Még mindig visszasírják Ceaușescut a románok

2014. július 18. 17:40

Egy felmérés szerint a románok többsége úgy véli, hogy Nicolae Ceaușescu kommunista diktátor volt Románia legjobb államfője.

2014. július 18. 17:40

Az INSCOP közvélemény-kutató intézet által július elején készített felmérés szerint a válaszadók 24,7 százaléka vélekedett úgy, hogy Ceaușescu volt a legmegfelelőbb országvezető – írta az Agerpres román hírügynökség.

 
Második helyen Ceaușescu utódja, Ion Iliescu áll, aki közvetlenül rendszerváltozás után került Románia élére. Őt a megkérdezettek 19,1 százaléka tartja a legmegfelelőbb elnöknek. Harmadik helyen van Traian Băsescu jelenlegi államfő, akit a megkérdezettek 14,2 százaléka tart a legjobb elnöknek, majd az 1996 és 2000 között egy mandátumot kitöltő Emil Constantinescu következik, akit 9,7 százalék tart a legmegfelelőbbnek.
 
A megkérdezettek csaknem 24 százaléka vélekedett úgy, hogy a négy volt államfő közül egyikük se emelkedett fel az elnöki tisztség elvárásaihoz. A megkérdezettek 8,4 százaléka nem válaszolt a kérdésre.
 
Dana Cristea, az INSCOP projektvezetője úgy véli, hogy a lakosság emlékezetében hamis kép él Nicolae Ceaușescuról, akinek a nevét összekapcsolják azzal az időszakkal, amikor a közfelfogás szerint „rendezettebb és kiszámíthatóbb volt a mindennapi élet”, ugyanakkor a hiánygazdaság emléke már megkopott. A kutató ezzel magyarázta, hogy negyed évszázaddal a kommunizmus bukása után is még mindig Ceaușescut tartják a legjobb államfőnek.
 
Romániában nem először született hasonló eredmény az ilyen jellegű felmérések során, korábban ugyanis kiderült, hogy a románok zöme Ceaușescut tartja az ország legnagyobb építőjének is.
 
Ceaușescut és feleségét 1989. december 25-én végezték ki egy rögtönítélő katonai bíróság által lefolytatott, csaknem másfél órás tárgyalás után. A kommunista diktátor ellen fellázadt Románia lakosságának egy része, miután néhány nappal korábban vérbe fojtották a Tőkés László által elindított temesvári felkelést.
 
Ceaușescu diktatúrája a legzártabb és legkegyetlenebb volt a volt kommunista európai országok között. A román gazdaság 1989-re lényegében teljesen összeomlott, komoly hiány keletkezett élelmiszerből és egyéb alapszükségleti ellátásokból a kommunista vezető irracionális politikája miatt, ami kiváltotta a lakosság haragját, és végül Ceaușescu vesztét okozta.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gombóc XVI. Artúr
2014. július 19. 10:31
Ez mindent elmond az "átlag román" szellemi színvonaláról...
gudmen
2014. július 19. 00:26
kádár 20 milliárd dollárbol majd egy évtizedig jol tartott egy országot...nem sirom vissza... de kései utodai, antalltol viktorig..240! milliárdbol csak éhezöket és közmunkásokat tudtak felmutatni...a vagyont eloffshorozták..7-10%-a a társadalomnak jol él..3 millio nyomorog... a kádár rendszerben 400 volt az a szám..megnyolcoroztuk...
Ángyán Páván
2014. július 18. 20:50
Ő is megkapta a francia becsületrendet, nemcsak a Konc Zsuzsa.
Akitlosz
2014. július 18. 20:35
Mert a vaj, a banán, a hús nagyon undorító dolgok. Sokkal jobb volt Ceausescu idején, amikor nem voltak ilyen gusztustalanságok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!