Merkel: Szembe kell nézni a múlttal, még ha fáj is

2014. július 09. 11:20

A német kancellár elkerülve, hogy a 77 évvel ezelőtti kínai-japán háborúról nyilatkozzon, általánosságban és Németországra vonatkozóan fogalmazta meg gondolatait arról, hogy minden országnak szembe kell néznie történelmével, az új generációknak is.

2014. július 09. 11:20

Szembenézni a történelemmel olykor fájdalmas, de szükséges – idézi Angela Merkel német kancellárt a hongkongi South China Morning Post című lap szerdai számában, amely külön írást szentelt azoknak a gondolatoknak, amelyeket Merkel Németország náci múltjának feldolgozásával kapcsolatban fejtett ki Pekingben. Kína vendége a fővárosi Cinghua Egyetemen tartott előadást kedden, egy nappal azután, hogy a fővárosban a kínai elnök ezres nagyságrendű közönség és a televíziónézők előtt emlékezett és emlékeztetett a kínai-japán háború 77 évvel korábbi kitörésére, a japán megszállás és az ellenállás hosszú éveire.

Merkel hétfői közös sajtóértekezletén vendéglátójával, Li Ko-csiang miniszterelnökkel nem reagált Linek arra a megállapítására, hogy „a történelem leckéit észben kell tartani”. Ám másnap, anélkül, hogy utalt volna Japánra vagy a múltból eredő és táplálkozó kínai-japán konfliktusra, egy kérdésre válaszolva megjegyezte: fontos, hogy egy ország tisztába tegye háborús történelmét, még ha az fájdalmas is. „Mindannyiunknak mérlegre kell tennünk, mi rosszat tettünk” – fogalmazott a kancellár. Utalt rá, hogy az 1960-as években sok német fiatal kérdezte szüntelenül a szüleit a náci korszakról. „Ez egy fájdalmas folyamat. De így helyes. Az új generációnak ugyanúgy szembe kell néznie a történelemmel, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy megelőzzük ugyanazoknak a hibáknak az elkövetését” – fejtette ki Merkel.

Ting Csun, a sanghaji Fudan egyetem szakértője Merkel szavait kommentálva megállapította, hogy a német kancellár nem állt egyértelműen a Japánra nyomást gyakorló Kína oldalára, s miközben Pekingben vélhetően üdvözölték megnyilatkozását, nem fog diplomáciai bonyodalmat okozni fontos gazdasági partnerével, hiszen kérdésre válaszolt.

Kína és Dél-Korea az elmúlt időszakban többször is arra szólította fel a jobboldali japán miniszterelnököt, Abe Sindzót, illetve rajta keresztül a szigetországot, hogy nézzen szembe háborús múltjával, „értékelje helyesen” szerepét, és világosan határolódjon el a „militarizmustól”. Peking több alkalommal is jó példaként említette Németországot mint ahol e problémát tudták kezelni, s úgy tudni, diplomáciai úton is megkísérelték ezzel kapcsolatban a német politikusokat egyfajta állásfoglalásra bírni.

Angela Merkel szerdán befejeződött látogatásának középpontjában üzleti, kereskedelmi kérdések álltak, de megfigyelők szerint a kancellár, aki hetedik alkalommal járt a kelet-ázsiai országban, ezúttal megtalálta a módját annak, hogy a Peking számára oly fontos kérdést diplomatikusan, egyben világosan megválaszolja.

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brabant89
2014. július 09. 16:30
"Kína és Dél-Korea az elmúlt időszakban többször is arra szólította fel a jobboldali japán miniszterelnököt, Abe Sindzót, illetve rajta keresztül a szigetországot, hogy nézzen szembe háborús múltjával, „értékelje helyesen” szerepét, és világosan határolódjon el a „militarizmustól”. Peking több alkalommal is jó példaként említette Németországot mint ahol e problémát tudták kezelni, s úgy tudni, diplomáciai úton is megkísérelték ezzel kapcsolatban a német politikusokat egyfajta állásfoglalásra bírni." Ui. A második világháborút azért is nevezzük VILÁGháborúnak, mert nem csupán Európában zajlott.
vigyor
2014. július 09. 16:22
...piszkosul unalmas ez a feszt szembenézés, mintha a világbékéhez csak annyi kellene, hogy mindenkinek utaljanak ki egy baszott nagy tükröt...
brabant89
2014. július 09. 16:13
Na érdekes, a nagy kereszténydemokrata-konzervatív jobbos kommentelők diszlájkolják a kereszténydemokrata-konzervatív német kancellárt. Mondjátok, jó helyen van a Fidesz az Európai Néppártban?
thymian
2014. július 09. 15:10
Muhaha, a német lapok nem említik ezt a szembenézősdit. Olybá tűnik, már megint csak nálunk (lenne) fontos. :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!