Miért tántorog kétszáz éve a csőd szélén Görögország?

2015. június 25. 21:56

A túlburjánzó, sokszor korrupt állami elitnek és bürokráciának a fenntarthatatlanságára azonban a 2000-es években derült csak fény.

2015. június 25. 21:56
Szegő Iván Miklós

A nemzeti kettészakadás az első világháború alatt is bekövetkezett Görögországban – erről Fokasz Nikosz ír. Athénban a háború alatt egy semleges, de valójában németbarát kormány működött egy ideig, míg Thesszalonikiben antantbarát ideiglenes kormány volt. Ez a szakadás megismétlődött a kommunista partizánháború után. Az 1949-es pacifikálással a megosztottság fennmaradt, majd a hetvenes években, egy katonai diktatúra után új formában jelentkezett.

Az 1980-as és 1990-es években újfajta populizmus jelent meg Görögországban: a Papandreu politikai dinasztia ekkor a PASZOK nevű párt révén – egy rövid megszakítással - évtizedekre a népszerű, de hosszabb távon strukturális gazdasági problémákat felhalmozó politikát folytatott.

Görögország ekkor kezdett lemaradni a nemzetközi versenyben, az állami szektor túlterjeszkedett. Közben az államháztartás és a külkereskedelem deficitje növekedni kezdett. A túlburjánzó, sokszor korrupt állami elitnek és bürokráciának a fenntarthatatlanságára azonban a 2000-es években derült csak fény.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2015. június 26. 10:39
Egy ismerős görög fiú mondta, hogy náluk a zsidók nem tudnak megmaradni, mert a görögök ravaszabbak náluk. Eddig mindig mindent kiravaszkodtak, de már tenniük is kellene valamit.
Box Hill
2015. június 26. 09:44
Ausztráliában sok görög kollégám, ismerősöm volt. (Melbourne a második legnagyobb görög város) Egy idő után megfigyeltem, hogy a világ egyik legélhetőbb városában élve, nekik mégse volt semmi elég jó.
yanoo
2015. június 26. 08:32
Papandreu, amikor érzékelte a gazdasági problémákat azt mondta:- PASZOK rá!
dávid
2015. június 26. 00:46
és ilyenkor lehet találgatni h eddig tényleg senki nem vette észre h mekkora gondok vannak ott (konkrétan adatokat hamisítanak), vagy csak nem érte meg észrevenni. mert az utóbbi már igazán khm túlzóan liberális hozzáállás:D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!