Ukrajna: Véres harcok Mariupolban

2014. május 09. 17:27

Fegyveres oroszpárti szakadárok támadták meg a Donyeck megye déli részén fekvő Mariupol kikötőváros rendőrkapitányságát. Az ukrán belügyminiszter húsz, a helyi egészségügy három halálos áldozatról tud.

2014. május 09. 17:27

Súlyos harcok robbantak ki a Moszkva-barát szeparatisták és az ukrán biztonsági erők között pénteken a kelet-ukrajnai Donyeck megye déli részén lévő Mariupol kikötővárosban. A stratégiai fontosságú, Azovi-tengerparti település városi rendőrkapitányságának épületét fegyveres szakadárok támadták meg. A város központjában délelőtt óta ropognak a fegyverek, miközben a halálos áldozatok és a sérültek számáról ellentmondásos hírek érkeznek.

Arszen Avakov ukrán belügyminiszter a Facebook közösségi portálon közölte, hogy a fegyveres erők mintegy 20 „terroristát” öltek meg, és négyet foglyul ejtettek. Tájékoztatása szerint a biztonsági erők egyik tagja meghalt, öt pedig megsebesült. A megyei állami adminisztráció egészségügyi részlege eközben három halottról és 25 sebesültről számolt be, de nem árulta el, hogy melyik oldalhoz tartoznak.

A miniszter beszámolója szerint mintegy 60 szeparatista automata fegyverekkel minden előzetes követelés bejelentése nélkül megrohamozta a városi rendőrség épületét. Az Azov belügyi különleges zászlóalj, a Nemzeti Gárda Omega nevű egysége és a hadsereg is bekapcsolódott az épület védelmébe. Szavai szerint ennek eredményeképpen a „terrorista csoport” jelentős részét sikerült semlegesíteniük. A szakadárok közül sokan fegyvereiket eldobva a város lakónegyedeiben bújtak el. A rendőrségi épületben az összecsapás közben tűz ütött ki.

Avakov közölte azt is, hogy a helyi terrorellenes műveletben részt vevők az ország más régióiból kaptak erősítést. Ezt azonban bővebben nem fejtette ki. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az ukrán kormány álláspontja a „terroristákkal” szemben nem változott. „Azok számára, akik fegyverrel jönnek és lőnek, akik túszokat ejtenek, embereket kínoznak, rabolnak ki, az ukrán államnak csak egy válasza lehet: a megsemmisítés” – írta a belügyminiszter.

Eközben Oleh Ljasko független parlamenti képviselő Facebook-oldalán azt írta, hogy a szakadárok Mariupolban meggyalázták egy elesett katona holttestét. Értesülései szerint a dnyipropetrovszki dandár parancsnokának, akit állítólag mesterlövész ölt meg, halála után kinyomták a szemeit és levágták a fülét. Közben a 0629 helyi hírportál azt jelentette, hogy mariupoli szakadárok elfoglalták a terrorellenes műveletben részt vevő erők egyik harckocsiját a városban.

Miután mintegy tíz harckocsi hajtott át a város központján, néhány helyi lakos az önhatalmúlag kikiáltott „donyecki népköztársaság” képviselőinek vezetésével barikádokat kezdett építeni. Helyszíni tudósítások szerint a barikádépítéshez egy személyautót és egy Zil teherautót felborítottak, s azok köré használt gumiabroncsokat hordtak. A szakadárok egyik hangadója - aki az interneten folyamatosan közvetít az eseményekről - kijelentette: a „donyecki népköztársaság” képviselői a „néppel együtt” mindent megtesznek, hogy megvédjék városukat a Jobboldali Szektorral szemben. Állítása szerint a kijevi Majdan-tüntetéseken vezető szerepet játszó radikális szervezet tagjai a városba tartanak, hogy „megsemmisítsék” annak oroszajkú lakosságát.

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
korona
2014. május 10. 08:04
(bemásoltírás)---------------------------------------------------------------------- MÁR VEGYI FEGYVEREK IS Gyorshír: vegyi fegyvert vetettek be Mariupolban 2014.05.09 20:18 A Donyecki Népköztársaság vezetősége bejelentette, hogy a Mariupolt ostromló ukrán csapatok vegyi fegyvert vetettek be a felkelők erőivel szemben, amikor a városi tanács épülete elleni offenzíva kezdetét vette. Az alternatív orosz média által közölt videofelvételek mindeddig eltávolításra kerültek, a nyugati médiaóriások (pl Youtube) eltávolítják a bizonyítékul szolgáló felvételeket. A helyszínre érkező milícia egyelőre ismeretlen gáz általi mérgezésről számolt be, a mariupoli városi tanács épületben rengeteg a halálos áldozat. Mariupol Kelet-Ukrajnában, a Azovi-tenger partján helyezkedik el, kikötőváros. Az amerikaiak itt, közvetlen az orosz határ mentén akarnának NATO haditengerészeti kikötőt létesíteni, ezért a legembertelenebb eszközöket vetik be, nem kímélnek senkit és semmit a város elfoglalása során. A NATO egy tömeggyilkos szervezet, vezetői háborús bűnösök, a városban a NATO ellen harcoló népi milíciák tagjai szabadságharcosok.
Akitlosz
2014. május 09. 21:47
Azért jó lenne, ha a magyar média nem csupán egyoldalúan az ukrán verziót közölné. Az oroszok szerint vegyi fegyverrel, ismeretlen mérges gázzal támadták őket az ukránok.
muhib
2014. május 09. 19:19
Még annyit, hogy gondolom ők a 21 megölt "terrorista".
muhib
2014. május 09. 19:17
Nem volt semmi harc. Aki nem hiszi nézze meg ezt... http://www.youtube.com/watch?v=tBoCP7Vpg3I
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!