Választási szabálytalanságok: lemondott a román külügyminiszter

2014. november 10. 11:23

Lemondott Titus Corlățean román külügyminiszter hétfőn, mivel nem hajlandó további külföldi szavazókörök létesítésével „törvénytelenséget” elkövetni. A romániai elnökválasztáson a külföldi szavazókörökben tapasztalt szabálytalanságok miatt ezrek tüntettek az országban Victor Ponta kormányának távozását követelve.

2014. november 10. 11:23

Lemondott Titus Corlățean román külügyminiszter hétfőn, miután jogvitába keveredett a Központi Választási Irodával (BEC) arról, hogyan lehetne elkerülni a külföldi szavazókörökben történt fennakadások megismétlődését a romániai elnökválasztás második fordulójában.

 
A november 2-i első fordulóban sorok alakultak ki a külföldön berendezett román szavazóköröknél és sok román állampolgárnak nem sikerült leadnia voksát.
 
A romániai és külföldi tiltakozási hullám nyomán a bukaresti külügyminisztérium a külföldi szavazókörök személyzetének kiegészítéséről, további szavazófülkék felszereléséről és a bürokrácia egyszerűsítéséről döntött, de nem volt hajlandó növelni a szavazókörök számát, annak ellenére, hogy a BEC szerint ennek nincs jogi akadálya.
 
Corlățean hétfőn bejelentette: nem hajlandó további külföldi szavazókörök létesítésével „törvénytelenséget” elkövetni, ezért lemond a román diplomácia éléről.
 
Az Euronews szerint ezrek tüntettek Románia-szerte az államelnök-választás első fordulójában a külföldi szavazókörzetben tapasztalt szabálytalanságok miatt a hétvégén. A demonstrálók Victor Ponta és kormánya távozását követelték, amiért gyakorlatilag lehetetlenné tette a külföldön élő románoknak az elnökválasztáson való voksolást.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lila Ibolya
2014. november 15. 15:04
Kérlek, mondjátok nekem is meg, mit gondoltok, miért szavazott, az elsö választáson, Magyarországon olyan nagyon kevés román állampolgár? Össze vissza csak 1.000 valamennyi személy. Más európai államokban nagyobb, vagy sokkal nagyobb számokat láttam, pedig az ott lakó román állampolgárok számat kisebbnak gondolom. Nem az érdekel, hogy ki kivel tart. Csak ezt az alacsony részvételt Magyarországon szeretném megérteni. Kösz a véleményért!
asszem
2014. november 11. 08:43
Erősen rezeghet a léc Ponta testvérnél, ha ilyen drasztikus lépésre határozta el magát a Corlatean nevű magyargyűlölő külügyér esetében. Egyébként is mifelénk az államelnök választások egyet jelentenek a titkosszolgálatok struktúrái-és volna belőlük legkevesebb szám szerint 17 alosztály-szálainak a leendő új államelnök kezében való egybefutásával. Amely szálakat jelenleg Basescu igazgat, annak előtte meg Iliescu elnök volt e bizonyos bábhúzogatós köteleknek a fő irányítója. Tehát a jelenlegi államelnök most utoljára még egyszer kiélvezi legfőbb bábmozgatói hatalmát, azáltal, hogy felvillantja számunkra a Transzilvanizmus eszmeiségének újjáéledésének nagy lehetőségét. És miért is ne tenné ezt, mikor jó esetben esetleg ő lehetne egy leendő Erdély nevű ország első államelnöke! Egy szó, mint száz, a lavina elindult, és amiben kezdetben csak az új szeku és talán még Soros( a Ponta által kezdeményezett verespataki bányanyitás okán applikált retorzió gyanánt) látott fantáziát, lám, kezd igazán is élővé válni, az itteni oláhok is mind jobban az erdélyi függetlenedésre szavaznának. Csak látni kéne, hogy per pillanat, hogy meg vannak indulva rumün testvéreink Marosvásárhelyen, hogy Johannis a választási befutóra győztesen jöjjenek ki-szabályosan, mintha új forradalom körvonalazódna-, miközben a nemzetáruló rmdsz-ünk teli szájjal végig Ponta mellett agitál, s így a mieink tétlenül nézik, hogy miként előz meg minket a jövőnk egyszerre mindkét oldalról. És a magyar kormánynak ilyenkor nincs semmi válasza, úgy ahogyan Tőkéséket is most és mindenkor magukra hagyták főni saját levükben Fideszék! Melescanu, a külügyi titkosszolgálatok frissiben leköszönt 76 éves főnökének a hadrendbe állítása mindenesetre azt mondatja, hogy Ponta és …Basescu között most már égen, földön és a levegőben egyaránt elindultak a könyörtelen csatározások! És így akkor holtbiztosan külföldön is bekeményítenek majd ezentúl Ponta testvérék. Hogy mit tesz ilyenkor a Fidesz? Még jó, hogy süt a nap és lehet a Napba bámulni! Pedig, mintha jövőnket mi kéne, hogy együtt továbbalakítsuk, s nem pedig az újjáéledt szekus struktúráknak kéne továbbformázzák mindinkább balkáni nyomorúságba lebukó sorsunkat! Továbbalukálni pontosan, szépen, ahogy csillag megy az égen, úgy érdemes! TÖKETLENEK!
Felebarát
2014. november 10. 13:31
Jé ott képesek lemondani?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!