Párizsi vérengzés: Hollande nem hívta meg a szélsőjobbot a megemlékezésre

2015. január 09. 07:51

Nem hívta el a Nemzeti Frontot François Hollande francia államfő a szerdai párizsi vérengzés áldozatainak emlékére szervezett vasárnapi megmozdulásra. Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnöke szerint ez a lépés Hollande által meghirdetett a nemzeti egységet „egy hatalmas politikai csalássá változtatja”.

2015. január 09. 07:51

Megtörni látszik a François Hollande francia államfő által a Charlie Hebdo szerkesztőségében történt vérengzés után meghirdetett nemzeti egység, miután az ellenzék nem helyesli, hogy a szélsőjobboldal nem kapott meghívást a 12 áldozat tiszteletére vasárnapra tervezett nagy politikai megemlékezésre.

A köztársasági elnök csütörtökön hivatalában fogadta a parlamenti pártok vezetőit, köztük elődjét Nicolas Sarkozyt, a legnagyobb ellenzéki párt, a Népi Mozgalom Uniója (UMP) elnökét, aki 2012-es leköszönése óta először járt az Elysée-palotában, s aki a 2017-es elnökválasztáson Hollande egyik legjelentősebb kihívója lehet.

Kötelességem volt, hogy eleget tegyek a meghívásnak, hogy felmutassuk a nemzeti egységet a civilizáció, a köztársaság és a számunkra fontos elvekkel szembeni eltökélt fanatikusok által elkövetett támadással szemben” – fogalmazott Sarkozy az elődjével történt első hivatalos találkozója után.

Hollande pénteken a parlamenti frakcióval nem rendelkező politikai pártok vezetőit is fogadja, köztük Marine Le Pent, a Nemzeti Front elnökét. A szélsőjobboldali politikus és pártja ugyanakkor nem kapott meghívást a vasárnapra meghirdetett „köztársasági menetre”, amelyet a kormányzó baloldal szervez tíz politikai párt részvételével. Le Pen elítélte, hogy őt és pártját kizárták a közös megemlékezésből, szerinte „nem létezik többet a nemzeti egység”.

A köztársasági elnök által meghirdetett gondolat egy olyan nemzeti egységről, amelyből kizárnak egy olyan pártot, amely a franciák 25 százalékát képviseli, ezt a nemzeti egységet egy hatalmas politikai csalássá változtatja” – fogalmazott a politikus. „A választásokon is ezt csinálják. Kizárják az FN-t, de az FN választóit a részvételre buzdítják. Mi ebben az egység?” – tette hozzá.

A Manuel Valls miniszterelnök által továbbított meghívást követően Sarkozy bejelentette, hogy ő és pártja, az UMP ott lesz vasárnap a „köztársasági menetben”. Sarkozy párttársai, François Fillon volt kormányfő és Laurent Wauquiez, az UMP főtitkára, hasonlóan a centrista pártok képviselőihez ugyanakkor elítélték, hogy a szélsőjobboldal nem kapott meghívást a Charlie Hebdo szerkesztőségében megölt 12 áldozat tiszteletére tervezett megemlékezésre. A miniszterelnök azzal indokolta a kizárást, hogy a szélsőjobboldal nem osztja a köztársaság értékeit.

Nekem az számít, hogy elkapjuk az elkövetőket, valamint a nemzeti egység, mert az az egyetlen lehetséges válasz. De a nemzeti egység értékekre épül. A köztársaságnak, a toleranciának és a csúsztatások elutasításának alapvető értékeire” – mondta Valls az RTL rádióban. Olivier Faure, a kormányzó szocialisták egyik szóvivője ugyanakkor este már azt közölte, hogy a baloldal "nem zár ki senkit” a vasárnap menetben való részvételből.

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
polnemkor
2015. január 09. 10:13
„A köztársasági elnök által meghirdetett gondolat egy olyan nemzeti egységről, amelyből kizárnak egy olyan pártot, amely a franciák 25 százalékát képviseli, ezt a nemzeti egységet egy hatalmas politikai csalássá változtatja” Tökéletesen igaza van! Ezek a balosok soha sehol semmit nem változnak az arroganciájukkal. Menjenek a p.ba!
balbako_
2015. január 09. 09:35
Liberális demokrata...Nem hívja meg, aztán óbégat a rohadt nácik ott sem voltak. Ezek az undormány faszik futószalagon készülnek?
thymian
2015. január 09. 09:26
Akárcsak nálunk, egységről, együttműködésről papolnak. De csak önmagukkal működnek együtt.
ördöngös pepecselés
2015. január 09. 09:06
mi ebben az újdonság a véleményterroristák éppen diadalmaskodnak a médiában aztán jönnek a fegyveres terroristák gyilkolni és a bizniszkaraván halad tovább
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!