Tűzharc az izraeli-libanoni határon

2015. január 28. 13:58

A Hezbollah páncéltörő rakétákat lőtt ki Libanoni területről egy izraeli járőrkonvojra, amely állítólag föld alatti alagutakat keresett. Erre és egy aknagránátos támadásra válaszul Izrael nehéztüzérséget és légierőt vetett be a siíta szervezet libanoni állásai ellen. Benjámin Netanjahu rendkívüli tanácskozást hívott össze.

2015. január 28. 13:58

Páncéltörő rakétát lőttek szerdán délelőtt Libanonból egy, a határ túloldalán járőröző izraeli katonai menetoszlopra. Izrael válaszul dél-libanoni területeket lőtt tüzérséggel – jelentette az izraeli katonai rádió. Több izraeli sebesültet helikopteren szállítottak a haifai Rambam kórházba.

A Hezbollah magára vállalta a rakétatámadást. A libanoni síita szervezet állítása szerint a rakéta több izraeli járművet is megrongált. Az akciót a szervezet válaszcsapásnak nevezi a Hezbollah több vezetőjét és iráni katonákat, köztük egy iráni tábornokot megölő, szíriai területek ellen végrehajtott múlt heti, Izraelnek tulajdonított rakétatámadásokra.

Az izraeli határőrkonvoj elleni csapás mellett aknagránátokat is kilőttek Libanonból a vitatott hovatartozású Seba-tanyák, a Hermon-hegy és a határnál lévő Kfar Radzsar nevű település, valamint több izraeli katonai állás felé. Az izraeli tüzérség mellett a légierő is csapásokat mért a Hezbollah Dél-Libanonban lévő támaszpontjai ellen.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Beni Ganc vezérkari tábornok rendkívüli helyzetértékelő tanácskozást hívott össze. Izraelnek a libanoni határhoz közeli útjait lezárták és a határmenti településeken élőket felszólították, hogy tartózkodjanak óvóhelyek közelében. Netanjahu a Gázai övezet melletti Szderótban tartózkodott az incidens kezdetén, de a tervezettnél hamarabb elhagyta a várost és a tel-avivi katonai főhadiszállásra sietett.

Az izraeli közszolgálati rádió honlapja szerint a megtámadott katonai járőr előzőleg Libanonból Izraelbe vezető alagutakat keresett, miután helyi lakosok a föld mélyéből érkező gyanús zajokat halottak.

Kedden Szíria felől két rakétát indítottak izraeli területre, ezt követően a zsidó állam hadserege válaszcsapásokat mért, de ezek a lövedékek egyik oldalon sem okoztak kárt emberéletben.

Frissítés:

Délután nyilvánosságra hozták, hogy a támadásban két izraeli katona meghalt, és hét izraeli sebesült is van. Az izraeli válaszcsapásokban meghalt egy spanyol békefenntartó katona, a civil lakosság északabbra menekült.

Izraelben a tévécsatornák délután óta folyamatosan híradókban tudósítanak a fejleményekről, két észak-izraeli városban, Kirját Smónában és Cfáton a város vezetői megtisztították és előkészítették a nyilvános óvóhelyeket. Az izraeli tévé kommentátorai szerint az esti és éjszakai órák kritikusak lehetnek, ekkor dőlhet el, hogy határincidensről van-e szó csupán, vagy harmadik libanoni háborúvá szélesedik-e a konfliktus Izrael és az Irán-barát Hezbollah között.

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zazri
2015. január 28. 15:58
Az UNIFIL egyik spanyol katonáját sikerült megölnie Hezbollahnak. Valószínűleg felbosszantotta az arabokat, hogy az egyik Barsza meccset nézet az ENSZ katona.
békalepcse
2015. január 28. 15:28
Válság tanácskozás pár rakéta miatt? Valamit nagyon tudhatnak, hogy ennyire be vannak szarva...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!