Átadták a szakadárok a malájoknak a fekete dobozokat

2014. július 22. 08:01

Nyilvánosan, a sajtó munkatársai előtt adták át a szakadárok a maláj szakértőknek a lelőtt utasszállító fekete dobozait hétfőn este. Előrelépés történt az elhunytak ügyében is: szemtanúk szerint végre elindult Harkovba a holttesteket szállító hűtővonat. Közben az ENSZ BT ülésén eldőlt az is, hogy független, nemzetközi vizsgálat lesz az ügyben, melyet Hollandia vezet majd.

2014. július 22. 08:01

Nyilvános sajtótájékoztatón adta át hétfőn este Alekszandr Borodaj, a Donyecki Népköztársaság kvázikormányfője a lelőtt maláj utasszállító fekete dobozait a a malajziai kormány képviselőinek és szakértőinek Donyeckben. Az átadásról hivatalos jegyzőkönyv készült; a maláj ezredes szerint a fekete dobozok jó állapotban vannak – írja az Index.

Szemtanúk szerint szintén hétfőn este elindult a szakadárok kezén lévő Torez városának pályaudvaráról az a hűtővonat, amely a maláj gép utasainak holttesteit szállítja. A vonat először Harkovba megy, ahol egy 31 fős nemzetközi szakértői csoport vizsgálja majd meg a halottakat az előtt, hogy átadnák azokat a hozzátartozóknak.

Közben az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag megszavazta azt az ausztrál javaslatot, amely elítélte a maláj géppel történteket, egyben rendelkezett arról, hogy független, nemzetközi vizsgálatot kell lefolytatni a tragédiával kapcsolatosan. A vizsgálatot Hollandia vezeti majd, szorosan együttműködve az érintett országokkal, az ENSZ-szel és a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezettel (ICAO).

A Pentagon is kiadott egy közleményt, melyben Moszkva azon állításait cáfolták, miszerint a Kelet-Ukrajnában lelőtt maláj utasszállító közelében egy ukrán harci gép, feltehetően egy Szu-25-ös vadászbombázó repült a katasztrófa idején. Eileen Lainez, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője nem részletezte, hogy az amerikai szakértők egyáltalán megvizsgálják-e az Oroszország által továbbított dokumentumokat vagy a nyilvánosság elé tárják-e saját bizonyítékaikat.

*

Fotó: BBC

Összesen 109 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Igo-Vandar
2014. július 22. 12:22
Persze, bizonyíték itt sincs, egy szál sem.
Igo-Vandar
2014. július 22. 12:20
http://hungarian.ruvr.ru/news/2014_07_22/Amerikai-szakerto-Ukran-katonak-lottek-le-az-utasszall-tot-Donyeck-felett-5177/ http://hungarian.ruvr.ru/news/2014_07_22/Az-ukran-legiero-tuzet-nyitott-a-malajziai-szakertokre-2456/?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201407 Csak úgy érdekességként.
csuka
2014. július 22. 12:16
Levélben ítélik el palesztinai zsidók a cionista mészárlást http://alfahir.hu/levelben_itelik_el_palesztinai_zsidok_a_cionista_meszarlast „Gázai népirtás: az izraeli légierő újabb száz célpontot lőtt” http://alfahir.hu/gazai_nepirtas_az_izraeli_legiero_ujabb_szaz_celpontot_lott
Orwell 1984
2014. július 22. 12:13
Az orosz védelmi tárca szerint műholdfelvételek bizonyítják, hogy az ukrán hadsereg BUK légvédelmi rakétarendszereket mozgatott a délkelet-ukrajnai "népfelkelők" állásainak körzetében a maláj utasszállító katasztrófáját megelőzőn, s annak napján, július 17-én is. Andrej Kartopolov altábornagy, az orosz vezérkar hadműveleti főcsoportfőnökségének vezetője a moszkvai védelmi tárca szituációs központjában tartott sajtóértekezleten bemutatott három műholdfelvételt, amelyek szerint BUK légvédelmi üteg – az önjáró indítóállás és két utántöltő gépjármű – alig nyolc kilométerre északnyugatra Luhanszktól vett fel pozíciót. Donyeck mellett ugyanakkor rádiólokációs állomást fedeztek fel a műholdak, s a harmadik orosz felvétel szerint itt komoly légvédelmi erőt, közel 60 harcjárművet és különleges technikát vonultattak fel. A július 17-én – a katasztrófa napján – az orosz szputnyikok felvételei szerint Luhanszk körzetéből eltűnt a BUK, de az indítóállást felfedezték egy másik képen, Donyecktől 50 kilométerre keletre, Sahtyorszktól nyolc kilométerre délre. "Felmerül a kérdés, hogy miért települt át a rakétaüteg közvetlenül a tragédia előtt a népfelkelők által ellenőrzött körzetek közvetlen közelébe. A területről július 18-án készült felvételek már azt mutatják, hogy az üteg elhagyta korábbi pozícióját" – hangoztatta az altábornagy. Kartapolov állítása szerint éppen július 17-én volt észlelhető a BUK légvédelmi rendszerek rádiólokációs tevékenységének megnövekedetett intenzitása.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!