Nyemcov már tavaly figyelmeztetett, hogy orosz katonákat küldhetnek Kelet-Ukrajnába

2015. május 12. 15:37

Borisz Nyemcov, a február végén meggyilkolt orosz politikus már tavaly augusztusban arra figyelmeztetett, hogy orosz katonákat küldhetnek harcolni Délkelet-Ukrajnába – derül ki sajtóban Nyemcov-jelentésnek nevezett, kedden közzétett anyagból, amely az orosz katonák ukrajnai jelenlétét bizonyítani hivatott értesüléseket tartalmazza.

2015. május 12. 15:37

Borisz Nyemcov, a február végén meggyilkolt orosz politikus már tavaly augusztusban arra figyelmeztetett, hogy orosz katonákat küldhetnek harcolni Délkelet-Ukrajnába – derül ki sajtóban Nyemcov-jelentésnek nevezett, kedden közzétett anyagból, amely az orosz katonák ukrajnai jelenlétét bizonyítani hivatott értesüléseket tartalmazza.

A 64 oldalas jelentés egyebek között rámutat arra, hogy idén januárban 70 orosz katona halt meg Debalcevénél. A dokumentum, amelyen Nyemcov haláláig dolgozott, s amelyet ellenzéki társai fejeztek be, a Putyin. Háború címet kapta. A szakértői anyag készítői között a liberális RPR-Parnasz párt politikusai és újságírók mellett egy közgazdász és egy volt orosz miniszterelnök-helyettes is szerepel.

A jelentés szerint februárban a Donyec-medencében elesett orosz katonák rokonainak képviselői fordultak Nyemcovhoz azzal, hogy segítsen pénzügyi kártérítést kiharcolni a hozzátartozóknak. Elmondásuk szerint Ukrajnában két időszakban estek el tömegesen orosz katonák. Először tavaly nyáron, amikor az ukrán hadsereg ellentámadást vezetett a Donyec-medencében, s azt „az orosz csapatok közvetlen beavatkozása állította meg”. A legnagyobb orosz veszteségeket például Ilovajszk városánál szenvedték el. „A legszerényebb becslések szerint is 150 koporsót szállítottak onnan Oroszországba +200-as teherfuvar+ megjelöléssel” – olvasható a jelentésben, amely szerint a hozzátartozók 2 millió rubelt kaptak a hallgatásukért.

Szergej Alekszasenko közgazdász számításai szerint Oroszország 10 hónap alatt mintegy 53 milliárd rubelt (mintegy 285 milliárd forint) költött az állami költségvetésből az ukrajnai háborúra. Ebből 21 milliárd rubelt a hatezer önkéntes felszerelésére és ellátására, 25 milliárdot a 30 ezer délkelet-ukrajnai „felkelőre”, és 7 milliárd rubelt a haditechnika működtetésére és javítására fordítottak.

Ilja Jasin, a korábban Nyemcov vezette ellenzéki párt, az RPR-Parnasz politikai tanácsának tagja a keddi bemutatón azt mondta: „Az a feladatunk, hogy elmondjuk az igazságot a Kreml beavatkozásáról az ukrán belpolitikába, ami a népeink közötti háborúhoz vezetett, és amit azonnal le kell állítani”.

Borisz Nyemcov politikustársai már az ellenzéki halálát követően nyilvánosságra hozták, hogy társuk e nagyszabású leleplezésnek szánt anyagnak a bemutatására készült. Jasin akkor úgy vélte, emiatt lőhették le Nyemcovot a Kreml lábánál kezdődő Bolsoj Moszkvoreckij hídon.

Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője kedden kijelentette, hogy nem ismeri a Nyemcov-jelentést, ezért egyelőre nem tud semmit hozzáfűzni. A Kreml befolyásos tisztviselője közölte, hogy jelenleg más feladatokkal van elfoglalva. 

A jelentés orosz nyelven itt olvasható.

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kommentelő
2015. május 12. 19:22
A Jobbik meg ennek a vérengző, korrupt diktátornak a seggét nyalja. Háborúba vezetnék Magyarországot a NATO ellen. Megint a rossz oldalra akarnak állni.
thymian
2015. május 12. 18:39
Nyemcov írt egy kémregényt. Lehet írónak jobb lett volna, mint politikusnak.
ciseaux
2015. május 12. 18:37
"Nyemcov már tavaly figyelmeztetett, hogy orosz katonákat küldhetnek Kelet-Ukrajnába" Wow! Ez a Nyemcov egy zseni volt! Tényleg! Talán azt is tudta, hogy hány USA-Blackwater-Akademi zsoldos lövöldözött a Maidan-on? Bár, a fejlemények arra engednek következtetni, hogy Nyemcov látnoki képességei nem is voltak olyan parafenominálisak, maga Soros sem tudta előre, hogy Nyemcovnak több ellenséget sikerült kreálnia, mint barátot, és jobban tenné, ha nem hagyná otthon a testőreit, mikor 56 évesen andalogni megy a 23 éves ukrán modell barátnőjével, akinek volt egy-két gyanús kapcsolata pár tettre kész féltékeny ex-el... Nyemcov magánélete is fölöttébb liberális, feleségétől sosem vált el, tőle van egy 30 éves lánya, Zhana, de Catherine Odintsov újságírótól van két gyereke, Anton és Dina, valamint Irina Korolev titkárnőttől is van egy lánya, Szófia... http://dailyentertainmentnews.com/breaking-news/boris-nemtsovs-wife-raisa-girlfriends-children/ De, Nyemcov állítólag nem is szerette az ukrán bombázót, mert szabadidejében együtt élt a 31 éves Zamira Duguzheva ápolónővel.... http://www.dailymail.co.uk/news/article-2977093/Mourners-pay-respects-murdered-Russian-opposition-leader-laid-state-open-casket.html
Sikulin
2015. május 12. 17:16
Ez az egész ukrán ügy nagy presztizs veszteség usákiának. Pedig hogy szerették volna úgy megoldani mint két évtizeddel ezelőtt a szerbek bombázását. És az alakuló Orosz-Kínai-Indiai szövetségről még nem is beszéltünk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!