Kijev nagyszabású szeparatista támadástól tart Kelet-Ukrajnában

2014. november 13. 21:10

Egy nagyszabású, készülődő szeparatista támadástól, provokációtól tartanak Kijevben, az elemzők azt mérlegelik, merről támadhatnak majd az oroszok, Sztepan Poltorak ukrán védelmi miniszter szerint „mindenre számítani lehet”.

2014. november 13. 21:10

Kijevben attól tartanak, hogy hamarosan nagyszabású szeparatista támadás indulhat Kelet-Ukrajnában – erre utal több, az ukrán médiában csütörtökön megjelent nyilatkozat és értesülés.

 
Az oroszbarát lázadókkal vívott konfliktus övezetéből Andrij Caplijenko ukrán újságíró Facebook-oldalán arról számolt be, két szakadár parancsnok egybehangzóan arról beszélt neki, hogy vasárnap nagyszabású támadást készülnek indítani az ukrán fegyveres erők ellen. Az újságíró egy ukrán katonák által őrizetbe vett szakadár elkobzott mobiltelefonján hívta fel a két szeparatista parancsnokot, s a telefonban egy ellenőrzőposzton szolgálatot teljesítő szakadárnak adta ki magát.
 
Sztepan Poltorak védelmi miniszter sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy „mindenre számítani lehet” a szeparatistáktól és az orosz fegyveres erőktől. Ismételten hangsúlyozta: a legfontosabb, hogy a támadás ne érje felkészületlenül az ukrán hadsereget. Korainak nevezte ugyanakkor a találgatásokat arról, mikor következhet be egy nagyszabású támadás az ukrán erőkkel szemben.
 
Andrej Illarionov, Vlagyimir Putyin orosz elnök 2000-2005 közötti gazdasági tanácsadója –  aki időközben az amerikai Cato Intézet munkatársa lett – egy interjúban meggyőződésének adott hangot, hogy Putyin két héten belül kiadja a parancsot a támadásra az ukrán határhoz összevont orosz csapatoknak. Az Amerika Hangja rádió ukrán adásának nyilatkozva kifejtette, hogy csak látszólag enyhült az utóbbi időben a Kreml politikája Ukrajnával szemben. Szerinte mindössze arról van szó, hogy külföldi látogatásai miatt az orosz elnök nem akarja most kiélezni a konfliktust.
 
Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) szóvivője szokásos napi kijevi sajtótájékoztatóján azt mondta, alapvetően három irányból lehet számítani összevont támadásra a szakadár erőktől: Luhanszk, Donyeck és a két megyeszékhely között fekvő Debalceve térségéből. Nem tartotta viszont kizártnak azt sem, hogy Donyeck megye déli részén, Mariupol térségében indítanak be heves offenzívát. Szavai szerint noha jelenleg délen nem folynak számottevő harcok, de az utóbbi időben jelentős csapatösszevonásokat észlelek, valamint aktív az ellenséges légi felderítés is a térségben. A szóvivő kifejtette, hogy a szakadárok számára komoly jelentőséggel bírna a harcokban szétlőtt Donyecki nemzetközi repülőtér megszerzése.    
 
Hennagyij Moszkal Luhanszk megyei kormányzó csütörtökön arról számolt be, hogy egyre hevesebbek a szeparatisták támadásai a megyében az ukrán erők által ellenőrzött területek ellen.
 
A szakadárok által önhatalmúlag kikiáltott „népköztársaságokban” november 2-án tartották meg saját „választásukat” a szeparatisták, amit sem Ukrajna, sem egyetlen más ország nem ismert el hivatalosan. Az azóta eltelt időben sorra jelentettek szeparatista csapat- és fegyverzet-összevonásokat, valamint különböző jelzés nélküli – vélhetően orosz – katonai járműoszlopok feltűnését a harcok övezetének több pontján, köztük Donyeck városában is. Közben, várhatóan pénteken újabb, úgynevezett segélykonvoj érkezik Oroszországból Kelet-Ukrajnába, ami két héten belül már a harmadik, augusztus 22-e óta pedig a hetedik. 
 
Az RNBO szóvivője múlt vasárnap kijelentette: Kijev feltételezése szerint a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok nagyszabású provokációkra és terrorcselekményekre készülnek, amely ürügyül szolgál majd arra, hogy orosz „békefenntartó” csapatok hatoljanak be a Donyec-medencébe.
 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kamasuka
2014. november 14. 07:48
"A szakadárok által önhatalmúlag kikiáltott „népköztársaságokban”" Khm, ki a franc is csinált puccsot Kijevben idén télen?
Csigorin
2014. november 14. 06:58
Ha lesz is, az nem tamadas, hanem ELLENtamadas. Fosik Kijev, nem kellett volna nepirtani...
Akitlosz
2014. november 14. 01:03
A segélykonvojok TÉNYLEG segélykonvojok. Ha tankot küldenek akkor az tanknak is néz ki, nem pedig háztartási kexnek van álcázva.
Akitlosz
2014. november 14. 01:02
Van ám bőr vastagon a puccsista ukránok orcáján! Amióta "tűzszünet" van is folyamatosan lövik a lakónegyedeket, iskolákat, több száz civil áldozat. A tűzszünetben kijelölt demarkációs vonalakra pedig eszük ágában sem volt visszavonulni, s azóta már fel is mondták az egyezménynek ezt a részét. De a szakadárok provokálnak. Hát hogyne! Ez inkább csak ürügy a következő ukrán offenzívához. Éppen azért érkezett orosz segítség a szakadárokhoz, mert minden jel arra mutat, hogy az ukrán puccsisták Donyeck megtámadására készülnek. Az ő felderítésük sem kutyaütő.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!