Hazaárulás miatt állhat bíróság elé Varufakisz

2015. július 29. 12:39

Janisz Varufakisz volt görög pénzügyminiszter mentelmi jogának felfüggesztését kérte a görög legfelsőbb bíróság ügyésze, miután a politikust ketten is feljelentették hazaárulás miatt – írja az Index. A feljelentések még Varufakisz az adóhatóság számítógépes rendszerének feltöréséről szóló nyilatkozatának nyilvánosságra kerülése előtt érkeztek.

2015. július 29. 12:39

Janisz Varufakisz, a posztjáról nemrég távozott görög pénzügyminiszter mentelmi jogának felfüggesztését kérte egy ügyész az athéni törvényhozástól – írja az Index. Az eljárás alapja, hogy Varufakiszt ketten is feljelentették hazaárulásért: egy ügyvéd, Panajótisz Janópulosz, és Apósztolosz Gletszosz, színészből lett polgármester és pártelnök.

Mindkét feljelentés azt megelőzően érkezett a hatóságokhoz, hogy nyilvánosságra került volna Varufakisz azon nyilatkozata, miszerint a görög pénzügyi rendszer drachmára való gyors visszaállításához feltörték volna az adóhatóság számítógépes rendszerét, hogy megszerezzék az adószámokat. Sajtóhírek szerint viszont ebben az ügyben is várható feljelentés és eljárás.

Az Index azt is hozzáteszi, hogy Mihálisz Hadzitheodóru, a görög pénzügyminisztérium informatikáért felelős államtitkára – akire Varufakisz mint terv másik kiötlőjére hivatkozott – azt állítja, szó sem volt semmilyen hekkelésről.

Az Európai Bizottság szóvivője, Mina Andreeva pedig azzal kapcsolatban reagált a felvételre, hogy azon a volt pénzügyminiszter azt állította, az úgynevezett trojka a görög pénzügyminisztérium közpénzügyekért felelős államtitkárságát, és azért kellett volna a rendszerfeltörés eszközéhez folyamodniuk, mert ha hivatalosan kérik ki az adószámokat, leleplezik a tervüket. Andreeva szerint „téves és alaptalan” az az állítás, hogy az EB-nek ilyen befolyása lett volna a görög államigazgatásban. 

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gregorius
2015. július 29. 17:04
Az lett volna a hülyeség, ha nem lett volna egy "B" tervük a drachmára való visszaállásra. Más kérdés az, hogy a kialakult helyzetben már hallgatni kellett volna róla, elszólta magát.
2015. július 29. 14:55
Varufakisz, a kormány legkarakteresebb és vélhetőleg legtehetségesebb tagja csak komolyan vette a görög himuszt: Eleuthería é Thanatosz /szabadság vagy halál/, és ezért csak kitüntetni lenne szabad. A dolgokat innen megíteéve inkább Ciprász tűnik hazaárulónak.
Csigorin
2015. július 29. 13:34
Szoval a hitelezok Varufakisz fejet (is) kertek. Talcan.
thymian
2015. július 29. 13:31
"Mina Andreeva pedig azzal kapcsolatban reagált a felvételre, hogy azon a volt pénzügyminiszter azt állította, az úgynevezett trojka a görög pénzügyminisztérium közpénzügyekért felelős államtitkárságát, és azért kellett volna a rendszerfeltörés eszközéhez folyamodniuk, mert ha hivatalosan kérik ki az adószámokat, leleplezik a tervüket. " Nem hiányzik ebből a mondatból valami?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!