Ukrajnában előzetes letartóztatásba helyezték a két elfogott orosz katonát

2015. május 23. 09:57

Egy kijevi bíróság előzetes letartóztatásba helyezte azt a két orosz katonát, akiket május 16-án fogott el az ukrán katonaság. A két katona ellen terrorszervezetben való részvétel gyanúja miatt indítanak eljárást.

2015. május 23. 09:57

Kijev egyik kerületi bírósága elrendelte pénteken a múlt hét végén Kelet-Ukrajnában elfogott két orosz katona előzetes letartóztatását július 19-ig. Alekszandr Alekszandrov őrmester és Jevgenyij Jerofejev százados múlt szombaton esett fogságba a Luhanszk közelében lévő Scsasztya településnél, a frontvonal ukrán ellenőrzés alatti oldalán, ahol tűzharc közben megsebesültek. Hétfőn szállították őket Kijevbe, a központi katonai kórházba, ahol felépülésükig tartózkodhatnak, utána átszállítják őket az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) előzetes börtönébe. Alekszandrov őrmester ügyvédje közölte, hogy védence megfellebbezi a letartóztatásáról hozott bírósági döntést. 

Az orosz katonák már első kihallgatásuk alkalmával elárulták nevüket és rangjukat, valamint közölték, hogy az orosz fegyveres erők hírszerzéséhez tartozó 3-as számú különleges megbízatású dandárnál szolgálnak, katonai egységük az oroszországi, Volga-parti Togliattiban állomásozik.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kelet-ukrajnai megfigyelői küldöttsége csütörtökön közzétett jelentése szerint a misszió tagjai a napokban felkeresték a kijevi katonai kórházban a két orosz katonát, akik nekik is megerősítették, hogy jelenleg is aktív tagjai az orosz fegyveres erőknek, Ukrajnában felderítői feladatokat láttak el. 

Moszkva változatlanul tagadja, hogy a két elfogott orosz állampolgár az orosz fegyveres erőknél szolgálna. Markijan Lubkivszkij, az SZBU vezetőjének tanácsadója csütörtökön arról tájékoztatott, hogy Moszkva külképviseletéről a konzul még mindig nem kereste fel a védelmi minisztérium kijevi katonai kórházában fekvő, sebesült orosz katonákat.

Valentin Nalivajcsenko, az SZBU vezetője hétfőn közölte, hogy az orosz katonák ellen terrorszervezetben való részvétel gyanújával indítanak büntetőeljárást a Luhanszk megyei oroszbarát szakadárokkal való együttműködésük miatt.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
yanoo
2015. május 23. 20:46
Ezek hírszerzők.Hírszerzők ott is vannak, ahol nincs háború.
Viz Elek
2015. május 23. 14:06
És akkor mi van ha felderítők? Szerintem az oroszoknak is joguk van,egy az országukkal határos igencsak zürös, és polgárháború súlytotta területen felderitést végezni.Nyilván az ukránok is megteszik./Ha tudják./ Majd kicserélik egymás katonáit.Ezek hadifoglyok nem katonák.
Mindjárt
2015. május 23. 12:39
Nuland és fajtája jó ideje próbálkozik nálunk is beezetni az ukrajnai "demokráciát". Igaz, hogy a hazai ügynökeikre nem költöttek 5 milliárd dollárt, csak a tizedét, a libásra meg a szemkilövetőre. Nem sikerült, pofára estek de ukrajnában sikeres volt a cia és olyan demokrácia van, hogy az aztán valami :)
thymian
2015. május 23. 12:28
Újságírókat, politikusokat végeznek ki, igazán EU érett Ukrajna vezetése. Hírszerzők. Mi ebben a különleges?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!