Ukrajna: hadiállapot bevezetését fontolgatják

2014. június 04. 08:59

A Moszkva-barát szakadár fegyveresek hatalmukba kerítették szerdára virradóra a belügyi csapatok egyik laktanyáját a kelet-ukrajnai Luhanszkban. Kijevben a hadiállapot bevezetését fontolgatják.

2014. június 04. 08:59

Nagyjából háromszáz felfegyverkezett oroszbarát szakadár támadta meg a luhanszki belügyi laktanyát. A környékbeli házakból nyitottak tüzet a katonákra, gépfegyverekkel, akna- és gránátvetőkkel, illetve golyószórókkal lőtték a laktanyát, az épületek tetejéről pedig mesterlövészek vették célba a katonákat.

Az órákon át tartó harcok után, szerda hajnalban a katonák megadták magukat. A szakadárok ezután felsorakoztatták a belügyi katonákat a laktanya alakulóterén, és közölték velük, hogy mindenki hazamehet, illetve azok, akiket a nyugat-ukrajnai megyékből soroztak be katonának, Luhanszkban maradhatnak. Az UNIAN hírügynökség úgy tudja, hogy a harcokban sokan megsebesültek, és vannak halottak is.

A támadók lefoglalták a belügyi katonák fegyvereit és lőszereit, illetve egy páncélozott szállító harcjárművet is. A Nemzeti Gárda szerda reggeli közleményében megerősítette a belügyi ezred elestét.

Olekszandr Turcsinov ügyvezető ukrán államfő arra utasította a nemzetbiztonsági tanács titkárát, Andrij Parubijt, hogy haladéktalanul vizsgálja meg a hadiállapot Donyeck és Luhanszk megyei bevezetésének lehetőségét, miután a régióban súlyos harcok dúlnak a Moszkva-barát szakadárok és az ukrán katonák között.

Az erről szóló rendeletet közzétették az elnöki hivatal honlapján. A dokumentum szerint Parubijnak az alkotmánnyal összhangban, a védelmi és a belügyi tárcával, továbbá a biztonsági szolgálattal és a határőrséggel együtt haladéktalanul meg kell vizsgálnia, hogy szükség van-e hadiállapot bevezetésére ezekben a megyékben.

A harcok miatt az ukrán légügyi hatóságok június végéig bezárták a donyecki nemzetközi repülőteret, amelyet az utóbbi napokban többször megostromoltak Moszkva-barát szakadár fegyveresek. A légügyi hatóság szerint a fegyveres konfliktus miatt nem lehet szavatolni a járatok biztonságát. A légikikötőt csak akkor nyitják meg újra, ha rendeződött a helyzet, és szükség esetén eltolják a június 30-i határidőt. 

Közben az orosz és ukrán honlapok arról adtak hírt, hogy kiújultak a harcok a Szlovjanszk melletti Szemenyivka településen, az ukrán légierő újra támadja a faluban megbúvó szakadárok állásait. A lázadók szerint a légicsapások súlyos károkat okoztak.

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
várúr
2014. június 04. 14:53
USA/EU támogatással saját népe ellen harcol az ukrán rezsim. Tízmillió orosz (vagy több) él Ukrajnában. A kijevi vezetés hamar eljutott Milosevicsig és Basár Asszadig.
csuka
2014. június 04. 11:46
Megegyezett az USA Putyinnal? Esetleg a cionista banda nem nyugszik, amíg ki nem robbantja a világháborút?
Viator
2014. június 04. 11:25
Luhanszkban több tucat járókelőt gyilkolt meg az ukrán légierő a nemzetközi egyezmények által betiltott kazettás bombával. https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=K0lN7tiUCg8 Remélhetőleg ezért a tömeggyilkosságért az amerikaiak mindkét ukrajnai zsidó helytartója, Turcsinyov és Porosenko is kötélen végzi.
Csigorin
2014. június 04. 10:48
Hivhatjatok hadiallapotnak vagy aminek akarjatok, a nepirtas haboruban is buncselekmeny.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!