Hűségesküt tett a Boko Haram az Iszlám Államnak

2015. március 08. 12:01

A Twitteren közzétett hangüzenetben tett hűségesküt a nigériai Boko Haram terrorszervezet vezetője az Iszlám Államnak. Bár a bejelentés eredetiségét még ellenőrzik, a nigériai kormány nagyobb nemzetközi segítséget kért a Boko Haram elleni harchoz.

2015. március 08. 12:01

Hűséget fogadott szombaton az Iszlám Államnak (ISIS) a Boko Haram nigériai iszlám terrorszervezet. A Twitteren nyilvánosságra hozott üzenetben, amelynek valódisága még ellenőrzés alatt áll, vélhetően a szervezet vezetője Abubakar Shekau beszél.

A hangüzenetben a Boko Haram vezetője arról beszélt, hogy hűséget tesznek a kalifának, és engedelmeskedni fognak a nehéz időkben is neki. Ezzel az Iszlám Állam vezetőjére, és önjelölt kalifájára, Abu Bakr al-Bagdadira gondolt, illetve neki üzent, aki több más közel-keleti, afganisztáni, pakisztáni és észak-afrikai dzsihadista csoport hűségesküjét fogadta el. Abubakar Shekau felszólított minden muszlimot, hogy tegyen hűséget a kalifának.

A BBC elemzője, Kim Muir szerint a lépés várható volt, és nincs benne semmi meglepetés, hiszen az Iszlám Állam propagandája egyre erősebben befolyásolja nigériai csoport működését is, és a Boko Haram működése is az ISIS-re jellemző tulajdonságot, gyakorlatokat tükrözik. Az elemző szerint azt nehéz egyelőre megmondani, mit is jelent pontosan a hűségeskü, hiszen a Boko Haramnak nigériai gyökerei vannak, és nagy a távolság a két csoport között. Azonban propaganda szempontjából mindkét csoportot erősítheti a hír.

A Boko Haramnak, amely korábban az al-Kaida terrorszervezettel állt kapcsolatban, az ISIS-hez hasonlóan egy iszlamista állam létrehozása a célja Nigéria északi részén, de fegyveresei már többször portyáztak kameruni, csádi és nigeri területen is. A szombati bejelentés hatására a nigériai kormány nagyobb nemzetközi segítséget kért a szervezet elleni harchoz.

Rita Katz, az iszlamista szervezeteket figyelő, SITE Intelligence Group nevű amerikai ügynökség igazgatója szerint a Boko Haram most egy helyi dzsihadista csoportból az Iszlám Állam egy jelentős szárnyává vált. Az igazgatónő úgy vélekedett: Az ISIS a Boko Haram kiterjedt észak-afrikai hálózata révén egy lépéssel közelebb került terve megvalósításához, vagyis egy iszlám kalifátus létrehozásához, a Boko Haram pedig az Iszlám Állam infrastruktúrája, eszközei és katonai képességei révén könnyebben fog terjeszkedni Észak-Afrikában.

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rudy
2015. március 08. 16:05
"a lefejező terrorszervezeteket intézményesen ki kell irtani." Egyetértek, de mennyivel elegánsabb a foszfor bomba, a harci gáz, a csökkentett urántartalmú nukleáris lövedékek használata? Valóban! Ki kell(ene) irtani a gazdasági érdekeik és hegemonikus törekvések miatt háborút provokáló nagytőkéseket, politikus bábjaikkal együtt. Persze a helyedben azért elgondolkodnék, mitől képes az ISIS funkcionálni, hogyan és kik által bírja az olaját kitermelni, kinek és miért tudja értékesíteni, miért nem blokkolják a propagandáit az interneten..miért kapnak a mai napig is fegyvereket stb. Sokkal összetettebb kérdés ez, mintsem: Ki kell irtani! - szlogenekkel megoldható lenne.
GV0917
2015. március 08. 15:49
Na most csak azt várom, hogy a várható tünti hullámban mikor fog megjelenni a két kalasnyikov- feltűzött rohamkéssel, alatta a felírat: Je suis BOKO HA HARAmia, mert a sarló-kalapácsos vörös csillagos póló már nem frankó...
kuwiq
2015. március 08. 12:15
Várható volt, hogy a két rémálom végül egybe folyik.
Fakutya Vigyora
2015. március 08. 12:07
Mi ez a vetités?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!