Nicola Sturgeon az új skót miniszterelnök

2014. november 19. 19:07

Nőt választott új kormányfőnek a skót parlament Nicola Sturgeon eddigi miniszterelnök-helyettes, a Skót Nemzeti Párt múlt héten megválasztott vezetője személyében.

2014. november 19. 19:07

Nicola Sturgeon eddigi skót miniszterelnök-helyettest választották szerdán Skócia kormányfőjévé.

 
A 44 esztendős politikus Skócia első női miniszterelnöke. Elődje, Alex Salmond a Skócia függetlenségéről rendezett – az elszakadást ellenző tábor győzelmével végződött –szeptemberi népszavazás után jelentette be, hogy a kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) idei éves kongresszusán nem jelölteti magát újból pártvezetőnek, és utódja megválasztása után a kormányfői tisztségből is távozik.
 
Nicola Sturgeont – aki tíz évig volt Salmond helyettese a Skócia függetlenségére törekvő SNP-ben, és 2007 óta töltötte be a miniszterelnök-helyettesi tisztséget – az SNP múlt heti kongresszusán ellenjelölt nélkül választották a párt élére, szerdán pedig az edinburghi parlament nagy többséggel választotta miniszterelnökké.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!