Elutasította Netanjahu az izraeli-palesztin békére tett francia javaslatot

2015. június 22. 10:36

Az izraeli miniszterelnök elutasította Laurent Fabius francia külügyminiszter javaslatát az izraeli-palesztin békefolyamat felélesztésére: a francia javaslat központi eleme volt az ENSZ BT szerepvállalása. Netanjahu szerint viszont az ENSZ nem visz közelebb a békéhez, annak közvetlen tárgyalásokon kell alapulnia.

2015. június 22. 10:36

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök elutasította Laurent Fabius francia külügyminiszter kezdeményezését a megszakadt palesztin izraeli békefolyamat felélesztésére. Fabius vasárnap esti tárgyalásaikon ismertette a párizsi elképzeléseket, amelyek középpontjában az ENSZ Biztonsági Tanácsának szerepvállalása áll. 

Netanjahu elutasította a francia javaslatot és kijelentette, hogy a „béke csak előfeltételek nélküli, közvetlen tárgyalásokon születhet, és nem kívülről erőltetett ENSZ- határozatok révén”. Az ENSZ döntései nem hozzák közelebb a békét – vélekedett az izraeli miniszterelnök. 

A francia politikus vasárnap esti, két napos közel-keleti villámlátogatását összegző sajtótájékoztatóján azt állította, hogy tárgyalásai során – mind Rámalláhban, mind Jeruzsálemben, mind a palesztinok mind az izraeliek – késznek mutatkoztak visszatérni a tárgyalóasztalhoz. Fabius visszautasította Netanjahu szavait, a kormányfő ugyanis az ENSZ BT bevonását kilátásba helyező francia kezdeményezést „diktátumnak” nevezte. A „diktátum” szó nem része sem a francia szókincsnek, sem a francia békekezdeményezésnek – hangsúlyozta. 

A francia külügyminiszter három pontban összegezte a palesztin-izraeli viszály holtpontról való kimozdításáért tett francia diplomáciai erőfeszítéseket. Az első pont a közvetlen tárgyalások felújítása, a második egy nemzetközi bizottság felállítása az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagjával – az Egyesült Államokkal, Oroszországgal, Kínával, Franciaországgal és Nagy-Britanniával –, akikhez esetleg az Európai Unióból vagy arab államokból is csatlakoznának. A harmadik, legvitatottabb pont pedig az ENSZ Biztonsági Tanácsában olyan határozatok elfogadása, amelyek tartalmaznák a viszály alapkérdéseinek megoldását és az azok felé vezető lépések egyértelmű időrendjét.

A francia diplomácia vezetője Jeruzsálem előtt vasárnap Rámallahban folytatott megbeszéléseket, ahol arra figyelmeztetett, hogy „ha nem lendül mozgásba az izraeli-palesztin békefolyamat, akkor robbanás történhet” a közel-keleti térségben.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zazriveczazseni
2015. június 23. 10:31
67 előtt is sorozatos terrortámadások érték Izraelt.
yanoo
2015. június 22. 11:09
Az ENSZ antiszemita.Már többször hozott Izraelt elitélő határozatot.Izraelnek nem ENSZ határozatokra van szüksége, hanem még több fegyverre, még több USA segélyre, mert a béke felé vezető úton leküzdendő akadály a világméretű antiszemitizmus, a futballozó palesztin gyerekek meg a magyar holokauszttagadás.
korona
2015. június 22. 11:06
Minden erővel az iszlám ellen kell harcolni a világ minden pontján. Netanjahunak kötelessége országának megvédése. Azt tesz, amire válalkozott. Az iszlám agresszíven terjeszkedik. Nemhogy a zsidók fognak eltűnni, de az összes keresztény is. Az iszlám nem egy humanisztikus világnézet. Erre gondoljon minden magyar. Okultunk a 150 évig tartó török megszállásból.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!