A menedékjogi kérelmek több mint felét utasította el Spanyolország tavaly

2015. június 17. 18:43

A mintegy 3600 menedékjogi kérelmek több mint felét utasította el Spanyolország tavaly – közölte éves jelentésében a menekülteket segítő spanyol szervezet. A Spanyolországban menedékkérők száma csupán 0,95 százaléka az Európai Unióban menedékjogot kérőknek, és 30 év alatt kevesebb kérelmet nyújtottak itt be, mint egy év alatt Németországban.

2015. június 17. 18:43

A menedékjogi kérelmek több mint felét utasította el Spanyolország tavaly – közölte éves jelentésében a menekülteket segítő spanyol szervezet (CAER), amelyet a menekültek közelgő világnapja alkalmából tett közzé szerdán Madridban.

 
Estrella Galán, a szervezet főtitkára elmondta: az elmúlt évben 5947-en kértek menekült státust Spanyolországban, ez a szám évek óta nő. 2013-ban 4502, 2012-ben 2580 kérelem érkezett.
 
A hatóságok összesen 3614 beadványt bíráltak el – a Maliból és Ukrajnából benyújtott igényekkel még várnak, bízva abban, hogy a helyzet mielőbb rendeződik – és 56 százalékát elutasították, így összesen 1585 ember kapta meg a menekült státust. A legtöbb kérelmet szírek nyújtották be, nagy részük olyan ideiglenes védelmet kapott, amelyet évente meg kell újítani.
 
A CAER vezetője beszélt arról, hogy a Spanyolországban menedékkérők száma csupán 0,95 százaléka az Európai Unióban menedékjogot kérőknek. „Spanyolország az elmúlt 30 év alatt kevesebb menekültkérelmet kapott, mint Németország az elmúlt évben” – fogalmazott.
 
Véleménye szerint ennek oka az a nagy erőfeszítés, amellyel a dél-európai ország igyekezett levédeni a határait az EU segítségével, ezzel azonban arra kényszerített több ezer embert, hogy veszélyesebb utat válasszon és kockáztassa az életét.
 
Példaként említette, hogy az észak-afrikai spanyol enklávét, Melillát, amely már az unió területe, a menekültek szárazföldön nehezen tudják megközelíteni. Nemcsak a határt védő magas, dupla kerítés miatt, hanem mert a marokkói hatóságok nem hagyják, hogy eljussanak a menekültügyi hivatalokba. Sokan így a határ marokkói oldalán, Nador városában rekednek, mivel már az odavezető út felemésztette minden pénzüket, és kénytelenek új útvonalat választani maguknak – részletezte a segélyszervezet vezetője.
 
Mint mondta, a menekültek, akik eddig Spanyolországba szerettek volna eljutni, Líbiába mennek, ahonnan az olasz partokon keresztül próbálják meg elérni Európát. Estrella Galán szerint Spanyolország arra számíthat, hogy a Kanári-szigetek ismét a menekültek célpontjává válhat.
 
A szervezet arra kérte a spanyol kormányt, hogy a marokkói Nadorban lévő konzulátust hatalmazza fel vízum kiadására azok számára, akiket a jog szerint megillet a nemzetközi védelem.
 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lucabrasi
2015. június 17. 18:55
óvatosak. a reconquistából tanultak. nem megy az olyan könnyedén...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!