Az orosz elnök továbbra is a szíriai elnökkel működik együtt

2014. november 26. 21:47

Vlagyimir Putyin folytatja az együttműködést Bassár el-Aszad szíriai elnökkel a terrorizmus elleni küzdelemben – jelentette ki Szíria külügyminisztere, miután Szocsiban szerdán fogadta őt az orosz államfő. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kijelentette: „nem normális” az, hogy az Egyesült Államok nyíltan elutasítja az együttműködést Damaszkusszal az Iszlám Állam elleni fellépésben.

2014. november 26. 21:47

Vlagyimir Putyin folytatja az együttműködést Bassár el-Aszad szíriai elnökkel a terrorizmus elleni küzdelemben – jelentette ki Valíd Moallem, a közel-keleti ország külügyminisztere, miután Szocsiban szerdán fogadta őt az orosz államfő.

 
A szíriai diplomácia vezetőjével orosz kollégája, Szergej Lavrov is tárgyalt, aki megerősítette, hogy Oroszország továbbra is segítséget nyújt Szíriának harcképessége fenntartásában és elmélyíti kapcsolatait Bassár el-Aszad elnökkel. 
 
Lavrov kijelentette: „nem normális” az, hogy az Egyesült Államok nyíltan elutasítja az együttműködést Damaszkusszal a terrorista Iszlám Állam elleni fellépésben, miközben sikerrel ért véget a szíriai vegyifegyver-mentesítési program, amely bizonyította, hogy az Aszad vezette Szíria képes a megegyezésre.
 
Az orosz külügyminiszter elfogadhatatlannak tartotta terrorista csoportosulások felhasználását a szíriai hatalom elmozdítására, és hangsúlyozta, hogy nem lehet kettős mérce alkalmazásával harcolni az Iszlám Állam ellen. Leszögezte: ellentmond a nemzetközi normáknak, hogy az Iszlám Állam ellen küzdő nemzetközi koalíció Damaszkusz beleegyezése nélkül mér légicsapásokat a terrorszervezet állásaira. 
 
Szergej Lavrov úgy ítélte meg, hogy nincs lehetőség a közeljövőben egy harmadik Szíria-konferencia megtartására, legalábbis az idén januárban megrendezett nagyszabású nemzetközi tanácskozáshoz hasonlóra. Hozzátette, hogy Oroszország továbbra is kapcsolatban áll a különböző szíriai ellenzéki csoportokkal és „napi kapcsolatot tart fenn” a damaszkuszi kormánnyal is a rendezés érdekében. Mint mondta, a velük való együttműködésről Moszkva rendszeresen tájékoztatja nyugati és közel-keleti partnereit. 
 
A közel-keleti állam válságának békés, politikai rendezését célzó, úgynevezett Genf-2 konferencia két fordulóban, január 24. és 31., majd február 10. és 15. között zajlott a svájci Montreux városában. Az volt az első alkalom, hogy a 2011 tavasza óta tartó, több mint 200 ezer áldozatot követelő polgárháborúban egymással szemben álló szíriai kormány és az ellenzéki szervezetek képviselői találkoztak és tárgyaltak egymással. Az Oroszország és az Egyesült Államok közvetítésével létrejött, több mint 40 ország részvételével megrendezett tanácskozáson ugyanakkor a Bassár el-Aszad elnök vezette kormánynak és a szíriai ellenzéknek nem sikerült megegyezni egyetlen lényegi kérdésben sem.
 
Valíd Moallem és Szergej Lavrov Szocsiban tartott tárgyalásukat követően kijelentették, hogy támogatják Staffan de Misturának, az ENSZ szíriai különmegbízottjának a szíriai rendezést szolgáló javaslatát a „helyi konfliktusok befagyasztásra”. Az orosz külügyminiszter emlékeztetett arra, hogy Mistura Aleppó városával kezdené a fegyveres szembenállás beszüntetését.
 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2014. november 27. 14:35
S milyen jól teszi! Ha Asszad is elbukik, akkor Szíriában is ugyanolyan káosz és anarchia lesz, mint Irakban, Líbiában, Afganisztánban. Nincsen semmilyen hatalom csíra, amelyik képes lenne Szíriát stabilizálni Asszad után. Csak még rosszabb lenne a helyzet, ahogyan az Irak, Líbia stb. esetében is történt.
sapuh
2014. november 27. 02:36
Egymásnak valók.
egysegelem
2014. november 27. 01:03
Vologya, ezt nem fogod tudni megallitani a partkozpontbol, nuklearis fenyegetesekkel sem.
egysegelem
2014. november 27. 01:00
En az orosz elnok helyeben ezzel foglalkoznek: "Gyors ütemben terjed Oroszországban a HIV-fertőzés és a vírus okozta AIDS betegség, a folyamat pedig több szempontból visszafordíthatatlan jelleget ölt - áll az orosz szövetségi AIDS Központ szerdán ismertetett jelentésében. Az orvosok az idén 80 ezer új fertőzöttel számolnak és arra figyelmeztetnek, hogy amennyiben ilyen ütemű marad a növekedés, akkor a jövő év végére az egymilliót is elérheti a nyilvántartott fertőzöttek száma Oroszországban. A jelentés szerint az immunhiányt okozó vírus miatt kialakuló AIDS-es betegek közül egyre többen halnak meg, az áldozatok átlagéletkora nem haladja meg a 35 évet. Szentpétervár 1 százaléka HIV-fertőzött A statisztikai adatok azt mutatják, hogy Oroszországban a legtöbb HIV-fertőzött a szibériai irkutszki, szverdlovszki, valamint a Volga folyó menti szamarai területen él. Az irkutszki területen például a népesség 1,6 százaléka, Szentpéterváron pedig a lakosság 1 százaléka HIV-fertőzött. Az észak-orosz nagyvárosban a fiatal férfiak 5 százaléka hordozza a vírust." From Russia with Love.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!