Nem tart retorzióktól az ukrán-magyar kettős állampolgárság miatt a KMKSZ

2015. január 06. 15:48

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség nem tart attól, hogy az ukrán hatóságok büntetni fogják a kettős állampolgárságú kárpátaljai magyarokat. Az ukrán külügyminiszter hétfőn tett utalást arra, hogy a határon bevezetendő vámellenőrzés erre is lehetőséget ad majd. A KMKSZ szerint az ukrán törvények nem tiltják a kettős állampolgárságot, és jelenleg nem ez az ország fő problémája.

2015. január 06. 15:48

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) nem tart attól, hogy az ukrán hatóságok büntetni fogják azokat a kettős állampolgárságú kárpátaljai magyarokat, akik magyar útlevéllel lépik át az ukrán-magyar határt – közölte Brenzovics László, a KMKSZ elnöke, az ukrán parlament képviselője az MTI-vel kedden Ungváron.

 
Brenzovics Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter Kárpátalján nagy visszhangot keltő hétfői ungvári kijelentésére reagált, amely szerint az ukrán-magyar határon hamarosan bevezetendő közös vámellenőrzés lehetővé teszi majd a kettős állampolgársággal rendelkező ukrán állampolgárok leleplezését és megbüntetését, mivel szerinte az ukrán alkotmány és törvények tiltják a kettős állampolgárságot. 
 
A KMKSZ elnöke hangsúlyozta: „az ukrán külügyminiszter magánlátogatáson tartózkodott Ungváron, ezért is volt meglepő számunkra a kijelentése a kettős állampolgársággal kapcsolatban, hiszen a kérdésről megoszlanak a vélemények Ukrajnában. Mi, a KMKSZ-en belül – és sokan mások az országban – nem értünk egyet a külügyi tárcavezető álláspontjával, mert szerintünk sem az ukrán alkotmány, sem a törvények nem tiltják, ezért nem is szankcionálják a kettős állampolgárságot”. 
 
Hozzátette: kétségtelenül vitás kérdésről van szó, ám a kettős állampolgárság Ukrajnában már gyakorlat, amit az is jelez, hogy Ihor Kolomojszkij, Dnyipropetrovszk megye befolyásos kormányzója nemrég tévékamerák előtt jelentette ki, hogy az ukrán mellett még két állampolgársága van, és semmilyen eljárás nem indult ellene. Ráadásul az elcsatolt Krímben több mint kétmillió ukránnal állampolgárral vetették fel az orosz állampolgárságot, miközben nem mondtak le az ukránról – fűzte hozzá Brenzovics, megjegyezve: jelenleg Ukrajnában nem olyan a helyzet, hogy a kettős állampolgársággal kellene elsősorban foglalkozni.
 
A közös ukrán-magyar határellenőrzésről, amelynek a bevezetéséről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is tárgyalt tavaly decemberi kijevi látogatása során, Brenzovics kifejtette: annak célja nem a kettős állampolgárok kiszűrése, hanem a határátlépés felgyorsítása, ami pozitív intézkedés.
 
Úgy vélte, Klimkin ungvári kijelentéseinek nem lesznek következményei, a kettős állampolgársággal rendelkező kárpátaljaiak ugyanolyan nyugodtan léphetik át az ukrán-magyar határt a jövőben, mint eddig. „Szerintem a kettős állampolgárság kérdését illetően Ukrajnában megmarad a mostani bizonytalanság, ám a KMKSZ részéről ezzel kapcsolatban semmilyen retorziótól nem tartunk” – mondta Brenzovics László.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
yanoo
2015. január 06. 16:44
Büntetni fogják a kettős állampolgárságot, majd hozzáteszi:-Kijev eltökélt szándéka, hogy eltűnjenek a határok Ukrajna és az Európai Unió között, és visszaálljon a népek egykor volt közép-európai közössége, és a visegrádi négyek tömörülés hamarosan visegrádi ötökké bővüljön Ukrajna csatlakozásával. Hát, jó belépő a visegrádiak közé.Talán Szlovákiával kéne közösségre lépniük.
heep
2015. január 06. 16:24
"A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) nem tart attól, hogy az ukrán hatóságok büntetni fogják azokat a kettős állampolgárságú kárpátaljai magyarokat, akik magyar útlevéllel lépik át az ukrán-magyar határ" Megnyugodtam, ők biztos tudják. De azért én továbbra is aggódom miattuk. És félek, hogy nem alaptalanul.
Csigorin
2015. január 06. 16:19
Persze hogy nem tartotok tole, mert nem izgat kulonosebben... Meg ti nyilvan jobban tudjatok kit hogy fognak szopatni mint az illetekes miniszter.
packó_
2015. január 06. 16:04
Csák Máté vagyok, a Felvidék ura. Fegyverbe!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!