Robbantottak és intézményeket foglaltak el a szakadárok

2014. június 29. 16:11

A tűzszünet ellenére a szakadárok továbbra is akcióznak Kelet-Ukrajnában. A lázadók vasárnap reggel fel akartak robbantani egy hidat, és elfoglaltak három kormányzati épületet, egy laktanyát, és egy vegyi gyárat is.

2014. június 29. 16:11

Az ukrán elnök és a szakadár fegyveresek által kihirdetett tűzszünet ellenére nem csitulnak a harcok Délkelet-Ukrajnában: az elmúlt egy napban öt ukrán katona halt meg az összetűzésekben, a lázadók megpróbáltak felrobbantani egy vasúti hidat, elfoglaltak egy laktanyát és három kormányzati épületet, illetve egy vegyi gyárat is, ahol állítólag repeszgránátokat akarnak gyártani - jelentette vasárnap reggel az ukrán média.

Olekszij Dmitraskivszkij, a terrorellenes műveletben részt vevő egységek szóvivője közölte, hogy az elmúlt nap során a harcokban a hadsereg öt katonája esett el, és legalább 17-en megsebesültek – jelentette az 5 Kanal kijevi televízió, és híradásában arról is beszámolt, hogy a terroristák figyelmen kívül hagyják a tűzszünetet, s egy tucat alkalommal nyitottak tüzet aknavetőkből az ukrán hadsereg helyőrségeire.

Az UNIAN hírügynökség szerint a Moszkva-barát szakadárok vasárnapra virradóra megpróbáltak felrobbantani egy vasúti hidat a Harkivi megyében lévő Zelenij Kolodec településnél. A detonáció következtében a híd nem dőlt össze, de megrongálódtak a sínek és a hídpillérek, a környékbeli házakban pedig kitörtek az ablakok. Egy személyszállító vonat mozdonyvezetője idejében észlelte a bajt, és sikerült a híd előtt lefékeznie a szerelvényt, így nagyobb baj nem történt, de néhány órán át szünetelt a közlekedés ezen a vonalon.

A „donyecki népköztársaság” fegyveresei Donyeck városában hatalmukba kerítettek egy laktanyát, de az esetről más részletek egyelőre nem ismertek. Az UNIAN beszámolt arról is, hogy a terroristák folytatják az épületfoglalásokat: Donyeckben és Luhanszkban hatalmukba kerítettek három kormányzati épületet, amelyek közül kettő a belügyminisztériumhoz tartozik.

Andrij Liszenko, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács szóvivője azt közölte vasárnap, hogy a szakadárok előző nap elfoglaltak egy donyecki vegyi gyárat, ahol repeszgránátokat akarnak gyártani. Liszenko szerint az üzemben műtrágyát gyártanak, de vannak ott olyan alapanyagok is, amelyekből ilyen robbanószerkezetek is elő tudnak állítani.

Az Ukrajinska Pravda hírportál közben arról adott hírt vasárnap, hogy több százan gyűltek össze vasárnap Kijevben az elnöki hivatalnál, tiltakozva a Petro Porosenko államfő által kihirdetett tűzszünet ellen. A tüntetésen felszólalt Szemjon Szemencsenko, a kelet-ukrajnai megyék elszakadását ellenző, önkéntesekből verbuvált Donbasz nevű zászlóalj parancsnoka. Jelenlétében az egység egyik tagja felolvasta az ukrán elnöknek címzett üzenetet, amelyben az ukrán nép nevében követelik tőle a tűzszünet felfüggesztését, a hadiállapot bevezetését, a katonák felszerelését megfelelő fegyverekkel, és ellátását a „terroristák megsemmisítéséhez” szükséges utasításokkal. A tüntetők felszólították az Egyesült Államokat és az Európai Uniót, hogy vezessék be Oroszország ellen a szankciók harmadik szakaszát.

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Stadionban láttalak meg
2014. június 30. 11:19
Az európai mezőgazdasági modellt figyelembe véve (mely a kisebb gazdaságok életben tartására, a családi gazdaságok versenyképességének megőrzése érdekében juttat jókora pluszforrásokat a mezőgazdaságba, akkora összeget, ami több, mint a teljes EU büdzsé 40 százalékát) aggasztó tény, hogy Magyarországon a nagybirtokok átlagos mérete 3176 hektár. (Ez a szám egyébként Franciaországban 274 hektár, Ausztriában pedig 294 hektár.)
Stadionban láttalak meg
2014. június 30. 11:17
Ellenfelei azt állítják, a kontinens szinte összes országában nőtt az átlagos birtokméret. Így van. Harmincról harmincöt hektárra! De a mi spekuláns oligarcháink óriásbirtokokat akarnak alföldnyi repcetáblákkal, ahol egész nap egy irányba gurulhat a műholdról irányított kombájn, és ahol átlagosan százhetvennégy hektáronként kell egy embert alkalmazni. Ez Dél-Amerika. http://fn.hir24.hu/nagyinterju/2012/04/27/angyan-orbannak-uzenem/
Stadionban láttalak meg
2014. június 30. 10:54
451 Tudatlanságod hatalmas. Hacsak nem szándékosan vezeted félre az embereket Képzeld, 1990 után, a kommunista módszerváltás után is alakultak mezőgazdasági szövetkezetek, olyan parasztokból akiknek volt annyi eszük hogy belássák hogy egységben az erő Akkor azt se tudod hogy az osztrék mezőgazdaságban szinte csak szövetkezetek vannak? Azokat is a magyaroszági kommunisták alapitották, mi?
Stadionban láttalak meg
2014. június 30. 10:51
451 Azt nevezik világuralomnak aki nyíltan olyan terroistákat támogat mint az iraki és levantei IR akik pár napja is keresztények tucatjait feszitették keresztre és tették fel a képeket az internetre Eddig én sem akartam elhinni de most már teljesen világos hogy az uj világrend a kereszténységet akarja elpusztítani hogy az ő sátánista vallását helyezze a helyére
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!