Steinmeier: Kivonják a nehézfegyvereket Kelet-Ukrajnából

2015. január 22. 06:35

Megállapodtak a demarkációs zónában és kivonják onnan a nehézfegyvereket a harcoló felek Kelet-Ukrajnában – jelentette be négyoldalú megbeszéléssel után Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter. Steinmeier reményei szerint ha megvalósul a megállapodás, akkor valós esély lesz az asztanai csúcs megszervezésére.

2015. január 22. 06:35

A Délkelet-Ukrajnában harcoló felek kivonják a nehézfegyvereket a frontvonal körüli ütközőzónából, amelynek kijelölését a tavaly Minszkben kötött tűzszüneti egyezmény írja elő – jelentette be a német külügyminiszter szerda éjjel Berlinben az orosz, az ukrán és a francia diplomácia vezetőjével folytatott megbeszélése után. Frank-Walter Steinmeier a röviddel éjfél előtt véget ért egyeztetés után elmondta: mindenki belátja, hogy ami az ukrajnai válsággócban zajlik, az „nem mehet így tovább”, és nemcsak az öldöklést kell megállítani, hanem „lehetőségeket kell keresni” a térségben élők helyzetének javítására.

Ezért első lépésként kivonják a nehézfegyvereket a minszki megállapodásban meghatározott ütközőzónából – a frontvonal körüli – 30 kilométeres sávból, és összehívják az Európai Biztonsági Együttműködési Szervezet (EBESZ), Ukrajna, Oroszország és az oroszbarát szakadárok képviselőiből álló kontaktcsoportot, hogy tárgyaljon a további teendőkről – mondta Steinmeier. Hangsúlyozta: az orosz fél ígéretet tett arra, hogy az új megállapodás betartatásáért latba veti befolyását az oroszbarát szakadárokra. Áttörés még mindig nincs a válság rendezését célzó folyamatban, de „végre érzékelhető haladásról” lehet beszélni – mondta a német külügyminiszter.

Amennyiben meg is valósul mindaz, amiben megegyeztünk, egy lépéssel közelebb jutunk az asztanai csúcstalálkozóhoz” – tette hozzá. A normandiai négyek néven is emlegetett országcsoport vezetőinek a kazahsztáni fővárosban rendezendő találkozójára Petro Porosenko ukrán elnök tett javaslatot december végén. Az értekezlet előkészítésére a külügyminisztereket kérték fel. Steinmeier és kollegái, Pavlo Klimkin ukrán, Szergej Lavrov orosz és Laurent Fabius francia külügyminiszter több telefonos egyeztetés után, bő egy hete a német diplomácia vezetőjének kezdeményezésére személyesen találkoztak Berlinben, de nem tudtak megállapodni semmiben. Az újabb külügyminiszteri találkozót ukrán és orosz javaslatra szervezték meg, a cél már nem is az asztanai csúcs előkészítése volt, hanem a válság további mélyülésének megakadályozása.

Az asztanai csúcsot az első tervek szerint január 15-én tartották volna meg. A német álláspont szerint Angela Merkel kancellár, Petro Porosenko, Vlagyimir Putyin orosz és Francois Hollande francia államfő találkozójának csak akkor van értelme, ha előbb biztosítják a minszki megállapodás maradéktalan végrehajtását.

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kamasuka
2015. január 22. 10:03
https://www.youtube.com/watch?v=4vgqOHovmyw
Gregorius
2015. január 22. 09:39
Végre, csak tartsák is be. Ennek hatására nem lőhetnek rommá kórházat, jámbor polgári buszt, utasostól, és talán marad valami újjáépíthető Ukrajna valamikori legmodernebb, a labdarúgó EB-re kipofozott repülőteréből....
3M..
2015. január 22. 08:31
Ukrajna megbízhatatlanságát ismerve, meg fogja szegni a szavát. Hatalmas bajban lehetnek, ha már mindenbe beleegyeznek. Az a napi 8 millió dollár hitel, úgy tűnik kevés a puffogtatáshoz. Még több pénz kellene, hogy lőhessenek. Szebb Jövőt!
wartog
2015. január 22. 07:30
végre valami jó hír
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!