Elindult az ukrán határról az orosz segély egy része

2014. augusztus 22. 12:43

Váratlanul, egyeztetés nélkül indult el az ukrán határról 32 orosz segélyszállító kamion Luganszk felé. A kamionokat már leellenőrizték, de engedélyük nem volt a továbbhaladásra Kijevtől. A konvoj elindításáról Putyin dönthetett.

2014. augusztus 22. 12:43

Egyeztetés nélkül indult tovább Izvarino határállomásról 32 orosz segélyszállító kamion – írja az Index a Newsru.com-ra hivatkozva. A 280 kamionból álló konvojt Moszkva Kelet-Ukrajna humanitárius megsegítésére indította útnak, és jelenleg a két ország határán várakoznak a kamionok. A segélyszállítmánnyal kapcsolatban Moszkva és Kijev vitában el, mert az ukrán vezetés attól tart, hogy az oroszok csak így kívánják támogatni az oroszbarát szeparatistákat. Az ukránok azért is késleltették a szállítmány beengedését az országba, mert az ukrán hadsereg terrorellenes művelete fegyveres győzelmet ígért Kelet-Ukrajnában, azonban a hét közepén súlyos veszteségek érték az ukrán erőket: 19 katonájuk meghalt, 46 megsebesült.

A most elindult 32 kamion már korábban átesett az ukrán ellenőrzésen, azonban ennek ellenére váratlan a konvoj elindulása Luganszk felé, mert a segély szétosztásáért felelős Vöröskereszt szerint nincs meg a biztosítéka annak, hogy az útvonal biztonságos. Az orosz külügyminisztérium szerint a biztosítékot a segélyszervezet már korábban megadta.

A konvoj továbbhaladásáról az orosz elnök, Vlagyimir Putyin dönthetett, aki a szóvivője közlése alapján tudott a konvoj továbbhaladásáról. Arról azonban nem mondott semmit Dimitrij Peszkov, hogy milyen megállapodás született az oroszok, a Vöröskereszt, és az ukrán vezetés között a szállítmánnyal kapcsolatban. Moszkva szerint Kijev adminisztratív okokra hivatkozva indokolatlanul korlátozza a segítség eljuttatását Luganszkba. A félmilliós városban már három hete nincs víz- és áramellátás.

A moszkvai sietség oka az lehet, hogy úgy vélik: Kijev katonai leszámolásra készül az augusztus 24-i ukrajnai függetlenség napjára, ezért akarta visszatartani a konvojt. Ha azonban a konvoj mozgásban van, akkor tűzszünetet kényszeríthetnek Luganszkban a kijevi vezetésre, amivel a szeparatisták időt nyerhetnek.

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Orbán Páván
2014. augusztus 22. 23:22
Gombóc: "Mondd csak, ki is kezdte a háborút??" Te, még anyád méhébe, talmudista zsidó csira
Akitlosz
2014. augusztus 22. 21:02
Már eddig is túl sokat tökölődtek, túl sokat törőőtek Kijev akadékoskodásával.
Türelem
2014. augusztus 22. 17:41
Eltekintenék a különböző politikai-katonai érdekektől, mert az már súlyos mentális zavarra utal, ha valaki e kontextusban tesz, vagy nem tesz lehetővé egy humanitárius akciót. Az emberség kívánja meg a segítséget, miként történt ez a jazidok esetében is. Az ukránok katonai megfontolásból három hete gátolják a mára igazoltan emberi vészhelyzetre szabott segélyek indítását, célba juttatását. Szomorú, hogy érvként az utak biztonságának hiányát hozzák fel, ez már tényleg a vég. Az ukránok most azt gyakorolják, amit Sztálin rajtuk a holodomor idején. Haljanak meg az ártatlan emberek, s ezáltal megoldódik a probléma. Az ilyen Ukrajna alkalmatlan arra, hogy bármi köze legyen is az unióhoz, nem felelnek meg az európai értékrendnek. Amire egyébként mostanában annyiszor hivatkoznak az EU vezetői. Elképesztő a közöny minden téren az ártatlan áldozatok tekintetében. Ukrajnában és máshol is. Obama csak nagy nehezen szakította meg a Bostonnal szembeni, az amerikai elit nyaralóhelyének számító szigeten töltött szabadságát a jazidok miatt. Nagy nehezen indultak be az amerikai légicsapások, feladták a nagy menekítési akciót is, az Is emberei sok száz embert mészárolták le, raboltak el, senki sem védte meg őket. Véleményem szerint az oroszok be fognak vonulni az orosz ajkú polgárok védelmére, addig nem lesz a térségben nyugalom. Az más kérdés, hogy a Chevron és a Schell orosz mentes olajpala mezőt akar birtokba venni a szerződés értelmében a Donyeck-medencében. Kijevet ezért is sürgeti az idő.
3M..
2014. augusztus 22. 15:31
Oroszország nem nézhette tovább tétlenül, hogy nemzettestvérei víz és élelem nélkül vegetálnak hetek óta. Ezek a segélyszállító kamionosok, és a kísérőik hősök! Soha még nem köszönhetett ilyen sokat, ilyen kevés embernek, ez a nyomorgatott kis ország. Nekik is jár, egy jobb nap. Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!