Kommunista gerillák ejtettek foglyul egy ügyészt Törökországban

2015. március 31. 14:47

Egy isztambuli bíróságon ejtették foglyul kommunista gerillák a 2013-as tüntetések egyik áldozatának ügyét vizsgáló ügyészt. A 15 éves Berkin Elvan a Gezi Park miatt kitört tüntetések során sérült meg: fejen találta egy könnygázlövedék. 269 napig feküdt kómában, mielőtt tavaly márciusban elhunyt.

2015. március 31. 14:47

Foglyul ejtették az 2013-as Occupy Gezi-tüntetések egyik áldozatának ügyét vizsgáló ügyészt, Mehmet Selim Kirazt Isztambulban a Forradalmi Népi Felszabadítási Párt-Front (DHKP/C) tagjai – írja a Hürriyet Daily News. Azt követelik, hogy a 15 éves tüntető, Berkin Elvan halálát okozó rendőr élőben tegyen vallomást, a felelős rendőrök ügyét népbíróságon tárgyalják, az Elvan halála után elfogott tüntetőket pedig engedjék szabadon. A kommunista gerillák délután három óra harminchat percig várnak választ követeléseikre.

A rendőrség tárgyal a túszejtőkkel, a bíróság épületének hatodik emeletét lezárták, különleges egységek érkeztek a helyszínre. Nem tiszta, hogy a fegyveresek hogyan jutottak be az épületbe.

Berkin Elvan 269 napig feküdt kómában, tavaly március 10-én hunyt el. A fiút egy könnygázgránát találta el a 2013-as Occupy Gezi tüntetések során, mikor kenyérért ment egy közeli boltba. Ő volt a nyolcadik áldozata a tüntetéseket kísérő rendőri erőszaknak. AZ ellenzéki CHP egy képviselője beszélt Elvan apjával, aki az ügyész szabadon engedését követelte: „A fiam meghalt, de ezért nem kell még egy embernek meghalnia!

A DHKP/C elődje az 1978-ban alakult marxista-leninista Forradalmi Bal nevű párt volt, amely 1994-ben váltott nevet. Kommunista ideológiájuk mellett EU-, USA-, és NATO-ellenesek. A korábbi évtizedekben több török és külföldi üzletember, politikus ellen követtek el sikeres merényletet.

A támadás előtt Törökország jelentős részét, így Ankarát és Isztambult is példátlan méretű áramkimaradás sújtotta. Ahmet Davutoğlu miniszterelnök szerint nem kizárt, hogy terrortámadás következtében ment el az áram.

A 2013-as törökországi eseményekről bővebebn írtunk a Mandiner blogon.

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pártospártonkivüli
2015. március 31. 18:08
Én mindig tudtam, hogy csúnya egy fajta a kommunista! Persze, ahogy ők mondanák: "az (jelen esetben ez)más"
Spiler
2015. március 31. 16:15
Aki az oroszokkal paktál, ott hamar megjelenik a terrorizmus... Az USA nem akar még beavatkozni? Tömegpusztító fegyverek, vmi?
Strassnoff Ignác
2015. március 31. 15:16
Nálunk meg egy egész országot.
drkovax
2015. március 31. 15:15
Ők is Ságvári ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!