Új államot szeretne Putyin

2014. augusztus 31. 16:18

Vlagyimir Putyin az orosz állami televíziónak adott interjújában arról beszélt, hogy egy új államot kellene alakítani Ukrajna délkeleti területein. Az elnök szóvivője szerint erről egyáltalán nincs szó, az Ukrajnán belüli állami berendezkedésről tárgyalna Putyin.

2014. augusztus 31. 16:18

Vlagyimir Putyin még pénteken nyilatkozott az orosz állami televíziónak, azonban az interjút csak augusztus 31-én, közép-európai idő szerint 19 órakor adják le. Az interjúból a Ria Novosztyi orosz hírügynökség közölt részleteket. Az orosz államfő az interjúban beszél az ukrán válságról, valamint az uniós szankciók miatt bevezetett embargóról is.

Az ukrán válsággal kapcsolatban Putyin elmondta: Oroszország nem nézheti tétlenül, ha emberekre lőnek Ukrajnában. Az interjúban az orosz államfő arról beszélt: „Meg kell barátkozni azzal a gondolattal, hogy Oroszország nem maradhat tétlen, ha embereket lőnek le szinte közvetlen közelről”. Putyin szerint az ukrán válság végének időpontja nem jósolható meg, „az nagyban függ a jelenlegi ukrán hatóságok politikai akaratától”.

A Pervij Kanal állami televíziós csatornának adott nyilatkozatában Putyin arról is beszélt, hogy létre kellene hozni egy új államot Ukrajna délkeleti részén. Az orosz államfő erről a lehetőségről korábban nyíltan nem beszélt, eddig csupán azt követelték az oroszok, hogy a többségében orosz ajkú, kelet ukrajnai régiók kapjanak szélesebb körű autonómiát szövetségi berendezkedés keretében. Ehhez képest az interjúban Putyin úgy nyilatkozott, hogy lényegre törő tárgyalásokat kell kezdeni egy új államról annak érdekében, hogy meg lehessen védeni az ott élő emberek törvényes érdekeit.

Dmitrij Peszkov, Putyin szóvivője később magyarázkodott a nyilatkozat miatt. Az elnöki szóvivő elmondta: „olyan értelmezések” jelentek meg, mintha az orosz államfő a Kelet-Ukrajna önálló államiságáról folytatandó tárgyalásokról beszélt volna a Pervij kanal tévécsatornának. Peszkov kijelentette, hogy „egyáltalán nincs szó” Novorosszijának nevezett szakadár délkelet-ukrajnai terület szuverenitásáról, hanem az Ukrajnán belüli állami berendezkedésről szóló tárgyalásokról beszélt az orosz elnök.

Putyin az interjúban beszél az Európai Unió szankciói miatt bevezetett orosz embargóról is. Szerinte azoknak az európai cégeknek, amelyek kivonultak Oroszországból, nehéz lesz visszatérniük az orosz piacra a nyugati szankciók következtében. Az orosz államfő furcsának nevezte, hogy az európai gyártók arra szólítják fel dél-amerikai, kínai cégeket, ne szállítsanak az orosz piacra.

Összesen 244 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tintamin
2014. szeptember 01. 09:01
Árulja már el a sok oroszbarát fenomén, hogy mikor változott meg a hozzáállása a ruszkikhoz? Tán csak nem az elmúlt 4 évben? Ebben az esetben dísztáviratos gratuláció jár Orbán Viktornak.
csuka
2014. szeptember 01. 07:14
http://www.hidfo.net/2014/08/30/jalta-felszabaditva-mariupol-ostromgyuruben
VakzKommondor
2014. szeptember 01. 04:09
Hazudik, mint a többi. orbán, hitler, sztálin,
tango47
2014. augusztus 31. 21:39
Putyinnak az a mondata, amiben felhívja a világ figyelmét arra, hogy Oroszország ATOMHATAKOM, elég riasztó. Szerintem elvesztette a gátlásait, ami nagyon nagy baj.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!