Megtámadták Ukrajna rosztovi főkonzulátusát

2015. június 13. 09:23

Megtámadták Ukrajna rosztovi főkonzulátusát a donyeckivel szomszédos orosz régióban szombat reggelre. Egy ukrán diplomata szerint a támadók álarcosok voltak, és a város központjából érkeztek, ahol a rendőrség és az orosz titkosszolgálat épülete van.

2015. június 13. 09:23

Ismeretlen elkövetők megtámadták szombatra virradóra Ukrajna főkonzulátusát a délnyugat-oroszországi Rosztov-na-Donu városában – jelentette az ukrán és az orosz média.

 
Az orosz rendvédelmi szervekre és titkosszolgálatra (FSZB) hivatkozó reggeli híradások szerint „csoportosan elkövetett szervezett” támadás történt. Az UNIAN ukrán hírügynökség közölte, hogy a támadók éjfél után körülbelül egy órával érkeztek a helyszínre.
 
Vitalij Moszkalenko rosztovi főkonzul azt mondta, hogy a támadók téglákkal bezúzták az első emeleti ablakokat, tojással és paradicsommal megdobálták az épületet, a homlokzatot pedig méregzöld színű foltot hagyó fertőtlenítőszerrel öntötték le. 
 
A diplomáciai külképviselet egyes berendezéseit megrongálták, leverték a falon lévő bronztáblát. A támadás után 20-30 perccel rendőrök vették körül az épületet – tette hozzá a főkonzul.
 
Egy másik ukrán diplomata, Olekszandr Kovtun azt mondta, hogy a támadókon álarc volt, és a város központjából érkeztek, ahol az FSZB és a rendőrség épülete van. Felhívta a figyelmet arra, hogy a támadás után rögtön megjelentek a helyszínen az orosz újságírók. Őrizetbe vettekről egyelőre nem érkezett hír.
 

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2015. június 13. 22:15
" Petro Porosenko ukrán elnök június 8-án aláírta azokat a törvényeket, amelyekkel Kijev felbontotta egyezményeit Moszkvával az orosz csapatok Ukrajna területén történő áthaladásának engedélyezéséről a szakadár Dnyeszter Menti Moldáv Köztársaságba. Az egyezmények 1995 novembere óta voltak érvényben. A nemzetközileg el nem ismer Dnyeszter Menti Köztársaság a Szovjetunió felbomlása után szakadt ki Moldovából jelentős orosz segítséggel. Függetlenségét 1990. szeptember 2-án nyilvánította ki az erről szóló sikeres népszavazás után. Hivatalosan azonban továbbra is Moldovához tartozik. A Dnyeszter folyótól keletre fekvő keskeny földsávon lévő köztársaságban jelenleg mintegy másfél ezer orosz katona tartózkodik, akinek Poroseko elvágta az utánpótlási vonalait. Utánpótlás nélkül pedig egyetlen haderő sem maradhat. Moszkva tehát lépéskényszerbe került: vagy kivonja a haderejét a területről és ezzel gyakorlatilag átengedi Moldáviának azt, vagy más módon új utánpótlási vonalat hoz létre. Mivel Moldáviát és a szakadár köztársaságot a NATO-tag és oroszellenes Románia, illetve az egyezményt most felbontó Ukrajna veszi körbe, békés úton nehezen hozható létre új utánpótlási vonal. Aggodalomra ad okot, hogy Petro Poroshenko június elején Grúzia volt elnökét, Miheil Szaakasvilit nevezte ki annak az ukrán régiónak az élére, amely szomszádos a Dnyeszter Menti Moldáv Köztársasággal. A stratégiai fontosságú Odessza-régió új kormányzójának kinevezése indulatokat keltett Moszkvában, ugyanis Szaakasvili vezető szerepet játszott a 2003-as grúziai „rózsás forradalomban”, mely a posztszovjet térségben lejátszódó „színes forradalmak” nyitányának tekinthető. Elnökké válását követően törekedett az országot a lehető legtávolabb navigálni Oroszországtól, és kifejezte országa NATO-csatlakozási szándékát. Ráadásul elnöklése alatt tört ki és zajlott a 2008-as orosz-grúz háború! A fenti események miatt sajnos fennáll a veszélye, hogy az ukrán háború átterjed Moldáviára is. "
almafa
2015. június 13. 18:59
Ez történt Harkovban, az orosz konzulátusnál, 1 nappal a rosztovi eset előtt, kb. 30 rendőr asszisztálásával. https://www.youtube.com/watch?v=1gYgHr1FjO0 Csak hogy egyértelmű legyen a magyar sajtó "objektív" tájékoztatása. Szégyen ez a mandinerre nézve is!
kamasuka
2015. június 13. 18:18
Arról hallgat a magyar média, hogy ennek előzménye Harkovban volt az orosz konzulátus ellenében ...
Akitlosz
2015. június 13. 15:35
"a város központjából érkeztek, ahol a rendőrség és az orosz titkosszolgálat épülete van." Meg két cukrászda, három lottózó és nyolc útkereszteződés. Összefüggés?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!