Ukrán válság: Kijev nem adja ki Dmitro Jarost

2014. július 26. 09:16

Az Interpol-körözés ellenére Kijev nem adja ki Moszkvának Dmitro Jarost, a Jobboldali Szektor nevű radikális ukrán szervezet vezetőjét, akit terrorcselekményekre való nyilvános felbujtással vádolnak az orosz hatóságok.

2014. július 26. 09:16

 Az Interpol-körözés ellenére Kijev nem adja ki Moszkvának Dmitro Jarost, a Jobboldali Szektor nevű radikális ukrán szervezet vezetőjét, akit terrorcselekményekre való nyilvános felbujtással vádolnak az orosz hatóságok.

 
 Anton Herascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója Facebook-oldalán közölte, hogy Jarosnak „nincs mitől félnie” – jelentette szombaton a kijevi média.
 
„Ukrajna nem adja ki saját állampolgárait más országoknak, pláne nem Oroszországnak, amely nem ad ki nekünk ukrán állampolgárokat, Janukovicsot, családocskáját és háromtucat alacsonyabb rangú gazfickót” – írta Herascsenko, utalva arra, hogy Viktor Janukovics megbuktatott ukrán államfő az év elején Oroszországba szökött, és Moszkva nem hajlandó őt kiadni Kijevnek.
 
Herascsenko közölte azt is, hogy jelen pillanatban nem ismert Dmitro Jaros holléte.
 
Az Interpol honlapján pénteken jelent meg az orosz kérésre kiadott nemzetközi körözés Jaros ellen. Jaros ellen terrorcselekményekre való nyilvános felbujtás, illetve a média segítségével szélsőséges cselekményekre való nyilvános felbujtás a vád. 
 
Jaros szervezetének fegyveresei fontos szerepet játszottak a Janukovicsot megbuktató 2014. eleji kijevi tüntetéseken.
 

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2014. július 26. 18:55
Ukrán válság: Kijev nem adja ki Dmitro Jarost, mert ismerik és ezért nem adják ki a szarost.
Akitlosz
2014. július 26. 17:39
Miért nem mennek el érte az oroszok maguk? Putyinnak is van ám kettős mrécéje! A Krímet gyorsan elfoglalta az orosz nemzetiségű emberek védelmében, de a Donyeckben, Luhanszkban, Harkovban, Odesszában élő oroszokért már messze nem teszi meg ugyanazt, amit a Krímben élőkért megtett. Hiba volt visszavonni a beavatkozás lehetőségét, s az orosz csapatokat a határtól. Mert az azért kicsit megrettentette az ukrán puccsistákat, míg jelenleg azt érzik, hogy amerikai és EU támogatással szabadon gyilkolászhatják az oroszokat kelten, Putyin úgysem tesz értük sokat.
zolka50.50
2014. július 26. 17:22
Ezt történetesen egy amerikai úriember írta egy héttel a katasztrófa előtt. Megdöbbentő. "Washington has a very small window to draw Putin into the fray, which is why we should expect another false flag incident on a much larger scale than the fire in Odessa. Washington is going to have to do something really big and make it look like it was Moscow's doing." http://www.opednews.com/articles/2/Troublemaking-Washington--by-Mike-Whitney-Afghanistan_Imperialism_Pipeline_Politics-140710-794.html
oskar
2014. július 26. 13:12
Egysegelem! Én egy más külföldi forrásból olvastam ezt. Valószínűleg az alábbi válaszra gondolták azt amit írtam. Lehet így is és lehet úgy is fordítani. A lényeg, hogy nem 100 %, hogy az oroszok kiképezték-e a BUK használatára szakadárokat. MR. EARNEST: We have seen in the last couple of days, according to some social media reports but also to some intelligence assessments that have been released by the intelligence community, reports that there has been firing of Russian heavy weapons from the Russian side of the border at Ukrainian military personnel. We have detected that firing, and that does represent an escalation in this conflict. I know that the Pentagon and the State Department both talked about this a little bit yesterday, but it only underscores the concerns that the United States and the international community has about Russian behavior and the need for the Putin regime to change their strategy. MR. EARNEST: Well, what we have seen is we've seen that there were heavy weapons moved from Russia to Ukraine, that they have moved into the hands of separatist leaders, and that those separatists who are backed by the Russians were trained by the Russians to use those systems. Those systems include anti-aircraft weapons systems. And according to social media reports, those weapons include the SA-11 system. http://www.whitehouse.gov/the-press-office/2014/07/25/press-briefing-press-secretary-josh-earnest-072514
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!