Lengyelország
ÉLŐ
Hollandia

Nem oldották fel Ponta mentelmi jogát

2015. június 09. 11:23

A román képviselőház elutasította az ügyészség Victor Ponta kormányfő mentelmi jogának felfüggesztésére irányuló kezdeményezését, a miniszterelnök ellen több bűncselekmény miatt lefolytatandó bűnvádi eljárás ezzel meghiúsulni látszik.

2015. június 09. 11:23

 A román képviselőház keddi ülésén elutasította az államügyész kérését, hogy Victor Ponta mentelmi jogát feloldva tegye lehetővé a miniszterelnök elleni teljes körű ügyészségi vizsgálat lefolytatását.

231 képviselő szavazott a mentelmi jog megvonása és a vizsgálat megindítása ellen, míg 120-an támogatták azt. A román alsóház azt követően szavazott, hogy a korrupcióellenes ügyészség (DNA) bűnvádi eljárást kezdeményezett okirat-hamisítás, pénzmosás és adócsalásban való bűnsegédlet gyanújával Ponta ellen korábbi ügyvédi tevékenysége miatt. A vádhatóság szerint Ponta miniszterelnökként az összeférhetetlenségi szabályokat is megsértette három alkalommal, amikor volt megbízóját, Dan Sova szenátort miniszteri tisztségekbe jelölte. Ez utóbbi gyanú kivizsgálásához kérte a DNA a parlament hozzájárulását. 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
polnemkor
2015. június 10. 10:33
"Iohannis: "Szomorú nap ez a mai a román demokrácia számára" Klaus Iohannis elnök szomorú napként értékelte keddet, azt követően, hogy a parlament nem járult hozzá a Victor Ponta miniszterelnök elleni eljáráselindításához. Az elnök meg is vádolta a miniszterelnököt, és milliók nevében beszélt. Klaus Iohannis elnök több témát is részletezve értékelte a keddi napot. Az elnöki nyilatkozat ugyanakkor a legjelentősebb napi eseménynek a Victor Ponta elleni eljárás parlamenti leállítását tartja, hozzátéve, hogy ez egy szomorú pillanat a román demokrácia számára. Iohannis szerint Victor Ponta miniszterelnök a legtisztességtelenebb utat választotta Az elnök úgy érzi, több millió román állampolgár igazságszolgáltatásba és tisztességbe vetett hitét rengette meg, hogy Victor Ponta miniszterelnök megúszta az ellene készülő eljárást. Iohannis fontosnak tartotta megjegyezni, nem tartja sem bűnösnek, sem ártatlannak Pontát, ennek megállapítása nem az ő feladata, hanem a mai nap alkalmából elgáncsolt igazságszolgáltatásé. Iohannis úgy látja, Victor Ponta miniszterelnök előtt három út állt: "A legtisztességesebb az lett volna, ha lemond. A második: meggyőzhette volna munkatársait, hogy tegyenek eleget az igazságszolgáltatás kérésének. Még csak fel sem mentették volna. De ő a legrosszabbat választotta: felhasználta miniszterelnöki tisztségét, hogyne felelhessen a törvény színe előtt" – összegezte Románia elnöke." http://itthon.ma/erdelyorszag.php?cikk_id=7765
polnemkor
2015. június 10. 10:27
Szóval egyetlen vélemény sem? Parászka Boróka (van-e ki e nevet nem ismeri?), ma reggel a Klubrádióban próbálta mosdatni, ártatlanul meghurcoltnak beállítani a szocialista elvtársat, a magyarországi libsi ellenzék nagy barátját.
polnemkor
2015. június 10. 10:09
Romániában forrponton a téma. http://itthon.ma/nagyvilag.php?cikk_id=7763 "2015. június 9. / 18:15 Külföldi követségek Ponta megmentéséről Több jelentős ország követsége is fontosnak tartotta, hogy állást foglaljon a Victor Ponta elleni eljárás parlamenti elgáncsolásáról. A holland, az amerikai és a brit követség sem értékelte pozitívan az igazságszolgáltatás megkerülését. Hollandia bukaresti követsége közleményben tette egyértelművé, hogy "a parlamenti események rávilágítanak a romániai igazságszolgáltatással és korrupcióval szembeni magatartásra". Hozzátették, Hollandiában minden ember egyenlő a törvény szemében, valamint Románia jobban tenné, ha megszívlelné az Európai Bizottság Romániára és Bulgáriára vonatkozó elemzését. Az Amerikai Egyesült Államok követségén is fontosnak érezték, hogy közleményben tudassák: "Minden kormánytag ellen felmerülő vádat a legmélyebben ki kell vizsgálni bármiféle akadályoztatás nélkül, valamint a törvénynek ugyanúgy kell vonatkoznia mindenkire". Az Egyesült Királyság követsége is az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmusban foglaltakat ajánlotta Románia figyelmébe. Véleményük szerint az Egyesült Királyság teljes mértékben tudatában van, hogy milyen nagy harcot kell Romániának megvívnia a korrupció leküzdéséért és az igazságszolgáltatási rendszer megreformálásáért. Felelevenítették, hogy a G7 csúcstalálkozó előtt David Cameron brit miniszterelnök kijelentette, hatalmas veszélyt jelenthet bármely országra nézve a korrupció elburjánzása. A képviselőház nem támogatta, hogy a korrupcióellenes ügyészség lefolytassa a gyanúba keveredett Victor Ponta miniszterelnök elleni eljárást."
polnemkor
2015. június 10. 10:06
Micsoda hallgatás övezi _minden oldalról_, hogy a román parlament nem adta ki Pontát! Sokatmondó. Végignéztem az összes "mérvadó" oldalt, sehol semmi. Itt is az én kommentem az első. Miért is?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!