Nem megy el a montenegrói elnök a moszkvai győzelem napi ünnepségre

2015. április 08. 09:40

Nem megy el a moszkvai győzelem napi ünnepségre Filip Vujanović montenegrói elnök, pedig korábban úgy volt, hogy megy. A szerb, a görög, a cseh, a ciprusi elnök viszont részt vesz az ünnepségen. Az európai vezetők többsége és az amerikai elnök azonban jelezte, hogy nem kívánnak részt venni az ünnepségen.

2015. április 08. 09:40

A montenegrói elnök nem vesz részt a jubileumi moszkvai győzelem napi ünnepségeken májusban, a szerb elnök viszont ott lesz, sőt szerb katonák is felvonulnak a díszszemlén. A második világháborúban aratott győzelem hetvenedik évfordulóján Filip Vujanović, Montenegró köztársasági elnöke a podgoricai megemlékezésen mond beszédet – közölte az ünnepség szervezéséért felelős bizottság, amelyet a podgoricai sajtó idézett szerdán. A bejelentés váratlan volt, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter ugyanis a közelmúltban jelentette be, hogy eddig 26 magas rangú külföldi vendég erősítette meg a részvételét a május 9-i moszkvai ünnepségen, közöttük Montenegró vezetője is.

A történelmi szerb-orosz barátság tükrében az viszont nem meglepő, hogy Tomislav Nikolić szerb elnök az elsők között erősítette meg részvételét a moszkvai megemlékezésen. A szerb elnök kedden azt is közölte, hogy a szerb hadsereg Szergej Sojgu orosz védelmi minisztertől meghívást kapott a győzelem napi katonai parádéra, és a szerb katonai egységek részt is vesznek a díszszemlén.

Az ünnepségen orosz várakozások szerint jelen lesz a görög miniszterelnök, a ciprusi elnök, a cseh elnök, a szlovák miniszterelnök, Bosznia-Hercegovina államvezetésének egyik tagja, illetve képviselteti magát Izland, Macedónia, Norvégia, Kína, India, a Dél-afrikai Köztársaság, Mongólia, Vietnam, Kuba és Észak-Korea is.

Ugyanakkor Barack Obama amerikai és Francois Hollande francia elnök, valamint David Cameron brit miniszterelnök, illetve Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke már jelezte, hogy nem kíván részt venni a moszkvai ünnepségeken. A 70. évforduló alkalmából Angela Merkel német kancellár ugyan Moszkvába látogat, de egy nappal a győzelem napi ünnepség után.

Egyelőre nem tudni, Áder János részt vesz-e az ünnepségen.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Türelem
2015. április 08. 10:37
A csicska országok, államfők, miniszterelnökök sorsa, hogy a "demokrácia" jegyében oda mennek, ahová a gazdik küldik, engedik őket. A magyar részvétel is ennek jegyében fog eldőlni, senkinek se legyenek illúziói. A baloldal már régen nem baloldal, így az, hogy miként vélekednek az idegen kézben lévő "baloldali" újságok, mit sugallanak a pórnépnek, igazából eddig sem számított. Komoly ember nem olvas Népszabadságot, Népszavát. Az amerikaiak és angolok kirobbantották az első és a második világháborút - az is nevetséges, hogy egy háborús bűnös Churchillnek Budapesten szobra lehet, ennyi erővel Szálasinak is lehetne minden településen - most a harmadik kirobbantására készülnek. Jó üzlet a háború, az mindig pénzt hozott valakik zsebébe. A Föld pedig lassan lakhatatlanná válik a túlnépesedés kapcsán. Maradnak a háborúk.
Sikulin
2015. április 08. 10:36
Ha az usából akarják megmondani, hogy szuverén(????) európai országok vezetői nem utazhatnak el Oroszországba, akkor legyenek szívesek ellátni és olcsóbban a létszükséges ásványkincsekkel, Oroszország helyett!!! Mert a műanyagízű amerikai moslékokról meg az idióta filmjeikről le tudok mondani, de a gázfűtésről és a tankolásról például nem!
MOPO3OB
2015. április 08. 10:28
Ha a NATO tag Norvégia és Izland jelen lesz, akkor ez hivatkozási alap Magyarországnak is, amennyiben rosszallás jönne Washingtonból a magyar győzelem napi részvétel miatt.
MOPO3OB
2015. április 08. 10:25
Másfél évtizede, ha az első Orbán kormány vagy a Fidesz által választott köztársasági elnök nem tett volna eleget egy győzelem napi orosz meghívásnak, egyből szólt volna balliberó oldalról az ordas-horthyfasiszta-zorbánkormányozó ajvékolás. Most majd akkor kap hideget-meleget Áder ha elmegy balliberóéktól. Bár tolmácshiba miatt magyar fordításban Orbán Viktor lett meghívva. Gyorsan változnak a dolgok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!