Új pártot alapított a német AfD-alapító Bernd Lucke

2015. július 19. 20:19

Új pártot alapított Bernd Lucke német közgazdászprofesszor, miután a jobboldali populista AfD — amely zajos sikereit nagyrészben neki köszönhette — nem őt tette meg elnöknek pár hete. Az új párt neve Alfa, és elutasítja a populizmus minden formáját.

2015. július 19. 20:19

Alfa: ez a neve annak a hétvégén alapított új német jobboldali pártnak, amely az Alternatíva Németországért (AfD) pártot elhagyók új politikai otthona. A Frankfurter Allgemeine Zeitung értesülése szerint a párt programja kifejezetten taszító azok számára, akik az AfD-t a szélsőjobboldal felé akarják tolni — vélhetően pont ez a cél. Mint azt egy hete Mandiner is megírta: az AfD — amely az EP-választáson 7 százalékot ért el, és több tartományi választáson is 10 százalék körül teljesített — két hete nem a párt egyik legismertebb alakját és sikerének egyik fő okát, Bernd Luckét, az eurókritikus közgazdászprofesszort, hanem egy keletnémet vegyészt, a párt szászországi frakcióvezetőjét, a párt jobbszárnyához tartozó Frauke Petryt választotta meg elnöknek.

A párt (egykori) gazdasági liberális szárnyának vezetője, Lucke ekkor kétezredmagával elhagyta a pártot, és a hétvégén végül alapított egy újat, alaposan elhatárolva magát az AfD-től. A Szövetség a Haladásért és Indulásért programja elutasítja a populista, címszavakban és fekete-fehéren fogalmazó politikát, ahogyan nemet mondanak a heccelésre alkalmas kijelentésekre és különböző kisebbségek alapvető jogainak csorbítására is. 

A programban származásra és bőrszínre való tekintet nélküli, munkaerőpiac-orientált bevándorláspolitikát szorgalmaznak, és megjegyzik, ennek nem tesz jót semmiféle idegenellenes politikai klíma. Az Alfa kiáll a németországi muszlim közösség mellett is: „Azok az iszlám-hívő emberek, akik békésen, barátként, kollégaként, szomszédként közöttünk élnek, társadalmunk részei és szolidaritásunkat élvezik, ha támadás éri őket.” Lucke alaposan megválogatja a tagságot is: teljes jogú tagság csak egy egyéves, szavazati joggal nem járó ún. vendégtagság után jár csak. Követelmény az is, hogy a tagjelöltek hitet tegyenek Németország nyugati-atlantista elköteleződése mellett.

A párt honlapján közzétett sorok szerint az Alfa olyan, a „német politikai kultúrából elvesző értékek mellett” áll ki, mint a vitakultúra, a jogállamiság, érett polgárság, összetartó társadalom, szociális piacgazdaság, nyugati orientáció.

Alexander Gauland, az AfD jobbszárnyának tagja, a párt brandenburgi vezetője a FAZ-nak nyilatkozva úgy látja, Bernd Lucke pártja nem számukra, hanem inkább a liberális FDP számára jelent konkurenciát. Gauland nem hisz abban, hogy a választók pont annak a Luckénak az új pártjára szavaznának, aki „éppen romokba döntött egy pártot”.

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pubi
2015. július 20. 05:58
Petry? Magyarországon ismerős családnév.
gary_cooper
2015. július 19. 21:09
Azért kíváncsi lennék, hogy mit takar a nyugati-atlantista elköteleződés... Még inkább amerikabarát vagy mit?Mindenesetre kivárom, mit nyilatkozik Lucke, aztán tudok véleményt alkotni.
Berecskereki
2015. július 19. 21:05
Bernd Lucke neoliberális közgazdász. A felvázolt programpontjai is ezt bizonyítják.
mixtura pectoralis
2015. július 19. 20:34
A német Fodor Gábor, ha nem lehetek vezető akkor megsértődök és lelépek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!