Egy tőzsdekrach tanulságai

2015. július 28. 07:37

Zuhanórepülést mutattak tegnap a kínai tőzsdék, egyetlen nap alatt nyolc (!) százalék tűnt el a jegyzett vállalatok értékéből, ami egy hónapon belül immár a második tőzsdekrach.

2015. július 28. 07:37
Szabó Anna

Az államszocialista és a kapitalista berendezkedés közötti különbségét tegnap egyetlen számban ki lehetett fejezni: míg a kínai befektetőknek fenntartott (vagyis központilag manipulálható) sanghaji és sencseni tőzsdék 9-10 százalékot zuhantak, addig a külföldiek számára is nyitott Hongkongban csak háromszázalékos volt az esés. A gyorsan fejlődő, hatalmas kínai gazdaságban lévő repedéseket láthattuk egy pillanatra: a jövedelmi egyenlőtlenségeket és a társadalombiztosítási rendszer hiányosságait, amelyek törvényszerűen buborékokhoz majd összeomláshoz vezettek.

A növekedés oltárán a pártvezetés feláldozta a szociális ellátórendszert (nyugdíj, egészségbiztosítás), a lakosság ezért továbbra is csak saját megtakarításaira hagyatkozhat, amit érthetően szeretne minél jobban fialtatni. A féket már rég be kellett volna húzni, ehelyett a pártelit végignézte az ingatlanpiaci lufi fújását, a szellemvárosok kialakulását, mert növelték a GDP-t, és átmenetileg munkát adtak a városokba költözők millióinak. Az állam valószínűleg ismét közbelép és elsimítja a mostani hullámokat, ám a lakosság bizalmát már sokkal nehezebb lesz visszaszerezni. Az örök életű kapzsiság mellett a tőzsdekrach másik tanulsága ugyanis a könnyen elveszíthető bizalom.

A magyar lakosság kezében lévő államkötvények aránya négy év alatt megnégyszereződött, ami egyértelműen a bizalom jele. A 2010-es gazdasági fordulatot hitelesnek ítélték, ezért nem pusztán a magas kamatok, hanem a kiszámíthatóság és a biztonság miatt döntöttek az államkötvények mellett. Amikor az akkori gazdasági vezetés óriási nehézségek árán kitette a valutaalap szűrét, megértették, hogy annál sebezhetőbb egy ország, minél inkább a külföldi befektetők hangulatától függ. Ma már több mint 3000 milliárd forintnyi államkötvényt birtokol a lakosság.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tommybravo
2015. július 28. 11:26
Racionális döntés az, hogy az ember államkötvényt vesz. De nem azért, mert annyira bízik OV-ban, hanem mert sokkal magasabb kamatot fizet a legkézenfekvőbb bankbetéthez képest. Csak hogy érzékeltessem: a bankbetét fizet max másfél százalékot, amiből lejön az adó és az eho. Az államkötvény 2,5%-ot fizet, amiből még az adó+ehó is megspórolható. Most akkor számold ki, mekkora felárat fizet az állam - mondjuk az OTP-hez képest - a forrásokért. Rengeteget.
sademark
2015. július 28. 10:25
"A magyar lakosság kezében lévő államkötvények aránya négy év alatt megnégyszereződött, ami egyértelműen a bizalom jele" Lóf.Ha van hova tedd? Bankba? Lassan kevesebbet kapsz vissza, mint amit beteszel. Otthon nem mered tartani. Ha a tőkevédelem fontos , csak az államkötvény maradt. Kényszerbizalom. Meddig?
Zokni
2015. július 28. 10:11
"Az örök életű kapzsiság mellett a tőzsdekrach másik tanulsága ugyanis a könnyen elveszíthető bizalom. A magyar lakosság kezében lévő államkötvények aránya négy év alatt megnégyszereződött, ami egyértelműen a bizalom jele..." - ír mindjárt két ostobaságot is. A kínai tőzsdebumm NEM a "kapzsiságon", hanem a megrendült biztonságérzeten alapult. Ahogy írja is. Az emberek ZÖME a megtakarításait szeretné növelni, és nem a pénzt fialó vállalkozásait, melyek újabb pénzt fialnak - ha egyáltalán ez utóbbit is lehetne manapság "kapzsiságnak" titulálni. A másik meg színtiszta hazugság. Természetesen a lakosság NEM az orbáni gazdaságpolitikában bízik (alighanem nincs is olyan), hanem abban, hogy még Orbán sem képes fizetésképtelenné tenni az államot azzal, hogy túl magas kamatokat kínál a magánbefektetők számára. Ez valóban meglehetősen optimistának tűnne, - ha tudnának róla -, hiszen pl. a biztonságot eddig (2010-ig) szolgáló magas devizatartalékból adódó árfolyamnyereséget NEM teszi vissza a pénzügyi kormányzat kezébe, mely mégiscsak a Parlamentnek felel, hanem egy kancsal faszi kénye kedvére bízza, hogy olyasmikre költsön, melyeknek elbírálása a ktgvetés feladata, és egyben a Parlament felelőssége.
kitiltott
2015. július 28. 09:31
Zsidó befektetői csoport veszi meg az origót! Bár a közelmúltig ismeretlennek számított a médiapiacon, a belga székhelyű Brit Media Befektetési Kft. könnyen befutó lehet az Origóért zajló küzdelemben, írja aNépszabadság. A június elején alapított társaság a Klubrádió befektetőjeként bukkant fel néhány hete, és vállalták, hogy fedezik a rádió működési költségeinek azt a részét, amelyet a cég a reklámértékesítésből és a hallgatói támogatásokból már nem tudna előteremteni. Tekintettel arra, hogy egy frissen alapított társaságról van szó, ez azt jelenti, hogy a mögötte álló tulajdonosok, vagy azok, akik a háttérből finanszírozzák, nagyon erős ajánlatot tettek– írja a lap. Megyeri András Jonatán, a Brit Media ügyvezetője korábban, 2012-ig a TV2 üzletfejlesztési igazgatójaként dolgozott, még korábban pedig a Viasat kereskedelmi igazgatója volt. Jelenleg a magyar zsidó közösség dél-budai központjának, a Bét Sálom zsinagógának a kántoraként önkénteskedik, és állítólag az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséggel is jó viszonya van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!