Financial Times: Végre elszámoltatják a FIFA-t

2015. május 28. 09:02

A Financial Times szerint a FIFA vastagon megérdemli, hogy előestéjén így megalázzák, hiszen átláthatatlan döntéshozatali rendszerében ezidáig büntethetetlenül működhetett. Mind az UEFA-nak, mind pedig a szponzoroknak változtatásokat kellene követelniük a szervezettel szemben.

2015. május 28. 09:02

A FIFA megérezheti, milyen messzire elér az amerikai igazságszolgáltatás keze, s végre valaki elszámoltatja a világ futballszervezetét – foglal állást csütörtöki számában a Financial Times brit gazdasági, politikai napilap európai kiadása. A lap megjegyzi, hogy a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) döntéshozatali rendszerét tökéletesen a visszaélésekre szabták, semmilyen külső ellenőrzés nincs, a szervezet pedig mindezidáig a büntetlenség légkörében működhetett, átláthatatlan döntéshozatallal.

„Nem mehetnek úgy tovább a dolgok, ahogy eddig. Az e heti eseményeknek forradalmat kellene elindítaniuk a világ labdarúgásának irányításában” – írja a lap szerkesztőségi cikkében. A Financial Times szerint a FIFA „vastagon megérdemli”, hogy kongresszusának előestéjén így megalázzák, mert évtizedeken át működött elszámoltathatatlanul, s állt ellen mindenféle változásnak. A lap úgy véli, hogy Sepp Blatter és a FIFA az egyre több, vesztegetést alátámasztó bizonyíték fényében dönthetett volna a reform mellett, de nem így tettek.

Miután az önszabályozás kudarcot vallott, ünnepelendő, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium előásta a csatabárdot” – húzza alá az újság, hozzátéve: Blatternek rég le kellett volna mondania. Az újság szerint a szervezetet milliárdokkal finanszírozó szponzoroknak is változást kellene követelniük, kiemelve az Adidast, a Coca-Colát és a Visát. Emellett a lap szerint a nemzeti és nemzetközi tagszervezeteknek, mindenekelőtt az UEFA-nak is a FIFA átalakítását kellene követelnie, s ha ez elmarad, a kilépés lehetőségét is fel kellene vetnie. A lap szerint a FIFA-botrány túl régóta húzódik, s ha a szervezetet nem lehet „valami működővé és átláthatóvá átalakítani”, akkor „ki kell állítani a játékból”.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lynx
2015. május 28. 15:08
1978 Argentína. Törőcsik, Nyilasi. 37 éve. Elég sokáig bírta a korsó.
alles müller oder was
2015. május 28. 13:36
A FIFA és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság mindig is tele volt necces ügyekkel, főleg az események rendezésének jogával kapcsolatban. Salt Lake City és Atlanta is korrupt módon kaparintotta meg a rendezési jogot, érdekes módon az nem zavarta különösebben az amerikai nyomozóhatóságokat - vajon miért? A németek meg konkrétan kilóra megvettek egy új-zélandi sportdiplomatát, a 2006-os VB rendezés szavazásakor, akit az általa képviselt tagszervezetek Anglia támogatásával bíztak meg, aztán hogy-hogynem a németekre szavazott. Az 1994-es amerikai foci VB-t meg Kissinger "intézte el" Havelange-nál, ez is nyílt titok. Ezekkel persze nem volt semmi probléma. Most, hogy Oroszország meg Katar nyert, egyből korrupciót kiáltanak. Mint a régi viccben: korrupció az, amiből én kimaradok...
komondor
2015. május 28. 11:28
Fidesz,fifa....egy kutya! Egy anyjuk van ezeknek.
csuka
2015. május 28. 10:09
A FIFA hasonlatos a FIDESZ maffiához. Sikeres korrupciós hálózatot épített ki és tagjai legalább olyan pofátlanok, mint a Fidesz -es klán tagjai. A FIDESZ vezetőit mikor tartóztatják le?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!