Van Rompuy: Hatalmas előrelépés az európai integráció

2014. május 09. 11:35

Az Európai Tanács elnöke az integrációt a béke, a szolidaritás és az együttműködés projektjének nevezte, bár azt is hozzátette: még nem olyan, amilyen az ideáinkban él.

2014. május 09. 11:35

Hatalmas előrelépésnek nevezte az európai integrációt Európa-napi üzenetében Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke pénteken. Robert Schuman francia külügyminiszter 1950-ben ezen a napon mutatta be a később róla elnevezett nyilatkozatot, amelyben a második világháborút követően a béke megőrzése érdekében arra tett javaslatot, hogy az európai történelem két nagy riválisa, Németország és Franciaország vonja közös ellenőrzés alá a szén- és acéltermelést. Ebből jött létre 1952-ben az Európai Szén- és Acélközösség (Montánunió), amelyben Franciaország és Németország mellett a Benelux-államok és Olaszország is részt vett. A 2002-ben megszűnt szervezet lett az a mag, amelyből később az európai együttműködés, a ma ismert Európai Unió kicsírázott.

Az integrációt Herman Van Rompuy a béke, a szolidaritás és az együttműködés projektjének nevezte. „Még nem olyan, amilyen az ideáinkban él, de ez egy lépésről lépésre haladó hatalmas ugrás előre mindahhoz képest, ami a megalapítása előtt történt, az emberiség egész történetét szemlélve is hatalmas előrelépés” – hangoztatta az Európai Tanács elnöke. A Youtube-ra szerdán feltöltött üzenetben, amelyet pénteken osztott meg Twitter-csatornáján Van Rompuy rámutatott, hogy bár az EU nem tökéletes, kívülről mégis rengetegen tekintenek rá példáként. A béke, a demokrácia, a prosperitás példájaként – húzta alá.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2014. május 09. 21:57
Van Rompuy Nincs Rum
Akitlosz
2014. május 09. 15:36
Ez valami szabadkőműves történelemkönyvből vett idézet?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!