Görög adósság: kora reggel ismét megszakították a plenáris tanácskozást

2015. július 13. 07:59

Hétfőn kora reggel ismét megszakították a hajnalban újrakezdett plenáris tanácskozást a görög adósságválsággal foglalkozó, előző délután kezdődött euróövezeti csúcstalálkozó résztvevői. A hitelezők követelik, hogy Görögország állítson össze egy 50 milliárd eurós listát privatizálható állami vagyonról, és szeretnék, ha az IMF is a mentőcsomag mögé állna. Ezt a görög kormányfő el akarja kerülni.

2015. július 13. 07:59

Hétfőn kora reggel ismét megszakították a hajnalban újrakezdett plenáris tanácskozást a görög adósságválsággal foglalkozó, előző délután kezdődött euróövezeti csúcstalálkozó résztvevői – derült ki különböző Twitter-bejegyzésekből.

 
Joseph Muscat máltal kormányfő tájékoztatása szerint ez a szünet azt célozza, hogy szűkebb körben kimunkálják a legutolsó, még nyitott kérdések megoldási módozatait is.
 
A plenáris ülés előző, éjszakai megszakítása alatt szintén különmegbeszélést tartott Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnökkel Angela Merkel német kancellár, Francois Hollande francia köztársasági elnök, valamint az uniós intézmények több vezetője. Akkor – Donald Tusk, az európai tanács elnökének szóvivője szerint – kompromisszumos javaslat született a harmadik görög pénzügyi mentőcsomagról.
 
Egy görög kormánytisztviselő azonban hozzátette ezekhez az információkhoz, hogy a javaslatnak vannak megoldatlan pontjai azokkal a gazdasági reformokkal kapcsolatban, amelyeket Athénnak végre kell hajtania a mentőcsomagért cserébe. 
 
„Két nagy ügy még nyitott – a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerepe és a luxemburgi 50 milliárd eurós alap” – mondta az illető, neve elhallgatását kérve. Az eurózóna tagországai ragaszkodnak ahhoz – a görögök pedig ellenzik –, hogy az IMF is álljon ott minden további esetleges görög mentőcsomag mögött. Azt is követelik, hogy Görögország állítson össze egy listát, amelyen 50 milliárd euró értékben privatizálható állami vagyon szerepel. A rendelkezési jog e vagyontömeg fölött lényegében kikerülne Görögország kizárólagos illetékességéből, és mintegy biztosítékul szolgálna a hitelezőknek arra az esetre, ha a görögök nem tudnák vagy nem akarnák teljesíteni vállalt kötelezettségeiket.
 
Pénzügyi szakújságírók úgy értékelik az alkudozásról eddig kiszivárgott információkat, hogy a hitelezők csaknem minden részletkérdésben meghátrálásra akarják kényszeríteni Cipraszt. Ugyanakkor a görög adósság egy részének leírására vonatkozó igényt nem hajlandóak teljesíteni, mindössze egyetlen reménysugarat lennének hajlandóak hagyni Athén számára – bár még ez sem biztos. A zárónyilatkozat tervezetében ugyanis zárójelesen – tehát nem minden résztvevő egyetértését tükröző módon – szerepel egy olyan kitétel, hogy az eurózóna országai idővel fontolóra vehetnek olyan lépéseket, amelyek kezelhetőbbé teszik Görögország adósságállományát, de ezt csak azután tennék, hogy a görögök a belső reformokat illetően a hitelezők legtöbb részkövetelését már teljesítették.
 
„Ciprasz keményen tárgyal, hogy megőrizze a görög nép méltóságát, de tudja, hogy most döntésre kell jutni” – jellemezte a helyzetet egy diplomata.

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Berecskereki
2015. július 13. 09:19
Megvan a megállapodás a görögökről http://www.portfolio.hu/gazdasag/megvan_a_megallapodas_a_gorogokrol.216847.html
szkeptikus
2015. július 13. 09:12
"Ciprasz keményen tárgyal, hogy megőrizze a görög nép méltóságát" Ezt a mostani görög helyzetet akár tanítani lehetne a pszichológiában vagy politikológiában: Ciprasz meg akarja őrizni a görög nép "méltóságát" (arról külön vitát lehetne nyitni, hogy mi a méltóság). Az únió előző, a mostaninál számukra sokkal kedvezőbb ajánlatát azért nem fogadta el, és írt ki népszavazást, mert már akkor is a görög nép méltóságát akarta megőrizni. Az érzelmek elhomályosították a valóság helyes értelmezését, és az eredmény: most sokkal rosszabb helyzetbe került.
lilla
2015. július 13. 09:10
portfolio.hu : Megvan a megállapodás a görögökről http://goo.gl/z3NpV0
Berecskereki
2015. július 13. 08:55
Még egy írás a válság kialakulásával kapcsolatban. Görög a görög válság http://vilaggazdasagi.blog.hu/2012/11/02/gorog_a_gorog_valsag
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!