Ukrán válság: nem lesz csúcstalálkozó

2015. január 13. 08:51

A hétfő este, Berlinben tartott német-francia-orosz-ukrán külügyminiszteri hosszas megbeszélésen nem sikerült áttörést elérni az ukrán válság kezelésében. A tárgyalást követően a miniszterek arra jutottak, hogy egyelőre nem rendezik meg a négy ország csúcstalálkozóját.

2015. január 13. 08:51

Nem sikerült áttörést elérni az ukrán válság rendezéséről a hétfő este Berlinben tartott német-francia-orosz-ukrán külügyminiszteri megbeszélésen, ezért egyelőre nem rendezik meg a négy ország vezetőjének csúcstalálkozóját. Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter a tárgyalás után újságíróknak elmondta, hogy kollegáival „hosszú és nyílt” vitát folytattak, amelyen „ellentétek” mutatkoztak meg a kelet-ukrajnai helyzet kezelését illetően, és világossá vált, hogy tovább kell dolgozni a csúcstalálkozó „feltételeinek” megteremtésén.

Ugyanakkor abban egyetértettek – tette hozzá –, hogy össze kell hívni az Európai Biztonsági Együttműködési Szervezet (EBESZ), Ukrajna, Oroszország és az oroszbarát szakadárok képviselőiből álló kontaktcsoportot, és a testület tavaly szeptemberi minszki megállapodásának végrehajtását célzó további lépéseket kell tenni.

Steinmeier szavai szerint akár már a jövő héten folytatódhat a külügyminiszteri szintű egyeztetés a csúcstalálkozóról, ha sikerül előbbre jutni a minszki egyezmény ügyében. A találkozó megrendezését Petro Porosenko ukrán elnök javasolta még december végén. A „normandiai formátum” néven is emlegetett országcsoport vezetői az eredeti tervek szerint csütörtökön tárgyaltak volna Asztanában, Kazahsztán fővárosában.

A német álláspont szerint a csúcstalálkozónak csak akkor van értelme, ha előbb biztosítják a minszki megállapodás maradéktalan végrehajtását. A megállapodás egyebek között fegyvernyugvást irányoz elő a kelet-ukrajnai válsággócban, és egy úgynevezett ütközőzóna kialakítását a frontvonal mentén harminc kilométer széles sávban.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
berzsian56
2015. január 13. 11:48
Megint nagyot haladt a világ. A lejtőn lefelé. A válság területein ötmillió embert hagyott magára, az amerikai CIA által hadbarántott Ukrajna. Már csak egy két hónap van hátra az Ukrán bankcsőd bekövetkeztéig, ha ez nem lesz egy humanitárius katasztrófa, értsd halálra éheztetés, akkor semmi. Ha majd éhen hal kétmillió európai , akkor ,/ mert ők is azok/ elmegyünk Párizsba a sajtszabadág/ nem elírás/ mellett tüntizni. Istenem ,de szép is lesz. A slajmik dörzsölik a kezüket.
kamasuka
2015. január 13. 10:01
Atom lesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!