Brit védelmi miniszter: Putyin a Baltikumot is destabilizálhatja

2015. február 19. 13:40

Michael Fallon valós a veszélye annak, hogy Putyin „ugyanazokkal a felforgató módszerekkel” tesztelheti a NATO elkötelezettségét a Baltikumban, amelyeket a Krímben és Kelet-Ukrajnában is alkalmazott.

2015. február 19. 13:40

Valós veszélynek nevezte csütörtökön idézett nyilatkozatában a brit védelmi miniszter, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a balti köztársaságok destabilizálásával teheti próbára a NATO kollektív védelmi elkötelezettségét. Michael Fallon, aki a két nagy konzervatív brit napilap, a The Times és a The Daily Telegraph újságíróinak nyilatkozott, kijelentette: attól tart, hogy Putyin kibertámadásokkal, beszivárgó álcázott katonai alakulatokkal, propaganda-hadviseléssel próbál etnikai feszültségeket szítani Észtországban, Litvániában és Lettországban, csakúgy, ahogy az ukrajnai konfliktus korai szakaszában tette. Az orosz elnök „ugyanazokkal a felforgató módszerekkel” tesztelheti a NATO elkötelezettségét, amelyeket a Krímben és Kelet-Ukrajnában is alkalmazott – tette hozzá Fallon.

Ez nagyon is valós és jelen idejű veszély. (...) Ha megnézzük a légi és a haditengerészeti aktivitást, (Putyin) tavaly is egész évben a NATO-t tesztelte” – mondta a brit védelmi miniszter. Felidézte, hogy két hete két orosz hadászati bombázó repült át észak-déli irányban a La Manche-csatorna légterén, és a brit légierőnek elfogó gépeket kellett utánuk küldenie, hogy kikísérjék őket a forgalmas légifolyosóból. Ez az incidens komoly diplomáciai feszültséget keltett London és Moszkva között, a két orosz bombázó ugyanis előzetes repülési terv leadása nélkül, a fedélzeti jeladókat kikapcsolva repült keresztben a londoni repülőterekre, illetve az azokról keletre tartó polgári légi forgalom által használt, rendkívül zsúfolt légifolyosón. A haladási irányt csaknem derékszögben keresztező orosz gépeket a kikapcsolt jeladók miatt a brit polgári légi irányítás nem is észlelte, csak a katonai radarok, és vészhelyzeti eljárásokkal kellett kitéríteni a csatorna felett repülő utasszállító gépeket az orosz bombázók útjából.

A brit védelmi minisztérium csütörtökön újabb hasonló incidensről számolt be. A tárca közlése szerint előző nap szintén két orosz hadászati bombázó közelítette meg Nagy-Britanniát, ezúttal a délnyugat-angliai Cornwall partjai előtt. A brit királyi légierő Typhoon típusú harci repülőgépeket vezényelt a térségbe. A gépek addig „kísérték” az orosz bombázókat, amíg azok el nem távolodtak a brit partoktól. A védelmi minisztérium hangsúlyozta, hogy az orosz repülőgépek nem sértették meg a brit légteret. Michael Fallon szerint ilyen incidensekre a hidegháború csúcspontja óta nem volt példa.

Hozzátette: aggasztónak tartja az orosz védelmi kiadások „meredek emelkedését” is. Oroszország egyszerre korszerűsíti hagyományos és nukleáris erőit, és erre a NATO-nak válaszolnia kell – mondta. Michael Fallon szerint az orosz védelmi költségvetés csak az idén 33 százalékkal növekszik. Megfogalmazása szerint „már nem is új hidegháborúról, hanem meglehetős ütemben forrósodó helyzetről” kell beszélni. Arra a kérdésre, hogy Nagy-Britannia és NATO-szövetségesei készek lennének-e fegyveres konfliktusra is Oroszországgal, Fallon így válaszolt: a NATO-nak készen kell állnia bármilyen orosz agresszió visszaverésére.

David Cameron brit miniszterelnök az ukrajnai válságról egy választási rendezvényen kijelentette: a kelet-ukrajnai szeparatista erők Oroszországból származó hadfelszerelést használnak. A szeparatistáknak „orosz rakétavetőik, orosz tankjaik, orosz tüzérségi eszközeik vannak. (...) Ezeket a felszereléseket nem lehet az eBay-en beszerezni, tudjuk, hogy ezek Oroszországból érkeztek” – mondta a brit kormányfő. Cameron, aki a Rolls-Royce egyik üzemében beszélt, kijelentette: tudja, hogy a brit vállalatokat veszteségek érik az Oroszország elleni szankciók miatt, de Vlagyimir Putyinnal a szankciók nyelvén tudatni kell, ha nem változtat „elfogadhatatlan magatartásán”, akkor „még hosszú évekig” számolnia kell a gazdasági és pénzügyi következményekkel.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Warwolf
2015. február 19. 15:07
"Michael Fallon szerint ilyen incidensekre a hidegháború csúcspontja óta nem volt példa." Legfeljebb az ő környékükön. A Japán körüli légtereket rendszeresen járják az orosz gépek. Tavaly több mint 500-szor küldtek fel ellenük vadászokat a japánok.
pitypang1125
2015. február 19. 14:59
"felforgató módszerekkel” Ahhha szóval ez csak az Izrael, Jenki páros privilégiuma ugye? Ügyes, vádold meg az ellenfeled azzal amit magad tettél, és teszel, mert legjobb védekezés a támadás! Mocskos férgek!
thymian
2015. február 19. 14:53
Jó tételezzük fel, hogy igaz amit mond, mármint, hogy az oroszok fegyvereket adnak az ukrajnai oroszoknak. Csak egy kérdésem van, a britek miért szállítanak fegyvereket a ukránoknak?
bini
2015. február 19. 14:41
Szerintem nem mérték fel azt az állapotot amit mi Trianon óta már átéltünk, hogy a határok átrajzolásával magukra rántanak még más problémát is. Tanulmányozhatnák a Magyarország ezen a téren megélt múltját és a modenkori megoldásait ami segitene. Igaz, hogy mi is még útközben vagyunk, de az a törekvés, hogy határokon átívelő nemzetegyesitéssel, ha jól sikerül akkor konszolidálják a helyzetet és nagyon sok feszültség ellenségeskedés is elkerülhető. Nálunk ez sok probálkozás után a kettős államporgárság és a kulturális autonomia ami nem akadályoza, hanem segiti akissebbségek kulturális és nyelvi őnrendelkezési jogát, valamint a gyökerekhez való tartozást a többes állampolgársággal. Ezzel a kisebbség nem ellenség lesz és Ők Sem érzik idegenek magukat hanem azon ország ahova sok esetben akaratukon kivül nagyhatalmi játszmák kapcsán kerültek. A Balti államokban az orosz kissebség nem azonosan, de 20% körüli. Ráadásúl a Balti államok anno őnként külön kérésre csatlakoztak a Szovjetunióhoz. Ennek ellenére a Balti Államok lakosága nagyon megszenvedte a kommunista diktaturát és a hidegháború után azt gondolom nem itélték meg helyesen azon oroszajkú állampolgáraikat akik három sőt több generáción keresztül éltek a mai országhatárokon belül. Azonositották őket a kommunista szovjet rendszerrel és másodrendü állampolgárként kezelték, mint Trianon után az új határokon az anyaországon kivül rekedt magyarokat amit még napjainkaban is érzékelhetünk, de sokat enyhitett a kissebség helyzetén, hogy az anyaország melléjük állt és vállalta őket, s nem lettek hazátlanok. Az unio akkor találkozott számukra egy érthetettlen problémával a középkeleteuropai kissebségek helyzetével és azzal, hogy ezek a sebek az I. és a II.VH következményeként pont a nyugati nagyhatalmak részérő jőtt léttre. Szerintem egyszerüen minden országnak aki ebbe a szituban van a kettösállampolgársággal és kulturális nyelvi autonomia kapcsán teremthetne jobb közérzetet a többségnek és a kissebbségnek is akik lelkéből ki lehetne húzni a tüskéket és az egymásmellett élés is konszolidálodna. Most ez az állapot exkalálodott ukrajna kapcsán, ahol a kissebségekb jogaiktól megfosztott másodrendü állampolgárként alatvalóként voltak kezelve. Ukrajnában tizemhárom nagyobb és kb húsz kisebb nemzetiség él. Ukrajna egy összerakott állam ami a szovjetunió részeként nem okozott problémát, mivel szinte nem léteztek határok semmilyen szempontból Sem. Régi bünöknek hosszú az árnyéka.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!