Visszavonták a Trianon megünnepléséről szóló román törvénytervezetet

2015. június 09. 16:10

Visszavonták a kezdeményezők a trianoni békeszerződés megünnepléséről szóló román törvénytervezetet – írja a Transindex. A volt román külügyminiszter által benyújtott és visszavont tervezetről Mark Béla azt nyilatkota a portálnak: jelezték, hogy mind a román parlamenten belüli viszonyokat, mind a román-magyar államközi kapcsolatokat megterhelheti az ötlet valóra váltása.

2015. június 09. 16:10

Visszavonták a kezdeményezők a trianoni békeszerződés megünnepléséről szóló román törvénytervezetet – közölte honlapján a román parlament felsőháza. Mint a Transindex írja, a visszavonnást Titus Corlățean volt külügyminiszter, a törvénytervezet kezdeményezője kérte.

 
Markó Béla, az RMDSZ szenátusi frakciójának vezetője a Transindexnek elmondta: jelezték a különböző parlamenti pártoknak, hogy nem értenek egyet a tervezettel. „Elmondtuk, nemcsak, hogy nem értünk egyet a tervezettel, hanem az meg fogja terhelni a parlamenten belül is a viszonyunkat a más pártokkal, illetve a román-magyar viszony tekintetében is negatív hatása lehet” – mondta el a szenátor. 
 
Markó hozzátette: nem tudja, hogy Titus Corlățean miért döntött a tervezete visszavonása mellett. „Valószínűleg konzultált a kollégáival, mert a szenátus Állandó Bizottságához az indítványozók nevében nyújtott be egy levelet, miszerint visszavonja a tervezetét, ez a kérés ma jelent meg a szenátus Állandó Bizottságának napirendjén” – fejtette ki. Markó szerint az is elképzelhető, hogy a negatív sajtóvisszhang is közrejátszott a tervezet visszavonásában.
 
A tervezetet egyébként 90 szenátor írta alá, mind a kormányzati pártok, mind az ellenzéki pártok részéről volt támogatója az ügynek. A törvénytervezet szerint a kormányzati szerveknek és helyhatóságoknak gondoskodniuk kell június 4-én a nemzeti lobogó kitűzéséről, a román himnusz elénekléséről, a közmédiának pedig be kell majd számolnia a „trianoni békeszerződés jelentőségét tudatosító kulturális, oktató célú rendezvényekről”, amelyek megszervezésére költségvetési forrásokat utalhatnak ki a helyi és központi hatóságok. 
 
A törvénytervezet indoklása úgy írja le a trianoni békeszerződést mint a román nép számára kiemelt fontosságú jogi eszközt, amelyre a román-magyar kétoldalú kapcsolat épül. A kezdeményezők leszögezik, hogy a történelem újraírására tett bármiféle kísérlet, a revizionista álláspontok hangoztatása az Európai Unióban manapság már nem elfogadható –  idézte korábban a törvénytervezet indoklását a Transindex. 

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ellensúly
2015. június 09. 18:46
Amit tanítani kellene a román és magyar iskolákban is: 1. Románia a balkáni háborúk idején elárulta elsődleges szövetségesét, Bulgáriát, ezért jutalmul nyolcezer négyzetkilométer területet (Dobrudzsa) szerzett meg a maga számára volt szövetségesétől. 2. Az első világháborúban semmibe vette az Osztrák–Magyar Monarchiával kötött semlegességi szerződést, és amikor úgy ítélte meg, hogy a szövetséges hatalmaknak nagyobb esélyük van a győzelemre, titkos szerződést kötött velük, és 1916-ban megtámadta Magyarországot. 3. Megszegte az antanthatalmakkal kötött szövetséget, mert amikor vesztésre állt, békét kötött a központi hatalmakkal. 4. Megszegte a bukaresti békét, és a Monarchia összeomlása után ismét megtámadta Magyarországot. 5. Elárulta a szövetséges hatalmakat, és Hitler oldalára állt, amikor a csillaga felmenőben volt. Ezért 1940-ben még arra is hajlandó volt, hogy visszaadja Erdély északi részét Magyarországnak. 6. Amikor Hitler vesztésre állt, elárulta a tengelyhatalmakat, átállt a szövetségesekhez, ezért jutalmul ismét megkapta Erdély és a Partium egészét. 7. Románia sosem tartotta be a nemzeti kisebbségek önrendelkezésével kapcsolatban vállalt kötelezettségeit. Románia lassan egy évszázada kulturális népirtást végez, történelmet hamisít, és már az – 1968-ig így-úgy, de létező – autonómia visszaállításának emlegetése kapcsán is bűntudatot sulykol a magyarokba.
wartog
2015. június 09. 17:56
Mindegy is ez az egész cirkusz. Erdély el fog szakadni.
cutcopy
2015. június 09. 17:51
Belátták hogy erről inkább mélyen hallgatniuk kell..
telekaszter
2015. június 09. 16:50
Egyértelmű, hogy Pontáék megriadtak Markóéktól. Az autonómiát is csak tévedésből nem adták meg eddig...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!