A WHO rábólintott a kísérleti fázisban lévő ebola-gyógyszerre

2014. augusztus 12. 16:54

Libéria az Amerikai Egyesült Államoktól kért és kapott egy szállítmányt a Zmapp nevű gyógyszerből, amelyet az ebola-járvány előtt csak majmokon teszteltek, és egy ebolával megfertőződött amerikai volt az első ember, akin kipróbálták. A WHO szerint a jelen helyzetben elfogadható a kísérleti fázisban lévő gyógyszerek alkalmazása.

2014. augusztus 12. 16:54

Rábólintott a WHO a kísérleti szakban lévő Zmapp nevű ebola elleni gyógyszer használatára, amelyből Libéria már kért és kapott is egy szállítmányt Amerikából. Az ebolával megfertőződött amerikaiak voltak az első emberek, akiken kipróbálták a gyógyszert, korábban csak majmokon tesztelték. Meg nem erősített információk szerint kapott a gyógyszerből az a spanyol beteg is, aki kedd reggel az ebola-járvány első európai áldozataként elhunyt egy spanyolországi kórházban.

A WHO közleményben kifejtette: a jelen helyzetben elfogadható kísérleti szakban lévő szerek alkalmazása, de nagyon fontos a tájékoztatás és a kezelés során szerzett tapasztalatok nyilvános megosztása.

Nem a Zmapp ugyanakkor az ebola egyetlen lehetséges gyógyszere. Összesen 11 cég kísérletezik hasonló szerekkel világszerte, de még egyik sem kapott engedélyt, mivel egyelőre nem tesztelték őket embereken – írja az Index.

A múlt héten a WHO nemzetközi egészségügyi vészhelyzetnek nyilvánította az ebola-járványt.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2014. augusztus 12. 18:22
No és miért csak a jelen helyzetben? Máskor meg évtizedekig tökölődnek egy gyógyszer engedélyezésével. Csak mert egy betegség nem fertőző, azért még kívánatos lenne gyógyítani.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!