Az ukrán elnök lefegyverezteti a Jobb Szektort és a többi fegyveres politikai sejtet

2015. július 14. 08:47

Egyetlen politikai erőnek sem lehet és nem is lesz semmilyen fegyveres sejtje – jelentette ki Petro Porosenko. Az ukrán elnök a szombati munkácsi lövöldözéses leszámolás kapcsán minden, Ukrajnában működő törvénytelen fegyveres szervezet lefegyverzésére utasította az Ukrán Biztonsági Szolgálatot és a belügyminisztériumot.

2015. július 14. 08:47

Az Ukrajnában működő összes törvénytelen fegyveres szervezet lefegyverzésére utasította hétfőn Petro Porosenko ukrán elnök az Ukrán Biztonsági Szolgálatot (SZBU) és a belügyminisztériumot az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) katonai kabinetjének kijevi ülésén.

Az államfő kijelentette, hogy „egyetlen politikai erőnek sincs joga fegyveres alakulatok felállítására”. Szerinte ez az igazi ukrán hazafiak lejáratása. „Egyetlen politikai erőnek sem lehet és nem is lesz semmilyen fegyveres sejtje” – idézte az elnököt az Unian ukrán hírügynökség.

A szombati munkácsi lövöldözés miatt összehívott tanácskozáson Porosenko kifejtette: meglepő módon a feszültség a Donyec-medencei ütközőövezetben fokozódott, párhuzamosan a helyzet destabilizálására irányuló kísérlettel a távoli hátországban, ezer kilométerre a frontvonaltól, ahol emberek jelentek meg nehézfegyverzettel. „A helyzet destabilizálása háború idején erős csapás az ország védelmére, az állam védelmi képességére, és ezt a hatalom nem engedheti meg” – hangsúlyozta.

Az elnök rámutatott: a belügyminisztériumnak, az SZBU-nak és a többi rendvédelmi szervnek teljesítenie kell a kötelességét valamennyi törvénytelen fegyveres alakulat lefegyverzését illetően.

Kárpátaljai csempészek

Az ülésen az államfő azt is kijelentette, hogy a konfliktus Munkácson a csempészüzlet újrafelosztása miatt robbant ki. „A munkácsi események rávilágítottak több olyan idült problémára, amelyek azonnali megoldást igényelnek” – tette hozzá, megjegyezve, hogy a klánosodásra, csempészetre, korrupcióra gondol. „Az, ami ott történik, nem fekete-fehér, hanem megdöbbentően fekete” – állapította meg.

Porosenko kijelentette, hogy határozott cselekvést vár a rendvédelmi szervektől a csempészet elleni harcban. „Szigorú és elvszerű vizsgálat alá kell vonni mindenkit, akinek ehhez köze van. Házkutatásokra, őrizetbe vételekre és közvetlen bűnügyi felelősségre vonásra van szükség. Nem segíthetnek sem a képviselői mandátumok, sem a hatalomhoz fűződő kapcsolatok” – hangoztatta.

Az elnök utasította az illetékes szerveket, hogy a lefolytatott vizsgálatok nyomán vonják le a személyi konzekvenciákat. „A csempészés nem kimondottan kárpátaljai probléma. Amint elkezdtük meghúzni a csavarokat, azonnal felszínre került a szenny. A kárpátaljai csempészek kihívást intéztek egész Ukrajnához. Kijelentem: állunk e kihívás elé” – hangsúlyozta Petro Porosenko az RNBO ülésén.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
almafa
2015. július 14. 14:54
Ez a film egy Jobb Szektoros útblokádot mutat Lvov-Ternopil között, ahol egy közlekedési rendőr irányítja a forgalmat. https://www.youtube.com/watch?v=AlWjZluASCc Nem tudom, akkor ez most lefegyverzés?
alex.leopardi
2015. július 14. 09:53
na arra kiváncsi leszek
Horst_Tappert
2015. július 14. 09:03
Nahát, pedig ez a Jobb Szektor a Nagy Nyugat által is elismert, Hihetetlenül Demokratikus és Liberális koalíció tagja... Nahát... Nem győzök csodálkozni... Nahát...
Oldgóbé
2015. július 14. 08:58
És mit szólnak majd ehhez az amerikai támogatók???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!