Humanitárius tűzszünetet hirdetett Izrael

2014. július 17. 08:25

Az egyoldalú fegyvernyugvás várhatóan csütörtök délelőtt tíz órától délután háromig tart. Ugyanakkor ha a Hamász rakétákat lő a humanitárius fegyverszünet idején, azt Izrael meg fogja torolni. A Hamász viszont közben jelezte: ők is elfogadják a tűzszünetet.

2014. július 17. 08:25

Izrael ötórás egyoldalú humanitárius tűzszünetet hirdetett a gázai Hamász szervezet elleni „Erős Szikla” hadműveletben, elfogadva Robert Serrynek, az ENSZ képviselőjének kérését. Az egyoldalú fegyvernyugvás várhatóan csütörtök délelőtt tíz órától délután háromig tart. Az izraeli kettes tévécsatorna értesülése szerint a Hamász a következő órákban fogja benyújtani tűzszüneti feltételeit a jelenleg Kairóban tartózkodó Mahmúd Abbász palesztin elnöknek és az Arab Ligának, miután szerdán hivatalosan is elutasította az előző egyiptomi tűzszüneti javaslatot, amelyet Izrael, az Arab Liga és Abbász támogatott.

Joáv Mordeháj tábornok a BBC arab adásának azt mondta, hogy Izrael ötórás tűzszünetet fogadott el, amely csütörtök délelőtt helyi idő szerint tízkor kezdődik majd. Hozzátette ugyanakkor, hogy amennyiben a Hamász rakétákat lő a humanitárius  fegyverszünet idején, azt meg fogják torolni. A hadsereg szóvivői irodájának közleménye szerint a „humanitárius ablak arra szolgál, hogy a Gázai övezet civil lakossága beszerezhesse humanitárius szükségleteit”. „Ha a humanitárius ablakot a Hamász vagy más terrorszervezetek az izraeli civil vagy katonai célpontok elleni támadásokra fogják kihasználni, az izraeli hadsereg határozottan és egyértelműen fog válaszolni” – így a közlemény.    

A hadsereg nyilatkozatot tett közé a négy gázai gyermek szerda délutáni halálával kapcsolatban is. „A katonaságnak nem áll szándékában civileket bántani, akiket a Hamász városi harci helyzetbe sodort. Gondosan kivizsgáljuk a kérdéses incidenst” – áll a nyilatkozatban. A Háárec című izraeli újság honlapja szerint a gyerekekkel – korábbi hírekkel ellentétben – nem hadihajók lövedékei végeztek, hanem légi támadás, amelyre azért került sor, mert a hírszerzés a Hamász embereinek jelenlétéről értesült. Vizsgálják annak lehetőségét, hogy a hír téves volt, és hogy a bombák célt tévesztettek-e.

A Hamász sem fog lőni

Szami Abu Zuhri, a Hamász szóvivője is jelezte: csütörtök 10 és 15 óra között az iszlámista palesztin szervezet sem fog izraeli célpontokat támadni.

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ciseaux
2014. július 17. 13:59
A gyilkos barbaritásért nem is kell a most zajló Gaza-i szörnyűségeket elővenni, mert tőlünk kicsit délre volt belőle rendesen, és ha akkor is csak a TV-ből néztük... Emlékszik még valaki Szarajevóra? A békefentartókra, az ENSZ, a NATO, az EU véget nem érő üléseire? https://www.youtube.com/watch?v=LVAH9SaMVN0 https://www.youtube.com/watch?v=OYpqIa4Ct_g Itt éppen a békefenntartók "autopsziálnak"... https://www.youtube.com/watch?v=SUTrf5FAc-c
ciseaux
2014. július 17. 13:48
Az Al-Jazeera nem éppen a kiegyensúlyozuott globalo-média iskolapéldája, de az alábbi kis összeállítás megteszi: http://webapps.aljazeera.net/aje/custom/2014/gazaunderattack/index.html Jelenleg a demokratikusan megválasztoot "ejrópéjer" Ukrajna követ el hasonló bűntényeket, de JÉ!, azt nem "comm il fait" leadni, pedig az itt van a "szomszédban". http://www.thenation.com/blog/179799/stephen-cohen-us-applauding-war-crimes-ukraine#
ciseaux
2014. július 17. 13:24
A Mandiner mit csinál? Zsidó vicc zsidó vicc után?! "Humanitárius tűzszünetet hirdetett Izrael" Ai weh! Ez nekem is fáj! Talán már megindult Izrael Izrael által való kiürítése, itt az új exodus? Ai weh, Ai weh! Most mi lesz?
zazri
2014. július 17. 13:16
A leírtaknak nagy része hazugság. Izrael bármit csinál a díszzsidós neonáci (bírósági határozat szerint kimondható) jobbikoSSoknak teljesen mindegy, ki akarja irtani a palesztin népet. Ha Hitlernek 47 éve lett volna hány zsidó élne? Az arab egyetemeken a Mein Kampf a menő olvasmány, ahogyan a apját megtagadó, kicsapongó exügynök (házaló) Vonának is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!