Porosenko: Egész Ukrajna büszke a munkácsi dandár helytállására Debalcevénél

2015. február 18. 20:01

Petro Porosenko ukrán elnök kifejezte köszönetét szerdán a Debalcevéből kivont 128-as munkácsi gyalogsági dandár tagjainak „harci küldetésük példaértékű teljesítéséért, bátor és hősies helytállásukért, amelyet az elmúlt hat hónapban mutattak”. „Nemcsak Munkács és Kárpátalja, de egész Ukrajna büszke önökre” – mondta Porosenko az alakulatnak.

2015. február 18. 20:01

Petro Porosenko ukrán elnök kifejezte köszönetét szerdán a Debalcevéből kivont 128-as munkácsi gyalogsági dandár tagjainak „harci küldetésük példaértékű teljesítéséért, bátor és hősies helytállásukért, amelyet az elmúlt hat hónapban mutattak”.

 
Az államfő a Donyeck megyei Artemivszk városában látogatta meg a Debalcevéből kivont ukrán katonákat. „Nemcsak Munkács és Kárpátalja, de egész Ukrajna büszke önökre” – mondta Porosenko az alakulatnak.
 
Közölte, hogy fizetésemelést és prémiumot kap minden katonai járművezető, aki ki tudta hozni járművét a harcmezőről. Kijelentette azt is, hogy a Debalcevéből kivont összes katonát hazaküldik szabadságra.
 
Szerhij Saptala ezredes, a 128-as dandár parancsnoka – akit Porosenko Ukrajna Hőse címmel tüntetett ki – kiemelte, hogy az egység tagjai valamennyien az utolsó pillanatig tartották állásukat, és hősiesen teljesítették feladatukat.
 
Közben Szemen Szemencsenko parlamenti képviselő, a Donbasz önkéntes alakulat parancsnoka Facebook-oldalán arról adott hírt, hogy eddig 167 Debalcevénél megsebesült katonáról van tudomása, valamennyiüket Artemivszkbe szállították. Vannak elesettek is, de számuk egyelőre nem ismert, mivel több holttestet hátra kellett hagyniuk a kivonuláskor.
 
A parancsnok az ukrán katonai vezetést hibáztatta Debalceve feladásáért. Kijelentette, hogy éppúgy, mint Ilovajszknál és a donyecki repülőtérnél, ez esetben sem a katonák hősiességén és kitartásán múlt, és még csak nem is az ellenség számbeli és technikai fölénye miatt szenvedtek vereséget, hanem a felső hadvezetés „példátlan hozzá nem értése” miatt.
 
Az ukrán vezérkari főnökség közlése szerint Debalcevénél az elmúlt napokban az előzetes adatok szerint összesen 22 katona esett el – közülük hatan a szerdai kivonulás közben, amikor tűz alá vették őket a szakadár erők –, és több mint 150-en sebesültek meg.
 

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukagyerek
2015. február 19. 11:17
Ami Ukrajnában van most, az a nyugat mocska!
DFK
2015. február 19. 09:11
Ukrajna elvesztette a háborút. Az ukránok jól megszívják; a nyugat ajándéka a 280 %-os gázáremelés.
fradi44
2015. február 19. 08:56
https://www.youtube.com/channel/UCrzdet03VSg4LT1ImPeA2HQ
csuka
2015. február 19. 08:35
A cionisták bábja: http://hunhir.info/index.php?pid=hirek&id=82112
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!