusztus 08. 11:13

Ha a kairói kormány nem engedi el az egyiptomi börtönökben fogvatartott muzulmán nőket, akkor az Iszlám Állam egy horvát túszt fog kivégezni vasárnap, jelentette be egy videóban a dzsihadista terrorszervezet.

2015. augusztus 08. 11:13

A kairói kormánynak vasárnap délutánig kell elengednie az egyiptomi börtönökben fogva tartott muzulmán nőket, különben az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet kivégzi horvát túszát, derül ki az Euronews videójából. A határidő eredetileg péntek volt.

A horvát túszt Egyiptomban fogták el. A 31 éves Tomislav Salopek, akinek felesége is van, valamint két leánygyermeknek apja, egy francia olajipari cégnek dolgozott. A Compagnie Générale de Géophysique csoport egyiptomi kirendeltsége, az Ardiseis vállalat is megerősítette, hogy a férfi látható az Iszlám Állam által közzétett felvételeken, amelyben a muzulmán nők elengedését kéri.

Az Egyiptomban dolgozó horvát fiatalembert július 22-én rabolták el dzsihadisták, miközben Kairóból munkába igyekezett. Az egyiptomi hatóságok másnap megtalálták a gépjárművet, amelyet vezetett, továbbá a horvát férfi dokumentumait és két mobiltelefont is. Salopek egy Vrpolje nevű kisvárosból származik, ami Eszéktől 60 kilométerre fekszik. Ankica Zajic, a város polgármestere elmondta: „Nagyon szomorúak vagyunk. Egész Horvátországot elkeserítette a hír. Aggódunk, és várunk arra, hogy valami pozitív történjen. Reméljük Tomislav hazatér.”

A horvát és az egyiptomi hatóságok közösen dolgoznak a férfi kiszabadításán. A horvát külügyminiszter, Vesna Pusic – az egyiptomi külügyminisztérium ajánlására – már csütörtökön Kairóba utazott. A Vecernji List című horvát napilap értesülései szerint a külügyminiszter felvette a kapcsolatot az elrabolt férfi családjával, és Salopek felesége is Egyiptomba utazott a tárcavezetővel.

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
békalepcse
2015. augusztus 10. 07:50
Nagyon szívesen felajánlanék pár libsit a hazai készletünkből, cserébe a túszért.
Senior
2015. augusztus 08. 13:14
Horvát túsz? Adjanak nemzetközi felhatalmazást Ante Gotovina-nak, ő tudná a frankót...
alex.leopardi
2015. augusztus 08. 11:47
aljasság,remélem a horvátok kivásárolják és benyújtják a számlát az amcsiknak
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!