Évfordulós tüntetés: közel 120 embert vettek őrizetbe Törökországban

2014. június 01. 09:25

Mintegy 120 embert vettek őrizetbe Isztambulban a Gezi park átépítése elleni tavalyi tüntetések évfordulója alkalmából rendezett megmozdulásokon – közölte szombat éjjel a török rendőrség.

2014. június 01. 09:25

 Mintegy 120 embert vettek őrizetbe Isztambulban a Gezi park átépítése elleni tavalyi tüntetések évfordulója alkalmából rendezett megmozdulásokon – közölte szombat éjjel a rendőrség.

 
Az Anadolu hírügynökség beszámolója szerint Isztambul rendőrfőnöke, Selami Altinok közölte, hogy a tüntetők és a rendőrök összecsapásaiban négy rendőr megsebesült, miután összecsapások alakultak ki a kormány lemondását követelő több száz tüntető és a rendőri erők között a Taksim tér közelében.
 
A török rendőrség Isztambulban és Ankarában könnygázt és vízágyúkat vetett be, hogy feloszlassa a kormányellenes tüntetéssorozat kirobbanásának első évfordulója alkalmából összegyűlt tömeget.
 
Sajtóértesülések szerint Isztambulban a hatóságok szombatra 25 ezer rendőrt rendeltek ki az utcákra, és 50 vízágyút állítottak készenlétbe, hogy megakadályozzák a tüntetők eljutását a Taksim térre. A nap folyamán a hatóságok lezárták a térre vezető utakat, és leállították a környéken a tömegközlekedést.
 
Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök előzőleg óva intette a lakosságot a megmozdulásokon való részvételtől, és a hatóságok kemény fellépésével fenyegetett. A kormányfő már pénteken elítélte a készülő tiltakozásokat.
 
Pontosan egy évvel ezelőtt kezdődtek a tüntetések az isztambuli Taksim tér közelében lévő Gezi park átépítése elleni tiltakozásul. A megmozdulások országos kormányellenes tüntetéssorozattá duzzadtak, amelyben legkevesebb heten vesztették életüket és több ezren megsebesültek.
 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!