Frankfurtban most esélye sem volt a Pegidának

2015. február 03. 00:30

Drezdában több, mint tízezren, Bécsben kétezren, Frankfurtban kevesebb, mint százan a Pegida mellett: a nyugat iszlamizálódása ellen tüntető németországi mozgalom sokkal nagyobb ellenszenvet keltett a bankárvárosban, mint szimpátiát. A helyszínről tudósítunk.

2015. február 03. 00:30
Bukovics Martin

„Jetzt ist aber Schluss mit lustig” — szólal meg indulatosan a rendőrségi hangszóró Frankfurt központi terén, a minden irányból neonreklámokkal kivilágított Hauptwachén este fél nyolckor. A Pegida frankfurti hétfői tüntetését addig békésen szétfütyülő ellentüntető tömegből valaki petárdát dobott ugyanis arra a körülbelül ötven emberre, aki a Szent Katalin-templom tövében parkoló minibuszra felfeszített német zászló előtt gyülekezett, hogy a nyugati iszlamizálódása ellen emelje fel a hangját.

De ebből a hangból semmi nem hallatszott.

A Pegida (németül, kibontva: Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes), azaz Techet Péter fordításában Patrióta Európaiak a Nyugat Iszlamizációja Ellen mozgalom ősz óta tematizálja a német belpolitikát. Minden hétfőn felvonulnak — eleinte csak Drezdában, de idővel egyre több városban felbukkantak —, hogy az iszlamizáció ellen, a nyugati-keresztény kultúrkör védelmében lépjenek fel.

Kik ők, és mit akarnak?

A Pegida Facebook-oldalán közölt dokumentum szerint a mozgalom alapvetően a svájci menekült- és bevándorláspolitikát tartja kívánatosnak, és elveti például a párhuzamos társadalmak kialakulását, a politikai-vallási radikalizmust és gyűlöletkeltést, és a politikailag korrekt gender-mainstreaming sem a szívük csücske. A háborús, politikai vagy vallási menekülteket befogadnák, több pénzt pumpálnának a rendőrségbe, zéró toleranciát alkalmaznának a bűncselekményt elkövető menekültekkel vagy migránsokkal szemben és a nőellenes muszlimokkal szemben is fellépnének.

A Pegidát gyakran éri a vád, hogy tüntetésein a főként idősebb polgárokon kívül neonácik is részt vesznek — vélhetően ez, a baloldalon kicsit sem szívlelt jobboldali populista AfD egyre kevésbé burkolt támogatása, valamint a Charlie Hebdo-merénylet kapcsán fellángolt újbóli indulatok adnak indokot a különböző baloldali és antifasiszta mozgalmaknak, hogy ellentüntetéseket szervezzenek a Pegida megmozdulásaira.

Frankfurtban most volt a második Pegida-tüntetés és ellentüntetés, kinéztem rá.

Esélyem se volt arra, hogy bejussak a Pegidához: a minden oldalról dupla rendőrsorfallal és kordonokkal elzárt terület előtt az ellentüntetők is képeztek egy élőláncot, hogy a feladat lehetetlen legyen. Hogy egy idevágó non-pc példát hozzak: kicsit úgy érezhette ott magát a templom tövében, a kisbuszra felfeszített hatalmas német lobogójával az az ötven Pegida-szimpatizáns, mint egy ostromlott végvárban a magyarok a szultán túlerőben lévő seregének megérkeztekor. A pegidások német, osztrák, holland, svájci és brit zászlókat lengettek, valamint egy nagyobb, Európa iszlamizálódása ellen feliratú transzparenst feszítettek ki, és egy férfi meg egy női szónokot hallgattak felváltva — hogy miről beszéltek, azt sajnos nem tudom, a nagyszámú és hangos ellentüntető miatt talán ők maguk sem hallottak mindent.

Az ellentábort két csoportra osztottam magamban: közel kétharmaduk tipikus békés demonstráló volt, aki sörét, elviteles kávéját vagy forralt borát szorongatva alkotott tömeget. Meglepően nagy részük volt 30 alatti lány. Akadt egy-két szakszervezetis, de a Die Partei, a német viccpárt is képviseltette magát. A tüntetők egyharmada pedig harcos antifasiszta vagy valamilyen szélsőbaloldali szervezetből érkezett. Közülük többen az Antifaschistische Aktion, illetve a teljesen marginális német marxista-leninista MLPD párt zászlaját lengették, akik kisebb színpadszerűséget is építettek a Galeria Kaufhof áruház elé, hogy a hangszórókból modernizált hangszerelésű mozgalmi dalokat, antipegidás rappet, illetve beszédeket játszanak — utóbbiakra senki nem figyelt, hiszen a Pegida mondanivalójának kifütyülése izgalmasabb programnak tűnt.

Vagyis hát ez volt a fő program.

Fél hétkor már tele volt a tér. A Pegida frankfurti főszervezője és szónoka egy pedagógus, Heidi Mund, aki tavaly ősszel Hannoverben láthatóan sok fekete ruhába öltözött kopasz előtt beszélt arról, hogy nem általában a külföldiek ellen szólal fel, hanem azon külföldiek ellen, akik tönkreteszik Németországot. Mund retorikai zsenijét mutatja az is, hogy azt, hogy ők nem nácik, akkor azzal indokolta, hogy a nácik többsége már rég meghalt. Beszélt arról is, hogy örül, hogy vannak végre németek, „akik a seggüket a nadrágjukban tartják” és meg akarják védeni Németországot.

Heidi Mund most főként az ellentüntetőkkel foglalkozott — és ezt csak a Frankfurter Rundschau tudósításából tudom, mert a helyszínen semmit nem lehetett érteni belőle. Gyakorlatilag egymást hergelte a két fél: a Pegida-szónokok a szocialista NDK nézeteihez hasonlították a baloldal viselt dolgait, és egy baloldali-liberális gondolatrendőrségről is szó volt, az ellentüntetők pedig szétsípolták és kiabálták az egészet.

Következők voltak a legnépszerűbb rigmusok:

  • Haut ab! (Húzzatok el!)
  • Nazis raus! (Nácik haza!)
  • Ihr seid das Problem! (Ti vagytok a probléma!)
  • Es gibt kein Recht auf Nazipropaganda! (Nincs jogotok nácipropagandára!)
  • Wir sind Frankfurt und ihr nicht! (Mi vagyunk Frankfurt, nem pedig ti!)
  • Halt die Fresse! (Pofa be!)
  • Ihr seid so lächerlich! (Nevetségesek vagytok!)
  • Hoch die internationale Solidarität! (Éljen a nemzetközi szolidaritás!)


A bekiabálások mellett a keménymag tojással és krumplival dobálta a kordonon belül gyülekezőket. A rendőrség ezt egy ideig tűrte, ám mikor valaki beküldött a Pegidának egy petárdát, rögtön beépültek a tömegbe, hogy kiszedjenek onnan pár agresszívabb arcot. Közben a rendőrségi hangszórók többször tájékoztattak, hogy nem békés tüntetőket, hanem potenciális bűncselekmény-elkövetőket emelnek ki, a dobálás egy demokráciában ugyanis nem lehet érv. A Pegida szónoka is reagált erre: még egy krumpli is lehet gyilkos fegyver, a baloldali ellentüntetők tehát potenciális gyilkosok.

Hasonló színvonalon zajlott a rendezvény vége: a Pegida meglepően hangosan, sokszor ismételve elskandálta, hogy Wir sind das Volk, vagyis mi vagyunk a nép. Ezt követően elénekelték a német himnuszt, amit az ellentüntetők ugyanúgy kifütyültek, mint addig bármit. A rendőrségi hangszóró közlésére, miszerint a himnusszal véget ért a tüntetés, elkezdett szivárogni mindkét társaság. Az antifák közül páran még odagyűltek az egyetlen kijárathoz, amin keresztül a pegidások elhagyhatták a helyszínt, hogy külön-külön is megajándékozzák őket egy rigmussal. Végül megunták és hazamentek.

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
thymian
2015. február 03. 11:02
"közel kétharmaduk tipikus békés demonstráló volt, aki sörét, elviteles kávéját vagy forralt borát szorongatva alkotott tömeget. Meglepően nagy részük volt 30 alatti lány" Ők voltak a fizetett tüntetők, könnyű, jól megfizetett "munka", ahogy egy ilyen bértüntető nyilatkozott. "egy baloldali-liberális gondolatrendőrségről is szó volt" Akárcsak nálunk, annyira liberálisak liberálisék, hogy csak azt szabad gondolni/mondani, amit ők megengednek. "Ezt követően elénekelték a német himnuszt, amit az ellentüntetők ugyanúgy kifütyültek, mint addig bármit." Nekik az internacionálé a himnuszuk. Ők az új rosa luxemburgok. A 19 pontot értelmesebben is belinkelhették volna, mert ez speciel olvashatatlan. Egy ilyen cikket azzal kellett volna kezdeni. http://www.focus.de/politik/deutschland/woechentliche-demonstrationen-19-punkte-programm-was-will-pegida-wirklich_id_4359150.html Aztán mindenki döntse el, egyetért vele, vagy sem. Én többnyire igen.
Kvasztics Fedor
2015. február 03. 08:55
Arra még senki sem vállalkozott, hogy elmagyarázza, miért jó Európának, ahol egyébként is nagy a munkanélküliség, befogadni egy idegen kultúrájú, használhatatlan, beilleszkedni nem akaró tömeget. Az USA vasfüggönyt húzott fel a mexikói határon, és gettókban élnek a négerek. Előbb utóbb a színesek lesznek többen, és ők nem lesznek liberálisok. Bulgária, Spanyolország szögesdróttal védekezik, nálunk, akik felelősek vagyunk a schengeni határért, az jön át, aki akar. Ráadásul, ha kell, hozzánk toloncolják vissza. Miért jó ez, kinek jó ez, kinek érdeke, hogy ingyenélő, semmire sem jó embereket tartsunk el, akik csak követelőzni fognak?
illiberator
2015. február 03. 08:00
Ja, és ha az iszlám népesség többségbe kerül Németországban, mi lesz ha: - Iszlám Németország legnagyobb ellensége Izrael és az USAlesz? - Ha Adolf Hitlert születés napját nemzeti ünneppé nyilvánítják, mert harcolt a zsidók hatalma ellen.
justiceforhungary
2015. február 03. 07:57
Erdéllyel is azt csinálták a szászok, hogy elszaporították a románokat, akik után eladták őket a magyarok védték évszázadokig védték Erdélyt, a románok akiket a szászok behoztak pedig csak a birkákat terelték, ittak, loptak és szaporodtak...amíg le nem szülték a szászokat, magyarokat, majd behívták a Kárpátokon túli sötét bőrű ravasz testvéreiket magyar gyilkolni német, német, gondolkodj mielőtt cselekszel
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!