Nem hivatalos exit poll szerint a Sziriza áll nyerésre Görögországban

2015. január 25. 16:30

Egy nem hivatalos exit poll szerint egyelőre a szélsőbaloldali Sziriza áll nyerésre a görög választáson, akár még egyedül is alakíthat kormányt. A hivatalos exit pollokra magyar idő szerint hat óra után várhatunk. Az előzetes felmérések szerint is a Sziriza a legnagyobb esélyes, második helyen a kormányzó Új Demokrácia futhat be.

2015. január 25. 16:30

Egy nem hivatalos exit poll szerint a szélsőbaloldali, Alexisz Ciprasz vezette Sziriza áll nyerésre a vasárnapi görög választásokon: hat százalékkal vezetve a szavazatok 33,5-35,5 százalékát gyűjtötték. A második helyen 25,5-27,6 százalékkal az eddig koalícióban kormányzó konzervatív Új Demokrácia áll, Antonisz Szamarasz vezetésével. A verseny mindenképpen közöttük fog eldőlni. Harmadik helyen az Arany Hajnal, negyedik helen a To Potami áll. A Guardian élő hírfolyamában több szakértő figyelmeztetett rá, hogy a hivatalos exit pollokra csak a szavazás lezárulta, magyar idő szerint hat óra után várhatunk. 

A görög választási rendszerben egyrészről a győztes rögtön plusz ötven képviselői helyet kap, másrészt számít a többség megszerzésénél az is, hogy a három százalékos küszöböt meg nem ütő kispártok hány százalékát szerezték meg a szavazatoknak. Így alapesetben 37 százalékos győzelem elég az egyszerű többséghez, de ha a be nem jutó pártok magas százalékot szereznek összesítve, akkor kisebb győzelem is elég lehet a többséghez.

A Sziriza korábban azzal kampányolt, hogy kilépteti Görögországot az eurózónából. Később erről letettek, de mindenképpen változtatni akarnak a válság óta egyre nagyobb megszorítások következtében társadalmi válságba sodródó ország gazdaságpolitikáján. A Kettős Mérce élő közvetítése szerint Magyarországról például az LMP kívánt sok sikert a Szirizának, azt írva levelükben, hogy „teljességgel elfogadhatatlan, hogy egész társadalmak fizessék a gazdasági-politikai elit hibáinak és bűneinek árát, miközben a vétkesek háborítatlanul gyarapodnak tovább.

Összesen 122 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
recipeferum
2015. január 25. 23:35
Következik Spanzolország. Az európai vezetők politikai palettáján hamarosan a Viktor lesz a közép..
Autofocus
2015. január 25. 22:21
Azért lássuk be, van valami diszkrét perverz bája annak amikor a jobber Mandi arctalan lájkolói ujjonganak egy szélsőbalos pártalakulat győzelmének, mellesleg egy platformra helyezkedve Tamás Gáspár Miklóssal, akinek alapvetően mégis diszlájkoljék a Szirizát triumfáló lelkendezését. Ha az ide írogatók 80 %-a nem csak egydimenziósan lenne képes gondolkodni, akkor nem legitimálná a Charlie Hebdó ízléstelen tréfái miatt a mészérszéket rendező dzsihadistákat, nem legitimálná a putyinista mariopoli vérengzőket az amerikai külpolitika gátlástalan térnyerési törekvései miatt, és természetesen az EU méltán utálható se hús, se hal bürokratáinak töketlenkedése és inkompetenciája miatti jogos felháborodás sem adna menlevelet egy kommunista pártalakulatnak.
egysegelem
2015. január 25. 21:33
"mi a különbség az adósság elengedésének kérésében és az adósság nem visszafizetésében?" semmi
polnemkor
2015. január 25. 21:19
Ki tudná megmondani, mit jelent a 21. századi Európában a "bal" és a "jobb"?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!