Ismeretlen fegyveresek kutatják át a krími tatár parlament épületét

2014. szeptember 16. 13:41

Ismeretlen fegyveresek körülzárták a Krím félszigeti Szimferopolban kedden a krími tatárok képviseleti szerve, a medzslisz székházát. Házkutatást tartanak, Oroszországban tiltott iszlám irodalmat keresnek.

2014. szeptember 16. 13:41

Az UNIAN ukrán hírügynökség krími internetes forrásokra hivatkozva azt jelentette honlapján, hogy hat álarcos, egyenruhás, géppisztolyos fegyveres és mintegy tíz rendőr vesz részt az akcióban, melynek során körülzárják és átkutatják a krími tatárok képviseleti szerve, a medzslisz székházát. Állítólag Oroszországban tiltott iszlám irodalmat keresnek, az épületbe nem engednek be senkit. A székházhoz érkezett egy rabszállító autó is.

Arra a kérdésre, hogy kik ők, és miért vették körbe a medzslisz épületét, az egyenruhások azt felelték, hogy „nincs felhatalmazásuk beszélni”. 

Helyi források szerint házkutatást tartanak a krími tatárok újságja, az Avdet szerkesztőségében is, amely ugyancsak a medzslisz székházában működik. A főszerkesztő nincs a helyszínen, a házkutatás az ő jelenléte nélkül zajlik. Tiltott iszlám irodalmat keresnek, és dokumentumokat koboznak el. A székházhoz érkezett újságíróknak nem engedik a fényképezést, és letartóztatással fenyegetik őket. Az Oroszországi Föderáció akkreditációját követelik tőlük, és azt tanácsolják nekik, hogy hagyják el a helyszínt. Az Avdet helyszínen tartózkodó tudósítója szerint miközben a fegyveresek orosz egyenruhát viselnek, ukrán személyazonosító okmányokat mutatnak fel.

Ali Hamzin, a medzslisz külpolitikai kapcsolatokért felelős osztályának vezetője szerint a rendfenntartó erők fellépésének egyik oka az lehet, hogy a székházon ukrán nemzeti lobogó leng, amelyet szeptember 15-re virradó éjjel pisztollyal fenyegetőző, álarcos ismeretlenek letéptek, de azóta a tatárok újra kitűztek az épületre. Más tatár aktivisták szerint az akció arra vezethető vissza, hogy a medzslisz a Krímben is megrendezett szeptember 14-i oroszországi regionális és helyhatósági választások bojkottjára szólította fel a tatárokat.

A krími tatárokat akarják megfélemlíteni, mert a medzslisz a krími tatár nép egyetlen képviseleti szerve. Ezért a medzslisz elleni támadás a krími tatárok elleni közvetlen támadás” – jelentette ki Kurtszeit Abdullajev krími tatár aktivista. A Krím félsziget Oroszországhoz csatolását el nem ismerő medzslisz elnöke, Refat Csubarov és több krími tatár szervezet az orosz helyhatósági választások bojkottjára buzdította a krími tatárokat. A krími választásokat elítélte az ukrán külügyminisztérium is, amely felszólította a nemzetközi szervezeteket, hogy ők is ítéljék el az oroszországi választásoknak a Krímre történt kiterjesztését.

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csuka
2014. szeptember 17. 06:46
FIDESZ-es hazaárulók az EP-ben: "A fideszes képviselők állva tapsoltak" - Morvai az EU-Ukrajna társulási szerződés ellen az EP-ben Az EP-képviselő szóvá tette, hogy olyan állammal kötött társulási szerződést az unió, mely lábbal tapossa kétszázezer magyar emberi jogait. A fideszesek állva tapsoltak, a kárpátaljai képviselő fel sem szólalt." ANNO EZT HAZUDTA A FELCSÚTI BOHÓC: "Orbán Viktor "mellesleg" a következőket mondta kormánya Ukrajna-politikájáról a magyar Országgyűlésben 2014 májusában: „A Kárpát-medencei magyarokat megilleti a kettős állampolgárság, megilletik a közösségi jogok, és megilleti az autonómia is. Ez az álláspontunk, melyet képviselni fogunk a nemzetközi politikában. Mindennek közeli aktualitást ad az Ukrajnában élő 200 ezres magyar közösség helyzete, amelynek meg kell kapnia a kettős állampolgárságot, meg kell kapnia a közösségi jogok teljességét, és meg kell kapnia az önigazgatás lehetőségét is. Ez világos elvárásunk a most formálódó új Ukrajnával szemben…” 'https://kuruc.info/r/34/133137/
thymian
2014. szeptember 16. 18:31
Ukrán hírügynökség. :D No lapozzunk. Inkább arról pampogjanak, dokumentumokkal igazolva, mi történt az MH17-el.
Akitlosz
2014. szeptember 16. 16:25
Londonban persze nem csinálnak ilyet. Oroszország lesz a fehér ember kultúrájának az utolsó fellegvára. 2060-ra 10% alá, 9,76%-ra süllyed a fehér ember aránya a népességben a világon. 1950-ben még 27,98% volt, s akkor ezzel még a legnépesebb rassz volt a Földön a fehér. 2010-ben 16,43%. A fekete népesség aránya ezzel szemben éppen ellentétes: 1950. 8,97 2010. 15,57% 2060. 25,38% 2060-ra a legnépesebb rassz a közép-ázsiai, indiai, pakisztáni stb. lesz 28,89%-os aránnyal. Legkevesebben pedig az indiánok/meszticek lesznek. Az arabok az 1950-es 3,78%-ról 7,02%-ra növelik arányukat s már csak 290 millióval lesz több fehér ember az egész földön, mint amennyi csak arabból lesz. A fehér ember kilátásai meglehetősen rosszak, főleg mivel önként átengedi Európát a feketéknek, araboknak, ázsiaiaknak, akik évente milliós nagyságrendben érkeznek Európába, s az itt lévők is messze sokkal szaporábbak, mint a fehérek. Szóval hajrá Oroszország, mert Angliára, Franciaországra, Németországra stb. már egyáltalán nem lehet számítani az európai kultúra megvédésében. Ott pár évtized múlva iszlám világ lesz, ha nem történik valami gyökeres fordulat, amire kevés az esély.
Himalája
2014. szeptember 16. 15:57
A Krími tatároknak van egy hagyományuk. Ez pedig az, hogy idegen hatalmak érdekeit igyekeznek érvényesíteni oroszország ellen. Valaha, a mongol Arany Horda csatlósaiként támadták az oroszokat, sokat megöltek, rabszolgaként elraboltak. Később a Törököket segítve támadták minduntalan hátba az oroszokat. A második világháború alatt a németekkel kollaborálva okoztak károkat az oroszoknak. Manapság ugyanezt teszik, és Ukrajnával kollaborálnak. Ezért valaha jutalmat szoktak kapni. Hogy manapság, érkezik-e pénz a krími Tatár szervezetek számára külföldről, nem tudom. Mindenesetre a Krímen viszonylag jómódban élnek, gyakran jobbmódban, mint az ottani helyi orosz lakosság.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!