Ukrán válság: csak lőszerek voltak a hetedik orosz „segélykonvojban”?

2014. november 17. 09:24

Csak lőszerek voltak a hetedik, Kelet-Ukrajnába érkező úgynevezett segélykonvojban Jaroszlav Halasz, a Donyeck megyei tömegtájékoztatási hivatal vezetője szerint, aki az azokat kirakodó emberek állításaira alapozza kijelentését. A nemzetvédelmi tanács semmit nem tud a segélykonvoj szállítmányáról.

2014. november 17. 09:24

Kizárólag lőszerek voltak az újabb, hetedik orosz „segélykonvojban”, amely vasárnap lépett be Ukrajna területére a szakadárok által ellenőrzött határszakaszon át – állítja a Kijevnek alárendelt donyecki megyei hatóságok egyik illetékese, akit hétfőn idézett az UNIAN hírügynökség.

 
Jaroszlav Halasz, a megyei tömegtájékoztatási hivatal vezetője a 112 Ukrajina tévének nyilatkozva azt mondta: a lőszerutánpótlás érkezésével magyarázható az, hogy megnőtt a fegyveres szakadárok aktivitása a térségben. Halasz szerint a kirakodásban részt vevő emberek mondták azt, hogy a segélykonvojjal csak lőszerek érkeztek.
 
„Csak töltényeket, aknákat és lövedékeket tartalmazó ládákat rakodtak ki. Semmilyen gyógyszer, élelmiszer vagy meleg holmi nem volt bennük. Csak lőszerek – kirakodták őket, majd visszaindultak” – mondta Halasz.
 
Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) szóvivője azt mondta, hogy semmit se tud a hetedik orosz „segélykonvoj” tartalmáról. Közölte, hogy az orosz fél megsértette a segélyek eljuttatásával kapcsolatos ukrán és nemzetközi jogszabályokat, a vöröskereszt alkalmazottai nem kísérhették a konvojt, illetve az ukrán határőrök és vámosok is csak „vizuálisan” követhették nyomon a szállítmányt, nem ellenőrizhették.
 
A több mint hetven teherautóból álló gépkocsioszlop az oroszbarát kelet-ukrajnai szeparatisták által ellenőrzött határszakaszon át érkezett Ukrajnába, elkerülve az ukrán határ- és vámvizsgálatot, akárcsak a korábbi konvojok. A járműoszlop, miután áthaladt a határon a Luhanszktól nem messze lévő Izvarine településnél, két részre oszlott: 54 teherautó Donyeck, 20 Luhanszk felé vette az irányt. 
 
Kijev szerint a humanitárius segélyszállítmány az egyik módja annak, amellyel Oroszország a szakadárok ellátását biztosítja, és szó sincs arról, hogy Moszkva a harcok sújtotta övezetben lakó civileknek nyújtana ily módon segítséget. Ukrajna szerint a szállítmányokkal Moszkva megsérti a nemzetközi előírásokat, ugyanis azokat a nemzetközi vöröskeresztnek kellene kísérnie, és felügyelnie a segély szétosztását, ez pedig eddig egyszer sem történt meg. 

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
berzsian56
2014. november 17. 11:34
Az Ukrajnát puccsal hatalma alá kényszerítő klán, mínden eddigi ígéretét meghazudtolva egy rendelettel lemondott a Donyeck medencéről. Szombattól kezdve megvonja minden közintézmény támogatasátát, egyszerüen halálra ítéli és cserbenhagyja azokat akiket eddig feltüzelt ,támogatott. Szombattól nem kapnak fizetést a közintézmények alkalmazottai, az iskolák,a kórházak, a rendőrség,a hivatalos szervek, megszűnik minden ügyintézés,nincs bíróság, nincs hivatal, marad káosz. Gyalázatos módon magukra hagyják , halálba kergetik azokat akikre eddig támaszkodtak és hivatkoztak. Az oroszok nem tehetnek mást,mint a humanitárius katasztrófát elkerülendő katonailag is bevonúlnak a területre. Az USA meg világgá kürtöli majd az orosz agressziót, mert Ukrajnában is ott vannak a Goodfiendek ,meg egyébb Cia-és felszabadítók. Undor ez a javából.
DezInf
2014. november 17. 10:47
fszb fészek :)))
mr. dzsidzsato
2014. november 17. 09:53
mikor lett a jobbos csinovnyikokból ilyen gátlástalan putyin felszopó? próbálom felidézni a kezdeti időpontot, de nem emlékszem rá pár évvel ezelőttről, hogy ilyen szemérmetlenül bálványozták volna. őszintén kíváncsi vagyok rá, hogyha a focista Afrikát jelölte volna meg a jövőnek, akkor most ugyanez a söpredék horda ágyékkötőben járna, csontkarikával az orrában???
predator
2014. november 17. 09:50
Villamos berendezéseket vittek és élelmiszert. https://www.youtube.com/watch?v=SDLZcGt6dhg
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!