Felfüggesztette az EP a volt bolgár miniszterelnök mentelmi jogát

2015. március 11. 19:10

Felfüggesztette Szergej Sztanisev volt bolgár miniszterelnök mentelmi jogát az Európai Parlament. Az Európai Szocialisták Pártjának jelenlegi elnöke mentelmi jogának felfüggesztését a szófiai ügyészség kérte, mivel Sztanisev hét, államtitoknak minősülő dokumentumot veszített el bolgár kormányfőként.

2015. március 11. 19:10

Szerdai plenáris ülésén felfüggesztette Szergej Sztanisev volt bolgár miniszterelnök mentelmi jogát az Európai Parlament (EP).

 
Az Európai Szocialisták Pártjának jelenlegi elnöke mentelmi jogának felfüggesztését a szófiai ügyészség kérte, miután Sztanisev még kormányfőként hét olyan dokumentumot veszített el, amelyek államtitoknak minősültek. A bolgár büntető törvénykönyv szerint ez bűncselekmény, a miniszterelnök nem elég körültekintően járt el, amiért akár két év börtönbüntetést is kaphatna. 2013 decemberében ugyanakkor a vádhatóság arra tett javaslatot, hogy Sztanisevet mentesítsék büntetőjogi felelőssége alól, és közigazgatási bírságot szabjanak ki rá.
 
Az ügyben egyébként Sztanisev miniszterelnökként és később parlamenti képviselőként is együttműködött a hatóságokkal. A bolgár alkotmánynak megfelelően nyilatkozatot tett, hogy hozzájárul, hogy lefolytassák vele szemben az eljárást, amelyet a bolgár igazságszolgáltatás amiatt kényszerült felfüggeszteni, mert Sztanisevet tavaly májusban EP-képviselővé választották. Az EP tagjait hazájukban az otthoni parlamenti képviselőkkel azonos mentelmi jog illeti meg, EP-képviselőként végzett munkájukkal vagy képviselőként kifejtett nézeteikkel összefüggésben viszont olyan mentelmi jog illeti meg őket, amelyről maguk le sem mondhatnak.
 
Az EP arra a megállapításra jutott, hogy a szófiai ügyészség kérelme nem ilyen témát érint, és arról sincs szó, hogy az ügy politikai indíttatású lenne. A képviselők egyszerű kézfeltartással szavaztak Sztanisev mentelmi jogának felfüggesztéséről. Sztanisev egyébként maga sem ellenezte ezt a lépést.
 
Szergej Sztanisev 2005 és 2009 között volt Bulgária miniszterelnöke. Az Európai Szocialisták Pártjának elnökévé 2011-ben választották meg.
 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Anti Komcsi
2015. március 11. 20:59
Mekkora nagy csaló banda a szoci EP bagázs,. Bűnözők, hazaárulók, ( Mszp), részeges senkik ( Szanyi).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!