Rendőrökre támadt egy férfi Franciaországban

2014. december 21. 10:59

Allah Akbart kiabálva támadt egy fiatal férfi rendőrökre Franciaországban. A támadót lelőtték. A nyomozók szerint a radikális iszlamizmus által motivált támadás történhetett.

2014. december 21. 10:59

Megöltek francia rendőrök szombaton egy férfit az ország nyugati részén található Joué-les-Tours rendőrörsén, aki késsel támadt rájuk, miközben azt kiabálta, hogy Allah Akbar. A párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege szerint ez a Szíriában és Irakban ismert „Iszlám Állam nevű dzsihadista csoportnak a rendfenntartó erőket célzó támadási módjára emlékeztet”.

A késsel felfegyverkezett férfi délután hatolt be a rendőrösre, a recepción ülő rendőrt az arcán késsel megsebesítette, majd két másik rendőrre támadt, mielőtt azok a szolgálati fegyverükkel lelőtték – közölte a belügyminisztérium. Bernard Cazeneuve belügyminiszter elítélte a „durva támadást”, és üdvözölte „a jelen lévő rendőrök hidegvérét és professzionalizmusát”. A megtámadott rendőrök súlyosan megsérültek, de nincsenek életveszélyben, és az ügyészég szerint „a jogos önvédelem minden bizonyítéka” rendelkezésre áll a támadó lelövésének indoklására. 

Az 1994-ben Burundiban született támadó – akinek köztörvényes bűncselekmények miatt már volt dolga a rendőrséggel – „attól a pillanattól kezdve, hogy belépett a rendőrőrse, az utolsó leheletéig azt kiabálta, hogy Allah Akbar”. A titkosszolgálatok nem tartották megfigyelés alatt a támadót, testvérét viszont megfigyelték radikális nézetei és amiatt, mert egy időben csatlakozni akart a szíriai iszlamistákhoz, de végül nem utazott el Szíriába. „A nyomozók azt feltételezik, hogy a radikális iszlamizmus által motivált, rendőrök elleni merénylet történt” – hangsúlyozták rendőrségi források. Az ügyben terrorizmussal kapcsolatos, bűnszövetkezetben elkövetett emberölési kísérlet gyanújával indult eljárás. 

Az Iszlám Állam arra buzdítja a dzsihádra jelentkezőket, hogy amennyiben nem áll módjukban a „dzsihád földjére” utazniuk, indítsanak támadásokat „hitetlenek”, katonák, rendőrök vagy éppen civilek ellen. A dzsihadista csoport a nemzetközi koalíció Irakban indított légi csapásaikor célpontként jelölte meg Franciaországot.

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egysegelem
2014. december 21. 23:21
Meg nincs vege a hetnek, de a beke vallasa ujra akcioban: "Allah Akbar kiáltással hajtott emberek közé egy autós Dijonban A francia városban 11 embert – közülük kettőt súlyosan – megsebesített egy autós, aki a tömegbe hajtott. Az AFP szerint a férfi indítékei egyelőre nem ismertek, de az biztos, hogy korábban pszichiátriai kezelés alatt állt. Tegnap lelőttek egy muszlim férfit Tours mellett, aki egy késsel rátámadt három rendőrre, szintén egy “Allah Akbar” kiáltással nyitva."
egysegelem
2014. december 21. 14:33
A beke vallasanak ujabb villanasa, ez mar hanyadik a heten?
Akitlosz
2014. december 21. 14:24
Hát azért ha egy ember egy szál késsel egy rendőrőrsöt az nem tűnik nagyon kitervelt terrorista merényletnek. Ha bombát szerel magára és felrobbantja azt a recepciónál az már inkább az lett volna. Nehogy már, hogy valami titkos földalatti iszlamista csoport csak egy szál késsel tudja felszerelni a merénylőjét Franciaországban! Ezért inkább hajlok arra, hogy egyéni akció volt.
3M..
2014. december 21. 12:30
Teljesen természetes ma már, hogy Franciaországban 'Allah Akbart' kiálltanak. Franciaország az első iszlám állam az EU-ban, talán annak lett volna hírértéke, ha Jézus nevét említik. Gondolom az elkövető sem volt már fehér, ott ez a normális. Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!